Bio şi organic

Ne facem de rușine în UE! Un export de cereale certificate ecologic a fost depistat în Germania ca nefiind bio

Dintr-o țară cu mare potențial pe piața produselor organice, România tinde să intre într-un scandal de proporții. Un transport cu grâu certificat ecologic a fost depistat recent în Germania ca fiind falsificat, mai exact nefiind vorba de boabe bio, așa cum s-a convenit prin contrat și cum, probabil, s-a plătit pentru cerealele provenind din țara noastră.

”Chiar ieri m-a sunat domnul ambasador Hurezeanu din Germania. Un export de cereale din România declarat bio a fost găsit ca nefiind bio. Sigur aici trebuie precizat un lucru: nu înseamnă că este vina noastră. Eu am discutat cu un producător român de cereale căruia i s-a solicitat de către un importator dintr-un stat membru – nu precizez nume să îi dea grâu bio și a zis că nu are. Nu-i o problemă, o rezolv eu, i-au zis cei de afară, deci există băieți descurcăreți peste tot în Europa. Eu nu zic că este vina noastră la exportul respectiv. Și să nu uităm că mai există și certificatori care sunt de toate națiile în România: sunt și români, sunt și italieni, maghiari și germani. Vom face o anchetă când vom primi datele concrete din Germania, dar eu trebuie să aduc opiniei publice și această știre așa cum e corect, decât să fie interpretată și să acuze cineva nefondat”, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu la Realitatea TV.

Chestiunea este cu atât mai arzătoare cu cât România, în ultimii ani, încearcă să se impună pe piața produselor ecologice. Se acordă subvenții generoase pentru aceste exploatații, iar prețurile la care se vând cerealele bio, spre exemplu, sunt mult mai mari decât cele cultivate în sistem convențional. Astfel, în prezent, în țara noastră 3% din suprafața agricolă este certificată ecologic, totuși, cu mult sub ce au alte state, unde se ajunge la procente de 10-16%.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu