Fermier controlat de APIA pentru subvenții campaniile trecute. Mai poate pica la control și anul aceasta?


Situația fermierilor care au picat la control pentru subvenții în campaniile trecute este clară la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). APIA a informat la solicitarea Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în legislaţia națională sau comunitară nu sunt prevederi aplicabile pentru cazul în care un fermier care a fost selectat în eșantionul de control pentru un an de cerere să nu mai fie inclus în populaţia de control în anii următori.
Agenția de plăți a clarificat la solicitarea Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fermierii care s-au aflat în eșantionul de control în campaniile trecute pentru subvenții nu sunt ”scutiți” în acest an de noi verificări. Pentru campania 2025, verificările în teren se vor face pentru 13.955 de dosare unice.
Citiți și: APIA a început controalele! Listele cu fermierii care vor fi verificați pentru subvenții

APIA: Fermierii care au fost la control nu sunt scutiți de noi verificări
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a solicitat agenției de plăți să clarifice dacă s-au făcut modificări la nivelul softului agenției pentru ca fermierii care au fost anul trecut la control, respectiv şi în anii trecuți, să nu mai fie verificați și anul acesta.
APIA a clarificat că regulamentele europene nu prevăd ca un beneficiar de subvenții care s-a aflat în eșantionul de control în alte campanii să fie exclus de la verificări în campania care se derulează în prezent.
”Regulamentul (UE) 2021/2116 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune, art. 60 norme referitoare la controalele care trebuie efectuate, prevede că sistemele de gestionare şi control instituite în conformitate cu articolul 59 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/2116 includ controale sistematice care vizează, între altele, domeniile în care riscul de eroare este cel mai ridicat. Statele membre asigură efectuarea controalelor la nivelul necesar pentru o gestionare eficace a riscurilor la adresa intereselor financiare ale
Uniunii. Autoritatea relevantă îşi selecţionează eșantionul de control din întreaga populaţie de solicitanți, incluzând, după caz, o parte aleatorie şi o parte selecţionată pe baza analizei riscurilor”, a transmis agenția la solicitarea Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
APIA a completat că în legislaţia națională sau comunitară nu sunt prevederi aplicabile pentru cazul în care un fermier care a fost selectat în eșantionul de control pentru un an de cerere să nu mai fie inclus în populaţia de control în anii următori.
Personalul APIA nu poate selecta cine intră în eșantionul de control
APIA a a mai menționat că funcționarii sau conducerea agenției de plăți nu poate interveni în selectarea fermierilor care sunt selectați în eșantionul de control.
”În cazul în care pentru un an de cerere, fermierii solicită mai multe măsuri/intervenţii, ei participă în populaţia de eşantionare pentru fiecare măsură/intervenţie în parte, iar şansele ca aceştia sa fie selectați la control cresc în funcţie de numărul măsurilor/intervenţiilor solicitate şi în funcție de riscurile calculate la nivelul fiecărui fermier. Selecţia eșantionului de control în ceea ce priveşte controlul la faţa locului se efectuează în aplicația electronică a cererii de plată, prin prelucrarea automată a datelor fermierilor, fără intervenţia factorului uman. Asigurăm fermierii că selecția la control se face corect şi transparent în funcție de riscurile asociate şi/sau prin selectie aleatorie aşa cum solicită regulamentele europene şi legislația națională specifică”, a dat asigurări APIA.