• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Strategia fermierului Gavrilă Tuchiluș pentru o producție bună și creșterea proteinei din bobul de grâu

    agrointeligenta.ro -

    Condițiile meteo dificile din acest an și-au pus amprenta nu doar asupra volumului producției, ci și asupra calității acesteia. Așa se face că în sudul țării, de exemplu, unde condițiile de cultură sunt mult mai bune, în general, în acest an producțiile sunt sub 5.000 kg/ha atât la orz, cât și la grâu, în timp ce greutatea hectolitrică este mult mai mică, comparativ cu alți ani, pentru că atacul de boli a fost extrem de activ, după cum susține Ioan Enoiu, administratorul firmei Naturevo, distribuitor naţional de input-uri pentru agricultură.

    Există însă și zone din țară, unde producțiile sunt semnificativ mai mari, chiar dacă se irigă foarte puțin sau aproape deloc, iar aceasta se datorează aplicării unor tratamente adecvate și la timp. Un astfel de exemplu este Agrimat Matca, compania unui cunoscut fermier din Moldova, Gavrilă Tuchiluș, care administrează circa 5.000 de hectare și deține o fermă cu peste 1.000 de vaci. În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, agricultorul se așteaptă la producții bune în acest an și de calitate, în funcție de care se face și diferența la prețuri.

    IMG_1692 IMG_1626

    Strategia? A făcut tratamentele după un program făcut de Naturevo

    2015 a fost un an dificil, cu o toamnă secetoasă. Grâul a răsărit mai târziu, iar înfrățirea a fost slabă în iarnă. În primăvară am lucrat pe el foarte mult, am folosit îngrășăminte pe bază de azot și am efectuat mai multe tratamente după un program făcut de Naturevo. Au fost și precipitații bune, dar și o presiune extrem de mare asupra plantelor. Acum, la grâu ne așteptăm să depășim 6.500 kg/ha, la orz suntem la 5.600 kg/ha, sperăm să facem și 6 tone/ha, la orz de sămânță am sărit de 7 tone. La rapiță estimăm 3,5 tone/ha, minimum. La grâu ne dorim o producție destul de bună și de o calitate foarte bună cu proteină peste 12’’, a declarat Gavrilă Tuchiluș pentru ziariștii prezenți la turul organizat de Naturevo la mai multe ferme din țară.

    Citiți și: Pariul fermierului Gavrilă Tuchiluș cu anul agricol 2016: ”Experimentez un nou grâu de primăvară. Am pus deja 40 de hectare”

    Citiți și: Gavrilă Tuchiluș, fermierul care și-a făcut siloz cu oamenii de la fermă: Când au venit nemții cu electronica, nu le venea să creadă ce am realizat!

    Citiți și: Ce scheme de fertilizare aplică în această primăvară opt dintre cei mai mari cunoscuți fermieri din România

    Producția merge în depozite

    Pentru Gavrilă Tuchiluș, calitatea producției este deosebit de importantă, mai ales că și prețul de vânzare se stabilește în funcție de aceasta, în condițiile în care costurile de producție sunt destul de ridicate. Nu și-a făcut planuri privind marja de profit din acest an, fiind conștient de faptul că este greu de atins un grad de 10%, care să-i permită să realizeze investiții. Cel mai probabil, va obține un 3%, așa cu s-a întâmplat în ultimii ani.

    Sperăm să facem o producție de calitate. La noi, costul este de 2.600 lei/ha, la grâu. Sper să obținem un preț bun, adică 0,7 lei/kg la o producție de 6 tone/ha. Vrem să fim rentabili, dar nici nu știm cât va fi prețul la grâu….l-am vândut și cu 0,9 lei/kg și cu 0,85 lei/kg, 0,75 lei/kg și cu 0,6 lei/kg în acest an. Dacă ai sub 11 sau 12 proteină te aștepți la 0,45 lei/kg la grâu în acest an. Noi ne străduim să investim în cultură, să avem calitate și drept urmare și un preț bun…Nu poti să îți faci însă un orizont și o perspectivă..noi îl depozităm, speculăm prețurile și perioada când vindem. Ne permitem pentru că avem o capacitate de depozitare de 15.000 de tone. Grâul va fi depozitat pe soiuri și calități, astfel încât să fie livrat conform cerințelor partenerilor” a precizat Tuchiluș.

    IMG_1758IMG_1786

    Agricultorul spune că la acest moment nu are contracte încheiate cu traderii. Spre deosebire de alți fermieri își poate permite acest lucru, dat fiind structura businessului.

    Nu știu dacă acest an a fost cel mai favorabil pentru contracte futures, o să vedem la ce să ne așteptăm. Noi ne facem cash flow-ul lunar ca să nu fim nevoiți să vindem din capul tarlalei, poate excedentul îl dăm. Din strucura culturilor și din zootehnie ne asigurăm ca sa putem să supraviețuim cel puțin două luni. În acest timp, prețurile se schimbă și putem să găsim soluții să valorificăm cel mai bine’’, a afirmat Tuchiluș, care contează și pe faptul că probleme legate de calitatea recoltei sunt și vor fi peste tot în Europa în acest an.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor! Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!