Analize de piaţăŞtiri agricole

TOP 10 CEI MAI MARI TRADERI DE CEREALE DIN ROMÂNIA!

Top exportatorilor de cereale și plante oleaginoase care activează pe piața din România, un clasament care, an de an, este dominat de companii cu capital străin. Un singur trader important este român – compania Cerealcom Dolj deținută de fermierul și antreprenorul Mihai Anghel. Potrivit datelor furnizate de Ziarul Financiar, acesta din urmă a reușit să vândă anul trecut cereale de aproape 200 mi­lioane de euro, în creş­tere cu 15% faţă de anul precedent.

„Anul trecut am vândut mai mult, peste un milion de tone de cerale faţă de 780.000 tone în 2015. Am intrat pe noi pieţe de des­facere, în Egipt care este principalul con­sumator mondial de cereale. Anul trecut am vândut de 196 mil. euro“, a spus producătorul agricol şi traderul de cereale din Segracea, judeţul Dolj.

Liderul exporturilor de cereale şi oleaginoase, după valoarea exporturilor din 2016, este ADM Trading România, o compa­nie cu acţionariat american, condusă de cetăţeanul german Soenke Drebling. Vânzările traderului american se ridicau la 530 mil. euro în 2015, un an în care com­pania a înregistrat o pierdere de 2,6 mil. euro, rezultate obţinute cu ajutorul a 74 de angajaţi, potrivit datelor publice.

Iată clasamentul traderilor de cereale realizat de Ziarul Financiar pe baza datelor publice din piață

Poziție în 2016 Companie Cifră de afaceri 2015 (mil. lei) Profit/Pierdere 2015 (mil. lei) Angajați
1. ADM România Trading 2.384 -11,9 74
2. Ameropa Grains 2.376 14 274
3. Nidera România 1.563 10,1 56
4. Cargill Agricultura 2.091 -82,7 270
5. Glencore Protein România 1.257 12,4 55
6. Cerealcom Dolj 762 3 301
7. CHS Agritrade România 898 -9,9 40
8. Glencore Grain BV Indisponibil Indisponibil Indisponibil
9. Bunge România 1.330 -57,7 296
10 Baywa Agri România 180 -16,6 29

Atenție! Clasamentul realizat de Ziarul Financiar are în vedere situația generală a companiilor, ponderând cifra de afaceri cu profitul/pierderea fiecăreia. 

Valoarea producţiei agricole a României a fost de circa 15 miliarde de euro în 2016, în scădere cu 2,7% faţă de anul precedent, potrivit datelor INS.

Exporturile de produse ale agriculturii şi ale vânătorii au depăşit 3,7 miliarde de euro în 2016 înregistrând un avâns de 11% faţă de anul precedent, cea mai mare creştere din ultimii patru ani, potrivit datelor publice, o creştere pe care specialiştii din agrobusiness o pun pe seama exporturilor mai mari de cereale de anul trecut, în special de grâu.

Citiți și:

CÂT GRÂU A EXPORTAT ROMÂNIA ÎN 2016!

CUM ÎNCEARCĂ FRANCEZII ”SĂ SAPE” GRÂUL ROMÂNESC!

România, GRÂNARUL EUROPEI, import masiv de FĂINĂ DE GRÂU din UNGARIA!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Traderii dau preturi mici la produsele agricole din cauza acestor suventii.Fermierii ca sa iasa in castig pacalesc proprietarii de teren dandu le subventii penibile. In concluzie tot taranul este pagubit umilit in timp ce traderii si fermierii sunt mana in mana si fac avere se imbogatesc pe spatele taranului roman.

  2. am si o intrebare :
    -Unde sunt locurile de munca din agricultura ?
    daca pe timpul comunismului in agricultura nesubventionata lucrau milioane de oameni iar acum in agricultura in care se pompeaza miliarde de euro nu sunt locuri de munca .e clat ca autotitatile statului nu isi fac treaba si de aia este haos .

  3. Suntem o tara bazata pe consum. UE au gasit la noi o tara importatoare foarte buna. In rest Dzeu cu mila. Politicienii care se plimba pe la guvernare isi vad doar interesele proprii in timp ce romanii stau slugi prin strainatate .Avem foarte mare lipsa mare de locuri de munca iar acolo unde sunt locuri de munca sunt prost platite la limita sclaviei.

  4. Parca nu putea statul roman sa faca agricultura, sa pastreze statiunile de cercetare fabricile de tractoare si utilaje agricole fabrici de ingrasaminte si absolut de tot ce avea nevoie agricultura. Am ajuns sa exportam doar materie prima si importam produse finite.Exportam lemn produse agricole fier vechi forta de munca si am ajuns groapa de gunoi a mapamondului. UE ne au primit doar ca piata de desfacere.

Scrie un comentariu