• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Porumboiu, Nicușor Șerban, Mihai Miron și Costel Caraș – printre fermierii care au cerut vaccinarea bovinelor contra Bluetongue. Olandezii de la DN Agrar – imunizare pentru 5.400 de vaci!

    agrointeligenta.ro -

    În timp ce la întâlnirile avute cu conducerea ANSVSA, liderii crescătorilor de animale au lăsat să se înțeleagă că fermierii nu doresc ca imunizarea bovinelor contra bolii limbii albastre să fie făcută în masă, pe bani publici, o situație publicată de instituția statului dovedește că lucrurile sunt nuanțate!

    Într-o centralizare a ANSVSA privind vaccinare voluntară a bovinelor contra Bluetongue figurează deja nume importante din sectorul de bovine din România, fermieri care au cerut să le fie imunizate animalele și dintre care amintim ”grei” precum Adrian Porumboiu, Nicușor Șerban Mihai Afiliu, Mihai Miron, Costel Caraș, Vasile Iliuță sau elvețienii de la Karpaten Meat din Sibiu.

    În total, până pe 21 mai, Autoritatea a primit situația din 28 de județe în care au fost înregistrate cereri de vaccinare voluntară venite din partea a 127 de ferme pentru un total de 56.914 de bovine, ceea ce corespunde la 116.552 de doze de vaccin.

    Olandezii s-au înscris pentru vaccinări cu efective record

    Cea mai mare solicitare pentru vaccinarea efectivelor de bovine a venit din partea grupului olandez DN Agrar, controlat de Jan de Boer – locul 29 în Top 100 fermieri – ediția 2014, întocmit de revista Agrointeligența. Astfel, cu mai multe exploatații în județele Alba și Hunedoara, holdingul străin a cerut imunizări pentru peste 5.400 de capete. Efectivele figurează împărțite pe mai multe exploatații, toate înregistrate separat, cea mai mare fiind Lacroagrar din Hunedoara, pentru care olandezii au cerut doze care să le ajungă pentru 2.550 de bovine. În Alba se regăsesc restul bovinelor deținute de olandezi la noi în țară și pentru care ANSVSA a aprobat livrarea dozelor de vaccin anti-Bluetongue.

    Citiți și:

    *** Concluziile discuțiilor dintre crescători și ANSVSA pe vaccinarea Bluetongue: De ce Comisia Europeană ne dă 10 milioane de euro pentru program, dar noi vrem să cheltuim 100 de milioane?

    *** Programul de vaccinare contra Bluetongue: Trei ani de imunizări în masă la rumegătoare. Crescătorii, obligați să permită accesul medicilor veterinari în ferme

    Cel mai mare exportator de viței își ia măsuri de siguranță

    Pe un loc fruntaș în topul fermelor care au cerut vaccinarea bovinelor se află Dutch Trading International cu 2.500 de capete. Afacerea de la Mizil îi aparține olandezului Gert Bronkhorst. Potrivit Top 100 fermieri, unde investitorul figurează pe locul 59, el cel mai mare exportator local pe acest segment – şi tineret bovin, dar cumpără de la crescătorii locali şi bovine de reformă sacrificate în abatoarele din ţară, după care carnea ia drumul exportului.

    Pe lista fermelor care au cerut sp le fie vaccinare bovinele figurează și nume grele din agricultură, chiar lideri importanți.

    Astfel, Adrian Porumboiu (locul 2 în Top 100 fermieri 2014), prin Comcereal Vaslui, va primi doze pentru imunizarea a 500 de vaci, în timp ce Nicușor Șerban, patronul Agroserv Măriuța și o voce a crescătorilor de bovine, apare pe lista ANSVA cu 1.100 de capete. În Top 100, Șerban a fost poziționat pe locul 24.

    Din centralizarea făcută nu lipsește nici Mihai Miron, patronul Bioterra SRL care a cerut doze de vaccin pentru 600 de capete. Anul trecut, Miron a fost pe locul 93 în top 100 fermieri, efectivele totale de bovine ale societății sale ridicându-se la acel moment, la 1.200.

    Mihai Afiliu, cel care , împreună cu familia sa, deține Afiliu Trans SRL, figurează pe lista ANSVSA pentru vaccinarea voluntară a 750 de capete de bovine. Fermierul este cunoscut ca fiindul unul dintre cei mai pricepuți agricultori, primind anul trecut distincția de ”Fermier al anului” în județul Buzău.

    Și fermierii implicați politic vor vaccinare pentru vacile lor

    Chiar dacă sunt voci ale opozției, Costel Caraș și Vasile Iliuță sunt oameni de business, așa că prin fermele lor au cerut să le fie vaccinare efectivele de animale pentru a nu avea ulterior probleme cu boala limbii albastre. Astfel, în timp ce Caraș, vicepreședinte al PNL a cerut vaccin pentru 100 de vaci, deputatul PNL Vasile Iliuță apare cu ferma Ildu și un efectiv de 140 de bovine ce vor fi imunizate pe banii statului.

    În situaţia exploataţiilor comerciale de bovine care au solicitat vaccinarea voluntară contra Bluetongue apar mai mulți crescători importanți de vaci de carne, semn că îngrijoarea acestora pentru apariția unei epidemii la ei în fermă este mai mare. I-am remarcat pe elvețienii de Karpaten Meat, Stefan Jung și Samuel Widmer – locul 58 în Top 100 fermieri – ediția 2014. Ei sunt singurii care au optat pentru vaccinarea animalelor lor în județul Sibiu, figurând cu cereri pentru 1569 de bovine de carne din patru exploatații deținute în județ. În vecinătate, în Alba, Aberdeen Angus a cerut doze pentru 300 de capete de Angus, ferma localizată în Doștat temându-se probabil de o îmbolnăvire a animalelor sale și prăbușirea cifrei de afaceri care, în 2013, se situa la aproape 160.000 de euro.

    Top 5 ferme care figurează în situația ANSVSA privind vaccinare voluntară a bovinelor contra Bluetongue

    1. Grupul DN Agrar – peste 5.400 de bovine

    2. Barad Investiții (Argeș) –  5.000 de capete

    3.Dutch Trading International – 2.500 de bovine

    4.Agroluserna (cunoscută pe plan local ca Baby Beef) – 2.000 de bovine

    5.Coremans Zootehnia (Cluj) –  1.800 de bovine

    Vezi LISTA completăSituaţia exploataţiilor comerciale de bovine care au solicitat vaccinarea voluntară contra Bluetongue (până la 21 mai) – PDF



     

     


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații