Fermierul Gelu Firan cultivă cartofi la tunel. Recoltează în aprilie, iar o parte din producție pleacă în Polonia


Cultura cartofului reprezintă principala sursă de trai pentru mulți fermieri din județul Dolj. Agricultorii fac tot ce pot să iasă primii pe piață, cu marfă de calitate, astfel încât să nu aibă concurență și să vândă cartofii la un preț bun pentru a-și scoate investiția și a face un profit cât de mic. Mulți cultivă cartofi în câmp, dar cei care vor să fie primii îi cultivă în solarii sau la tunel.
Gelu Firan din comuna Călărași, județul Dolj, cultivă cartofi de mulți ani, iar despre metoda ”cartofului în tunel” spune că este una veche în zonă. Ca un fermier care se respectă, are culturi și în câmp, dar și la solar, însă cu cea din ”tunel” iese devreme, atunci când prețurile sunt mai mari, ca să merite investiția.
Citiți și: Cultivare cartofi: plantare, îngrijire, producții, subvenții


Cartofii din aprilie, cultivați la ”tunel” se vând angro cu 5-6 lei/kg
Cultura cartofului în tunel implică multă ingeniozitate, dar și costuri mai mari. Presupune realizarea unor arcuri peste cuibul unde a fost semnat cartoful, multă folie care să acopere pământul semănat și picurare, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Gelu Firan, fermier și președintele Cooperativei Agricole Țărăneaști Călărași – Dăbuleni.
”Cultiv aproximativ 4 hectare de cartofi, la tunel, la solar și în câmp. Pe o parte din suprafață am folosit metoda cartofului cultivat în tunel. Cum este asta? Se pun niște arcade, pe arcadele respective se pune folie cum se pune și la pepenele verde și peste folie, agrill, pânza subțire de protecție, pentru a ține mai cald cu 2-3 grade Celsius. Punând la tunel, cartofii ies mai devreme si recoltăm cel mai devreme. Am semănat în 20 ianuarie. Cartofii la tunel îi scot în aprilie, dar am și la solar, care sunt plantați din decembrie. Am estimat și ar trebui să fac anul acesta 20 de tone la ha. Cartofii cultivați la tunel prevăd și picurare. Am folosit metoda asta pe 60 de ari pentru că față de cei din câmp sunt costuri mai mari de producție, n-am făcut un calcul, dar cu siguranță costă mai mult, dacă punem folia, agrillul, picurarea. Eu ies mai înainte cu două săptămâni, de aceea și prețul cartofului este mai mare, asta ar fi undeva la 5-6 lei/kg, față de cei din câmp la 2,5 lei – 3 lei/kg”, a menționat producătorul de cartofi.


Cartofii cultivați la tunel sunt din soiul Riviera
Gelu Firan a mai spus că nu ajunge să-și vândă marfa în piață pentru că sunt comercianți care vin și o iau din poarta fermei, angros. Cartofii la tunel sunt o delicatesă și sunt căutați de restaurante.
”Eu nu vând la piață, avem deschidere către angrosiștii de la Pucheni. Ei și-au format vadul lor, vin restaurante care cumpără pentru că cei cultivați la tunel se recoltează mai mici, nu sunt lăsați la maturitate, sunt o delicatesă pentru restaurante și fast – fooduri. Pentru cartofii puși la tunel folosesc soiul Riviera, sămânță pe care o iau anual, de 15 ani, de la Târgu Secuiesc, de la Stațiune de Cercetare de acolo. Dau undeva la 2,5 lei plus TVA pe kilogram”, a menționat fermierul doljean.
Citiți și: Cultivarea cartofilor în paie – metoda pas cu pas

Gelu Firan a mai explicat că în ceea ce privește erbicidarea, aceasta se face imediat după ce sunt puși cartofii de sămânță în pământ. Erbicidul folosit acționează asupra semințelor de buriană. Apoi, când plantele au crescut, folia este dată la o parte.
”Imediat după semănare noi erbicidăm cu o soluție specială care oprește creșterea buruienilor pe sol, apoi acoperim cu folie. Când plantele au undeva la 10-15 cm, tăiem folia și plantele rămân în câmp, în aer liber. Pe noi ne interesează plecarea, când cei din câmp abia răsar, aceștia au 20 de centimetri datorită căldurii care se formează în aceste tuneluri”, a explicat fermierul cultivator de cartofi.
Totodată, producătorul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că anul acesta cartofii cultivați în iarnă au fost de la început o cultură cu risc. Dacă zăpada ar fi avut mai mult de 2-3 centimetri în zonă, ar fi distrus tunelurile și cultura ar fi fost compromisă.

Cartofii fermierilor din Dolj iau drumul Poloniei
Un alt fapt menționat de legumicultor este că în zonă vin an de an cumpărători polonezi de cartofi și ridică sute de tone de marfă. Prețul este unul bun și fermierii preferă să vândă polonezilor în detrimentul vânzării prin cooperativa pe care o conduce, Cooperativa Agricolă Țărănească.
”Am dat puțini cartofi prin cooperativă, deși avem 24 de membri. Oamenii preferă să vândă marfa angro, să nu mai treacă cu ea prin cooperativă. Eu am livrat foarte puțin către un market, dar fermierii preferă să dea marfa în Polonia. Oamenii scot imediat cartofii din pământ, se încarcă și 200 de tone pe zi. Prețurile de angro au fost între 2 lși 3 lei/kg. De exemplu, eu mă înscriam astăzi, mâine venea camionul, scoteam 10 tone, luam banii și nu mai stăteam după cooperativă. La cooperativă trebuie să lași marfa să ajungă la maturitate, trebuie sortată, în schimb la polonezi dau si mai mari și mai mici. Eu chiar caut un partener pentru a investi împreună în cooperativă, am nevoie de o asociere, de cineva care cunoaște sistemul. Eu am investit într-o hală, o mașinărie de ambalat de la 2,5, 10, 20 de kg, un cântar industrial, pe toate le-am făcut eu. Dacă aș găsi pe cineva să mi se alăture ar fi minunat, mai ales că vine și sezonul de lubenițe”, este apelul făcut de fermierul doljean Gelu Firan, prin Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
