Evenimentele din Paradisul Cireșelor nu se mai țin în acest an. Producția livezii, compromisă 95%


Proprietarul unei livezi de cireși din apropierea Capitalei a anunțat că anul acesta, din cauza pierderilor cauzate de ger, nu vor mai fi organizate obișnuitele evenimente de cules. Inginerul Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman de la Afumați al Paradisului Cireșelor de la Coșereni, a precizat că pierderile de producție au ajuns până la 95%.
În fiecare an, de 1 iunie, la Paradisul Cireșelor din Coșereni, județul Ialomița, se organiza o sărbătoare pentru cei mici și părinții acestora. Vizitatorii livezii deținute de ing. Marius Roman aveau ocazia că se ospăteze cu fructe culese direct din pom, dar și să cumpere cireșe proaspete pentru acasă. Din păcate, evenimentul-etalon nu se va mai ține în acest an, cum de altfel niciun alt eveniment de cules, a anunțat pomicultorul.
”În ultima perioada am fost contactați pe toate căile cu privire la producția de cireșe și când vom începe activitatea la Paradisul cireșelor – Coșereni, județul Ialomița. Din păcate anul acesta condițiile climatice nefavorabile din lunile februarie, martie și aprilie, au compromis producția de fructe în proporție de peste 95%, motiv pentru care nu vom organiza evenimente, așa cum v-am obișnuit în ultimii 3 ani”, a anunțat Roman.
Proprietarul Paradisului Cireșelor de la Coșereni a precizat că puținele cireșe ce se vor coace sunt cele de la soiuri medii și tardive, ele urmând a fi valorificate direct la poarta fermei, către clienții fideli ai plantației.
”Puținele fructe care au rămas în special la soiurile de mijloc și târzii, pe vârful pomilor, le vom recolta și valorifica la poartă fermei, către beneficiarii noștri fideli, care au venit an de an și apreciază calitatea fructelor din Paradisul Cireșelor, Coșereni, județul Ialomița”, a precizat inginerul.
Marius Roman s-a arătat optimist că pomicultorii vor trece cu bine peste acest an greu, unul care presupune în continuare investiții în livezi pe partea de întreținere, în ciuda producțiilor slabe, ”Cu ajutorul bunului Dumnezeu, vom trece și peste acest an greu, vom întreține plantația ca și cum nimic nu s-a întâmplat, iar anul următor vom sărbătorii, recolta și degusta împreună cireșele cele mai dulci și gustoase! Privind cireșele care se vor valorifica la poarta fermei, vă vom anunța aici pe Facebook, funcție de evoluția acestora, ținând cont că soiurile extratimpurii și timpurii nu au fructe aproape de loc, iar vremea în această primăvară este destul de rece, ceea ce face că maturarea fructelor să fie întârziată și la celelalte soiuri la care ne-a mai rămas o mică producție”, a încheiat Roman.
Pomicultorul Gelu Bogdan a decis să păstreze tradiția evenimentelor de cules
Pe piață au apărut deja primele cireșe românești, iar producătorii speră că vor obține măcar un venit care să le acopere lucrările anuale din livadă. Astfel, în cadrul unei plantații bio, pomicultorul Gelu Bogdan a anunțat că va păstra tradiția de a organiza evenimente de cules, în ciuda producțiilor reduse, cu mențiunea că prețul fructelor va fi probabil mai ridicat.
”Noi anul trecut am dat direct din fermă cu 30 de lei kilogramul, nu am vândut sub acest preț. Anul acesta vedem cum va fi piața în sezon dar mă gândesc că se va ajunge și la 40 de lei chiar mai mult, având în vedere producția. Eu vreau să păstrez tradiția și să merg pe culesul direct din fermă pentru că este o plăcere pentru clienți”, a declarat recent Gelu Bogdan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.