Culturi profitabileEnergie şi biocombustibiliŞtiri agricole

Primul soi românesc de topinambur: producție de peste 100 de tone la hectar. Tulpina plantei – perdea de protecție și apoi biomasă

Tehnologia primului soi de topinambur din România a fost pusă la punct de către o echipă de la Stațiunea legumicolă Buzău la finele a 20 de ani de cercetări. Topinamburul este considerat una dintre plantele de viitor și poate aduce cultivatorilor profituri frumoase în condiții de investiție minimă. 

Cultura de topinambur românesc: producție la hectar – 100 de tone

Soiul românesc de topinambur, aflat în faza de brevetare, are o înălțime de peste trei metri, dă producții anuale de peste 100 de tone de tuberculi la hectar, florile sunt folosite în medicina naturistă, iar tulpinile oferă o masă lemnoasă de mai multe sute de metri cubi la hectar.

Citiți și:

Renașterea topinamburului sau cum poți să câștigi 40.000 de euro la hectar din cultivarea napilor

”Soiul de topinambur românesc trimis pentru omologare și brevetare provine din exemplare ameliorate culese din două locații, zona Călărași și din mai multe localități din zona Munților Buzăului. Acesta este o resursă naturală ieftină, nemodificată genetic care poate fi cultivată cu succes în toate zonele țării, fără îngrășăminte chimice de sinteză, erbicide, pesticide sau insecticide, producțiile la unitatea de suprafață fiind foarte mari, ajung și la 120 de tone la hectar, iar beneficiile medicinale și alimentare sunt de necontestat”, a declarat, pentru Agerpres, cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Cultura de topinambur românesc: recolta se vinde în stare proaspătă sau se poate procesa

Potrivit acestuia, ca plantă legumicolă, topinamburul se cultivă pentru tuberculii săi dulci, gustoși, care pot fi consumați în stare proaspătă sau sub diverse preparate culinare.

”Compoziția chimică a tuberculilor evidențiază clar valoarea alimentară a acestora: conținut ridicat în substanțe uscate, peste 22%, proteine 1,6 %, grăsimi 0,2%, celuloză 1,1%, săruri minerale 0,95 %, substanțe extractive neazotoase sub formă de inulină, zaharoză, levulină și amidon, 18,43% , ceea ce îl face un rival de temut al sfeclei de zahăr. Totodată, tuberculii de topinambur sunt folosiți cu succes în industria spirtului, din 100 kg rezultă 7-10 l alcool și circa 60 kg borhot, dar pot fi folosiți și ca nutreț în hrana animalelor”, a mai declarat Vânătoru.

Topinamburul românesc poate fi folosit pentru perdele de protecție

Cercetătorul a prezentat și alte întrebuințări ale acestei plante.

”Noul soi atinge o înălțime de aproape trei metri, tulpinile pot fi folosite cu succes la realizarea perdelelor de protecție, dar și în domeniul energetic, masa vegetativă aeriană a plantei fiind compusă în special din tije lemnoase folosite pentru producerea peleților, combustibil prețios pentru centralele termice, producția de biomasă la unitatea de suprafață obținută de la topinambur depășind de câteva ori celelalte plante similare de cultură”, a concluzionat cercetătorul Costel Vânătoru.

Citiți și:

Morcovul-pământului sau topinambur, planta care aduce profit din primul an de cultură


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

  1. buna ziua, doresc sa stiu pe ce sol poate creste acest nap-topinambur, si eventual de unde pot obtine seminte sau rasaduri pentru 1.3 hectare multumesc frumos cu respect

  2. Ieri am taiat tulpinile micii mele plantatii de topinambur…datorita ploilor, multe au ajuns si la 4 m. si dupa uscare le foloses la soba din casa. Daca doreste cineva tuberculi ( fructul plantei ), fie pentru consum fie pentru plantare in gradina ( desi aceasta e bine sa se intample in primavara ), trimiteti mail la [email protected]

  3. Propagarea plantei se face cu success pe cale vegetativa din tuberi. Este adevarat ca odata propagati nu mai scapi de ei.Se propaga singuri in anii urmatori din tuberii ramasi in sol la recoltare.Consumat in salate feliat foarte fin e delicios , dulce si crocant. Nu oricine poate consuma cantitati mai mari de tuberculi deoarece dezvolta f multe gaze, devine jenant.
    Daca solul este bogat in substante nutritive si nu excesiv de cleios radacinile se dezvolta foarte bine si o planta poate produce mai bine de 19Kg de tuberi. Ar fi bine ca sa aveti o crescatorie de animale cum ar fi porci deoarece daca va raman tuberi nevanduti puteti sa-i valorificati in hrana animalelor.
    Sant o materie prima foarte folositoare la prepararea produselor prebiotice fermentate foarte folositoare in tratamentul persoanelor cu probleme digestive.
    Cind incepeti cultura trebuie sa fiti pregatiti ce veti face cu excesul de recolta altfel veti fi posibil falimentari din start deoarece ca orice nou produs va trece o perioada pentru a-l face cunoscut. M-am ocupat de acest produs si cunosc mai multe . Cu placere va pot da mai multe informatii la ; [email protected]

  4. am citeva cuiburi in gradina si in fiecare an culeg cite o galeata de tuberculi mari iar cei mici ramin si cresc din nou asa de 25 de ani de cind am adus citiva nu mai scap de ei(nici nu doresc) nu stiu cum se consuma insa mie imi plac ffffmult cruzi in loc de mere(fructe) prea putini stiu ce aceast planta

Scrie un comentariu