• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport USDA mai 2025. Producții bune de grâu în țările UE, suprafețele au crescut

    Violina Gorcinschi -

    Raport USDA mai 2025. Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) a publicat raportul pentru luna mai cu prognoze ale recoltei de grâu pentru noul an agricol 2025/26. Producția mondială de grâu este estimată la 808,5 milioane de tone (+8,81 milioane de tone față de sezonul trecut). De asemenea, producția și exporturile de grâu ale UE vor crește semnificativ. Rusia rămâne cel mai mare exportator de grâu din lume, cu 45 milioane de tone.

    Previziunea pentru exporturile mondiale de grâu este de 213 milioane de tone (+6,87 milioane de tone). Experții au majorat prognoza privind epuizarea stocurilor de grâu la nivel mondial la 265,7 milioane de tone (+0,52 milioane de tone), se arată în raportul USDA.

    Raport USDA mai 2025. Producții și exporturi de grâu mai mari în UE

    Perspectivele globale pentru grâu pentru 2025/26 indică o creștere a stocurilor, o creștere a consumului și a comerțului și stocuri ușor mai mari. Se preconizează că stocurile vor crește cu 4,9 milioane de tone, ajungând la 1.073,7 milioane, iar producția este estimată la un nivel record de 808,5 milioane de tone, compensând stocurile inițiale mai mici. Se așteaptă ca creșterea producției pentru UE, India, Regatul Unit, China, Argentina, Rusia și Canada să compenseze reducerile pentru Kazahstan, Australia, Pakistan și SUA.

    Citește și: Marian Șamit: La un hectar de grâu, cheltuiala se duce la 5.000-6.000 de lei cu tot cu irigat. Prețul – 90 de bani/kg

    Condiții favorabile pentru grâul țărilor UE

    În UE, pentru sezonul 2025/2026, se estimează o producție totală de 136 milioane de tone de grâu, în creștere cu 11% față de anul precedent și cu 3% față de media ultimilor cinci ani. Vor fi recoltate circa 24 de milioane de hectare, o suprafață cu 6% mai mare decât în 2024, iar producția medie este estimată momentan la 5,67 de tone pe hectar, în creștere cu 5% față de anul anterior. Importurile de grâu ale UE nu vor depăși 9,5 milioane de tone, în timp ce exporturile se vor ridica la 34 milioane de tone.

    Cu privire la starea culturilor de grâu din statele membre ale UE,  harta cu indicele de vegetație a diferențelor normalizate (NDVI) arată condiții sunt în general favorabile. După un început foarte umed în perioada de semănat, în mare parte a Europei, în cursul lunii septembrie, condițiile s-au stabilizat, permițând fermierilor să semene, totuși târziu în unele regiuni. Ploile abundente de la începutul toamnei au provocat inundații în multe zone, dar cu toate acestea, precipitațiile au venit și ca un sprijin pentru refacerea rezervelor de umiditate din sol în mare parte a Europei. Iarna a fost blândă, fără niciun incident major de fenomene extreme. În cele mai mari țări producătoare de grâu din UE, Germania și Franța, vremea a fost considerabil mai bună decât a fost sezonul trecut când ploile excesive au redus recoltele. Umiditatea suplimentară ar fi binevenită în zonele de cultură din nordul Franței, Germania și Polonia, deoarece deficitul de apă din de primăvară ia amploare și s-a extins și în țări din Europa centrală: Ungaria, Cehia și Slovacia.

    Precipitațiile din timpul sezonului de vegetație 2025/26 au fost în general favorabile în Balcani, inclusiv pentru semănatul de toamnă, ridicând așteptările de producție. În plus, după mai multe episoade de secetă, fermierii din sud-estul Europei s-au arătat mai interesați să semene mai mult culturi de toamnă cum ar fi grâul pentru a atenua pierderile mai frecvente ale culturilor de primăvară, cum ar fi porumbul și soia. Atât Franța, cât și Germania au crescut, de asemenea, suprafața cu grâu pentru anul 2025/26. Precipitaţiile abundente au întârziat semănatul şi
    munca de câmp în Spania toamna trecută, dar perioada uscată venită ulterior a permis efectuarea lucrărilor, susținând o campanie de semănat normal, cu o răsărire bună mulțumită condițiilor peste medie de umiditate a solului. Italia, de asemenea, a beneficiat de vreme benefică pentru grâu.

    Rusia va avea o producție bună de grâu

    Cel mai mare concurent al României pe piața grâului, Rusia, își va consolida poziția de mare exportator, cu o producție estimată de 83 de milioane de tone, cu 2% pentru recolta de anul trecut. Din cantitatea totală, 45 de milioane de tone de grâu vor fi pregătite pentru a fi exportate. Producția medie a culturilor din Rusia este așteptată șa 3,05 tone pe hectar, cu 4% peste recolta 2024, iar suprafața înființată este de 27,2 milioane de hectare, o scădere de 2% față de anul anterior.

    Comerțul global cu grâu estimat pentru 2025/26 este de 213,0 milioane de tone, în creștere cu 6,9 milioane față de anul trecut, dar mult sub recordul de 222,2 milioane din 2023/24. Se așteaptă ca UE să înregistreze cea mai mare creștere de la an la an printre principalii exportatori, cu 7,5 milioane de tone, până la 34 milioane. Se preconizează că Rusia va rămâne principalul exportator mondial de grâu în 2025/26, cu 45 milioane de tone, în creștere de la 43,5 milioane în 2024/25.

    Citește și: Raport USDA – luna aprilie: Recolta mică de porumb din România trage în jos media producției UE

    De asemenea, se estimează că exporturile vor fi mai mari pentru Argentina și Ucraina, în timp ce mai mici pentru Australia, Kazahstan și SUA. Stocurile finale mondiale estimate pentru 2025/26 sunt de 265,7 milioane de tone, în creștere cu 0,5 milioane față de anul trecut. China și Pakistanul înregistrează cele mai mari reduceri, în timp ce cele mai mari creșteri sunt pentru India, SUA și UE.


    Te-ar mai putea interesa

    O familie de fermieri din Teleorman mai are de aplicat un singur produs la rapiță pentru o mai bună polenizare și fertilizare a florilor Cu ce stropim trandafirii contra afidelor, păduchii verzi ai rozelor! AFM a anulat Rabla pentru Tractoare! Când se va organiza o nouă sesiune

    Ultimele știri

    Raport USDA mai 2025. Producții bune de grâu în țările UE, suprafețele au crescut Ploi și vijelii în jumătate de țară. Harta județelor afectate de alerta meteo de azi Avertizare de la ADAMA. Atenție la Fusarium și Septoria tritici!