Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Suprafața minimă de teren pentru care se poate lua subvenție de la APIA

Suprafața de teren de la care APIA începe să plătească subvenție! O chestiune importantă pentru cei care lucrează suprafețe mici de teren agricol și care își doresc să beneficieze de plățile directe pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită din fonduri europene sau de la bugetul de stat.

Legislația în vigoare (OUG 3/2015 și Ordinul 619/2015) este cea care stabilește care este suprafața minimă pentru care se acordă subvenții de la APIA. Astfel, condițiile de eligibilitate pentru subvenția APIA prevăd ca beneficiarul să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha.

Hectar eligibil înseamnă suprafaţa agricolă utilizată pentru o activitate agricolă din cadrul unei exploataţii.

În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha.

„Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legume cultivate în sere și solare, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha”, arată oficialii APIA.

Fermierii care deţin parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare în cererea unică, cu condiţia ca suprafața însumată a acestor parcele să nu depășească 1 (un) hectar. De asemenea, fermierii care nu depun cerere pentru nicio plată directă bazată pe suprafață, nu au obligația de a-și declara parcelele agricole, dacă suprafața totală nu depășește 1(un) hectar. În toate cazurile, fermierul trebuie declarate toate parcelele agricole şi toate zonele de interes ecologic, confom art. 8 alin. (1) lit. c), f), f1), din OUG nr. 3/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

Mai mult, fermierul trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei.

Cine poate încasa subvenție de la APIA

Beneficiarii plăţilor directe pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care utilizează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau altele asemenea. Așadar, arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e), închiriat(e) şi/sau împrumutat(e) spre folosinţă.

Persoanele care se încadrează în aceste condiții minime de eligibilitate pentru a lua subvenție de la APIA trebuie să știe că nu pot solicita acești bani tot timpul anului, ci doar în perioada în care Agenția derulează campania anuală de depunere a cererii unice și care începe pe 1 martie și se încheie pe 15 mai. Nu se pot cere subvenții în afara acestei perioade, depunerea cererii unice reprezentând condiție obligatorie pentru obținerea sumelor de la APIA.

Vă recomandăm să citiți și: PRIMUL PAS pentru a obține SUBVENȚIILE DE LA APIA!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. LOCALITATEA UNDE LOCUIESC , NU A FOST CADASTRATĂ NICI-O DATĂ . FOARTE MULTE ACTE SUNT TRECUTE ÎN PRĂJINĂ POGONEASCĂ . O CUMPĂRĂTOARE DIN ANUL 1967 , ESTE DE -24, PRĂJINI ȘI SE SPECIFICĂ UN POGON . O ALTĂ PARCELĂ ESTE DE 12, SAU 14 PRĂJINI . AVÂND ÎN VEDERE CĂ LOCUL SE AFLĂ ÎNTR-O ZONĂ SUB-MONTANĂ CU F. MULTE DENIVELĂRI ȘI UNGHIURI , NICI CEI DE LA -APIA- MAI ALES CĂ AU O APARATURĂ DIN PRIMA GENERAȚIE NU POT SĂ O MĂSOARE CORECT . LA CONTROLUL PE CARE L-AM AVUT ÎN 2015 , LA O PARCELĂ DE 6435Mp, AU FOST GĂSIȚI DOAR 5200MP. , DINTRE CARE ZIC EI 400MP. VEGETAȚIE FORESTIERĂ . ÎNTREBARE UNDE ESTE DIFERENȚA DE 1330,MP. ? O ALTĂ ÎNTREBARE , DE CE PARCELA ELIGIBILĂ NU ESTE 2500MP, EX. SE DĂ DE ZESTRE UN POGON LA DOI FRAȚI . DAR EI NU SE ÎNȚELEG ȘI NU POT SĂ LE DEPUNĂ CĂ NU ARE 0, 30 HA. ATÂTATA TIMP CÂND -UE- PLĂTEȘTE PE BLOC FIZIC ȘI DIN CAUZA CONTROALELOR , FFF. MULȚI FOȘTI FERMIERI SE RETRAG DEOARECE AU FOST PĂCĂLIȚI PE DIVERSE MOTIVE DE CEI DE LA CONTROL ȘI S. CONTROL. SUBSEMNATUL ÎN ANUL 2014, PE O PARCELĂ , SAU SUPRAPUS 2 FERMIERI CARE NICI NU ȘTIAU CE ESTE ACEA O HARTĂ . CUNOSCÂND UNDE ÎȚI AU PARCELELE LOR AM ARĂTAT PE HARTA SATELITERĂ UNDE ÎȘI AU TERENURILE , IAR PARC. MEA ERA BINE POZIȚIONATĂ . ÎN 2015 , FUNCȚIONARUL M-IA FĂCUT REACTUALIZAREA DUPĂ ANUL 2014 , UNDE AVEAM ȘI CADASTRELE ÎN DOSAR . LA CONTROL ȘI S. CONTROL PARCELA CU SUPRAPUNEREA MI-AU DUS-O LA CIRCA 400METRI EST ȘI MI SA SCOS CADASTRELE DIN DOSARELE DIN 2013 ȘI 2014. AM FOST PENALIZAT CU PENALITĂȚI MULTI ANUALE PE 3 ANI ȘI SUBVENȚIA BLOCATĂ ÎN 2015 . I-AM SCRIS ȘI ACTUALULUI DIRECTOR DE LA CENTRU , DAR DEGEABA. MAI AU SĂ-MI DEA UN DOCUMENT , AU TRECUT 4 ANI ȘI NU AM PRIMIT ACEL DOCUMENT . AȘ DORI SĂ LE SPUN , CA ȘI ACELUI INS DE LA CENTRU CARE M-IA SPUS CĂ POT PICA PE CONTROL -ȘI DE O MIE DE ORI – SĂ-ȘI DEA DEMISIA CEI CARE MI-AU FĂCUT ACEST IMENS RĂU ȘI SĂ MEARGĂ ÎN PRIVAT SAU LA SAPĂ . LE DORESC SUCCES !

 2. Ce trebuie sa faca u taran care ere pamantul la asociatie dar el plateste impozitul la primarie , asociatia ia subventia fara a-i da nimic proprieterului si pe deasupra ii da produse cat vor cei de la asociatie si pe deasupra i se mai opreste si impozit pe productie de catre asociatie ?

 3. Este penibil ca atata timp cat terenurile existente cu o suprafata 0,28 ha nu intra la subventie decat numai de la 0.30 ha, dc aceasta diferenta., sau poate sa pus intentionat 0.30 astfel proprietatile de 0.28 sa fie excluse, un mod de a umili taranii romani culmea tot de romani.

 4. ELIGIBIL ar trebui sa fie, TOT PAMINTUL MUNCIT INDIFERENT DE SUPRAFATA.Trebuie, platiti toti cei care muncesc pamintul !
  De ce se face DISCRIMINARE?.Eligibil este cel cu minim 1HA.
  Politica actuala e una ARIANA.DOAR BLONZII CU OCHI ALBASTRI SI INALTI POT BENEFICIA DE SUBVENTII,PROIECTE APROBATE …ETC.Darile la stat plateste si cel cu 1000 mp si cel cu un HA.
  De ce sa primeasca bani doar cel cu minim un HA?Aceasta discriminare trebuie sa dispara.Munca trebuie rasplatita nu hotia.
  Politica

 5. APROPO de “SUPRAFATA ELIGIBILA” / parcela de 0.30 ha. in ARDEAL unitatea de masura ere “iugar” =0.5785 ha. in sudul TARII (un igar /pogon)= 0.50 ha .DE ce nu se modifica suprafata la 0.25 ha / parcela (am citit undeva ca in POLONIA suprafata eligibila este 0.20 ha) cate HA la nivel de TARA nu sunt eligibile din aceasta DECIZIE (foarte multe parcele sunt de 1/2 iugar(pogon). MAI MULT daca ai o parcela de 1 iugar dar 1/2 e ARABIL si 1/2 FANATE intraga suprafata nu e “ELIGIBILA” IN 2016 AM VAZUT ca daca o parcela se afla in doua “BLOCURI FIZICE ” se puteau face eligibile cu complectarea ANEXEI nr.1 DAR majoritate functionarea APIA recomandau renuntarea la aceasta SOLUTIE pentru ca ar trebui efectuate controale pe TEREN si ati vazut ce se intimpla cu CERERILE aflate la CONTROL

Scrie un comentariu