Tăierea porcului, obiceiuri. Colindul cu capul împodobit între Crăciun și Anul Nou
agrointeligenta.ro -Tăierea porcului își are obieciurile sale bine păstrate de satul românesc tradițional. Unul dintre acestea este numit Vasilca (sau Vasîlca, Vasîlea, Vasilică) și se practică între Crăciun și Anul Nou de către țiganii din sat sau de către tinerii comunității, întrucât nu de puține ori, la țară, porcul se tăia nu doar de Ignat, ci și în Ajunul Crăciunului sau în perioada dintre Crăciun și Anul Nou.
Obiceiul legat de tăierea porcului presupune împobirea căpățânii porcului tăiat cu mărgele, cercei, flori și chiar voal de mireasă, apoi așezarea lui pe o tavă frumoasă pe care se mai puneau și bani, chiar bijuterii din aur și friptură. Se pleca la colindat cu capul de porc împodobit, iar pe vremuri, cei care îl purtau prin sat erau îmbrăcați în cămașă albă, brâu roșu sau negru și opinci. Tinerii sau țiganii erau mai mereu acompaniați de muzică.
Același obicei îș găsim și pentru Sfântul Vasile, adică în prima zi din noul an calendaristic. Colindul de Sfântul Vasile al grupurilor de băieţi cuprinde urări de belşug şi an bun iar căpăţâna de porc are menirea de a aduce un an bogat, precum porcul îngrășat. La finalul colindului, gospodarii oferă tinerilor veniţi cu Vasilca bani, vin şi carne.
Se spune că acest obicei vine din comunitatea romilor pentru că atunci când țiganii erau încă sclavi, ei cereau de la domni capul porcului tăiat de Crăciun, pe care îl purtau pe la oameni primind bani. Acest obicei se păstrează mai ales în Muntenia. Unii cercetători văd această datină legată de apropierea țiganilor de zeul Shiva al Indiei, în timp ce la români, porcul era o simboilistică și pentru un personaj de basm popular – vedeau asemănarea „chipului porcului” cu (Ileana Cosânzeana), așa cum aflăm și din versurile colindului de Vasîlcă păstrat în sudul României:
”Vasîlca, fată frumoasă,
Șade cu Vodă la masă
Și mănâncă vită aleasă.
Câte flori sunt în livadă,
Atâția galbeni în ladă;
Câți cărbuni sunt în cuptor,
Atâtea vite-n obor”
Citiți și:
Tăierea porcului de Crăciun: Reguli ce trebuie respectate la sacrificarea în gospodărie