• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cultivarea sparanghelului – provocarea anului 2016! Sfaturile fraților Toma care dețin o plantație de 3.500 de metri pătrați

  agrointeligenta.ro -

  Cultivarea sparanghelului face parte dintre afacerile agricole pe care le înființezi acum și care îți aduc profit timp de mai mulți ani. Fermierii cu experiență vorbesc de 20 de ani de viață pentru o plantație de sparanghel, însă, realist, puteți spera la 15 ani de producții bune, fără bătăi de cap.

  cultura de sparanghel

  În România, cultura sparanghelului nu este așa de răspândită, ceea ce face ca nișa să fie încă una ”cu locuri libere” pentru noi investiții. Vestea bună este că deja s-au consolidat producători de material săditor – adică de coroane de sparanghel, iar perioada optimă de plantare este primăvara, în aprilie.

  Pentru frații Toma – Daniel și Florin, sparanghelul este viitorul. Cei doi sunt din București dar au înființat în județul Buzău o plantație de 3.500 de metri pătrați pe care cultivă sparanghel de mai mulți ani. O parte mare a afacerii o reprezintă vânzarea coroanelor de care sunt interesate mai ales persoanele care dețin suprafețe mici și doresc să își cultive singuri leguma preferată. Au început să vină însă cereri și de la cei care vor să înființeze o afacere cu sparanghel. Totuși, cei doi frați recunosc că sunt încă puțini ”amatori” de sparanghel, dar sunt optimiști întrucât noile tendințe culinare plasează leguma ca una cu perspective, mai ales că este deja recunoscută ca fiind foarte sănătoasă.

  Înființarea unei plantații de sparanghel începe cu comandarea coroanelor. Pentru 1.000 de metri pătrați aveți nevoie de circa 3.000 de plante. La un cost mediu de 0,70 de euro, investiția se ridică la 2.100 de euro. ”Se pun cam patru coroane de sparanghel la metrul liniar cu o distanță între rânduri de un metru și jumătate pentru că în anul 2 crește până la 1,6 metri și îi trebuie spațiu. Ca și lucrări de îngrijire, sparanghelul are nevoie doar de plivirea buruienilor”, ne explică Daniel Toma.

  sparanghel

  Cultivatorul de sparanghel recomandă pregătirea terenului încă din toamnă, cu arat cât mai adânc. În șanțurile adânci de 20-25 de centimetri se așează coroanele de sparanghel cu rădăcinile cât mai răsfirate, după care se acoperă cu pământ și se udă. Sparanghelul are nevoie de un teren însorit, cu un sol nisipos și seminisipos, bine drenat care să nu păstreze apă la rădăcina plantei. Cultura nu are nevoie de sistem de irigații decât dacă înființați plantația în zone foarte secetoase și atunci se recomandă să udați plantele de sparanghel pe perioada verii.

  ”În funcție de cultura aleasă (spraranghel verde sau alb) se va lăsa terenul drept pentru cultivarea sparanghelului verde, iar dacă se va alege obținerea sparanghelului alb se va bilona pentru a împiedica pătrunderea luminii la lăstari, iar aceștia rămân albi până ajung la suprafața solului când vor fi recoltați”, explică frații Toma.

  ”Prima recoltă consistentă se obține în anul trei, dar se poate consuma și în anul doi dacă planta s-a dezvoltat în condiții bune – cam 2-3 lăstari de la fiecare rădăcină”, ne mai spune Daniel Toma.

  Daniel Toma

  Soiuri de sparanghel care merg în România

  Cei doi frați s-au axat în ultimii ani pe două soiuri de sparanghel, ambele cu rezultate foarte bune, dar caracteristici diferite. ”Noi am testat de acum trei-patru ani de când am adus Cumulus olandez care s-a dezvoltat bine, dă lăstari groși. Am mai adus un soi –care e verde în toată profunzimea tijei”, ne-au mai spus cultivatorii.

  Bolile și dăunătorii sparanghelului

  Boli: rugina
  Dăunători: musca sparanghelului și crioceridele

  Ce profit se poate obține din cultura de sparanghel?

  Recoltarea sparanghelului se face primăvara devreme, când apar primele tulpini și continuați să recoltați toate tulpinile pe durata întregii perioade de recoltare. Dacă tulpinile foarte mici nu sunt îndepărtate în timpul recoltării, este posibil să apară mai puține tulpini noi.

  ”Cel mai bun moment al zilei pentru recoltare este dimineața, când tulpinile sunt proaspete și bombate. Se rup mai ușor și de obicei conține mai puține fibre. La recoltare, o tulpină ar trebui să aibă o lungime de 13-18 centimetri. Rupeți tulpinile cu grijă deasupra pământului. O tulpină îndoită se rupe la baza porțiunii suculente și lasă partea bogată în fibre în pământ. Sparanghelul recoltat se pune imediat la rece, în frigider întrucât depozitarea la temperatura camerei cauzează pierderea valorii nutritive și întărește fibrele”, sunt sfaturile celor doi cultivatori de sparanghel pentru recoltarea și păstrarea producției.

  Profitul ce se poate obține din cultura de sparanghel nu este deloc mic dacă reușiți să intrați cu el în magazine sau să vă formați o clientelă fidelă. ”În piață, în supermarket, sparanghelul este adus din Peru, din Spania, și am văzut că se vinde cu circa 20 de lei un mănunchi de 400-450 de grame. La o cultură de sparanghel intrată pe rod se poate obține până în 1.000 de kilograme, cu o medie de 600-700 de kilograme”, ne explică Daniel Toma. Cu aceste calcule, la o producție minimă de 600 de kilograme la 1.000 de metri pătrați de plantație și un preț mediu de 40 de lei/kg, încasările se adună la 24.000 de lei, adică aproximativ 5.000-5.500 de euro.


  Te-ar mai putea interesa

  O femeie și un bărbat au fost prinși la furat cu căruța plină de porumb! Polonia introduce TVA 0% la alimente, îngrășăminte și inputuri agricole, gaze naturale Romsilva concediază peste 400 de angajați

  Ultimele știri

  Ultima oră de la APIA! Plata subvenţiilor pentru crescătorii de animale! Subvenții APIA: În câte tranșe intră banii în conturile fermierilor. Șeful APIA, precizări pentru fermieri! Sondă de explorare pe terenurile agricole din Curtici. Dimitrie Muscă: ”Au cumpărat cu 15.000 euro/ha. Suntem cu ochii pe ei, lumea este speriată!”