• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mii de oi blocate în ferme din cauza pestei. Șef DSVSA: Nu autorizăm centre de sacrificare a mieilor pentru Paști!

    Roxana Dobre -

    Județele unde mii de oi ce urmau să fie exportate în această perioadă sunt blocate în ferme din cauza confirmării unui focar de Pesta Micilor Rumegătoare (PRM). Un șef al DSVSA a anunțat că în acest an nu vor mai fi autorizate centrele de sacrificare a mieilor în perioada sărbătorilor pascale pentru că ar presupune mişcarea animalelor dintr-o exploataţie în alta, decizia fiind valabilă doar pentru județele Arad şi Bihor.

    Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat astăzi, joi – 20 martie că restricţiile impuse României de către Uniunea Europeană, care vizează doar transportul animalelor vii din Arad şi Bihor, afectează exporturile de ovine, în judeţ existând un efectiv de aproximativ 750.000 de capete. Conform acestuia, în acest an nu vor mai fi organizare centrele de sacrificare a mieilor în perioada sărbătorilor pascale pentru că ar presupune mişcarea animalelor dintr-o exploataţie în alta, iar asta ar putea reprezenta un risc major pentru răspândirea virusului.

    Citiți și: Pesta oilor la o fermă cu 600 de animale. Remus Moțoc, DSVSA: ”Focarul va fi închis în aproximativ 20 de zile”

    Oi în fermă

    Mii de oi ce urmau să fie exportate în această perioadă sunt blocate în ferme

    Fermierii din județele Bihor și Arad se află sub restricții privind transportul animalelor vii  către alte state membre ale Uniunii Europene. Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat că restricţiile impuse României de către Uniunea Europeană, care vizează doar transportul animalelor vii din Arad şi Bihor, afectează exporturile de ovine, în judeţ existând un efectiv de aproximativ 750.000 de capete.

    ”Din acest efectiv, nu aş putea să spun câte fac obiectul comerţului, dar e vorba de mii (animale – n.r.) care urmau să fie exportate şi sunt blocate în ferme”, a spus Marcel Roşu, conform  stiripesurse.ro.

    Citiți și: ANSVSA – veste bună pentru oieri: Exportul de ovine/caprine către țările terțe continuă fără restricții! Exportul de carcasă, liber și în UE!

    Fără centre de sacrificare a mieilor în perioada sărbătorilor pascale, în Arad și Bihor

    Marcel Roşu a mai spus că din cauza pestei micilor rumegătoare depistate în Bihor, în acest an nu vor mai fi organizare centrele de sacrificare a mieilor în perioada sărbătorilor pascale pentru că ar presupune mişcarea animalelor dintr-o exploataţie în alta, iar asta ar putea reprezenta un risc major pentru răspândirea virusului.

    ”O să avem o problemă majoră în legătură cu mişcarea animalelor, cu sacrificarea mieilor în perioada sărbătorilor pascale. Nici măcar acele centre autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor nu vor fi aprobate în Arad şi Bihor. La momentul acesta, împreună cu Autoritatea Veterinară lucrăm la o metodologie prin care să reuşim să permitem sacrificarea mieilor în exploataţie, cu asigurarea condiţiilor de igienă şi să se poată vinde carnea direct de la poarta fermei”, a declarat şeful DSVSA Arad.

    Reamintim că în urma confirmării unui focar de pestă a micilor rumegătoare în localitatea Gepiu, județul Bihor, la data de 5 martie 2025, au fost stabilite zone de restricție (protecție, supraveghere și suplimentare) pentru a limita răspândirea bolii.

    Astfel, restricțiile se aplică exclusiv transportului animalelor vii din județele Bihor și Arad către alte state membre ale Uniunii Europene. Această măsură nu afectează întreaga țară și nu impune o interdicție generală asupra exportului de ovine și caprine.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, fără ANT-uri în conturi la trei săptămâni de la autorizare: ”Să ne dea cineva explicații!” Arenda la terenurile agricole a explodat. Prețurile s-au dublat în ultimii 10 ani Micii crescători de oi și de capre vor încasa și ei subvenția APIA de 50 euro pentru tineret femel

    Ultimele știri

    Traderii de cereale cer Ucrainei să suspende modificările la mecanismul de preț, pentru a nu afecta exporturile Gripa aviară se răspândește în Polonia. Patru noi focare în ferme comerciale și unul într-o gospodărie Prețul mieilor, ”împins” deja la 17-18 lei/kg și riscă să mai scadă. Cum vrea ministrul Barbu să ajute fermierii