Ştiri agricoleTractoare și combine

AI NEVOIE DE CARNET pentru A CONDUCE TRACTORUL? Iată ce spune POLIȚIA ROMÂNĂ!

Foto: www.adevarul.ro

Este obligatoriu să ai carnet de conducere – chiar și categoria B, pentru a circula cu tractorul pe drumurile publice? O întrebare la care, în prezent, după o decizie a Curții Constituționale și una Înaltei Curți de Casație și Justiție, este dificil de răspuns, având în vedere vidul legislativ creat. Cum cei în măsură să sancționeze persoanele care circulă neregulamentar pe drumuri publice sunt polițiștii de la Rutieră, am adresat întrebarea pe cale oficială Poliției Române. Răspunsul primit prezintă actualele condiții obligatorii de circulație, cu mențiunea că în acest moment se lucrează la modificarea legislației naționale pentru clarificarea ei. 

O decizie recentă a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care prevedea că  o persoană care nu are permis de conducere, dar conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier neînmatriculat/ neînregistrat, nu comite o infracțiune, a strârnit mari controverse în rândul fermierilor. Pentru o informare cât mai corectă, Agrointeligența -www.agrointel.ro a cerut un răspuns oficial de la Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Conducerea unui tractor pe drumurile publice Circulația oricărui vehicul pe drumurile publice este supusă respectării unor reguli anume stabilite de legiuitor, astfel încât participanții la trafic să nu-și afecteze siguranța. Permisul de conducere este documentul care atestă cunoașterea de către titularul său atât a regulilor teoretice, cât și a deprinderilor practice, necesare pentru a conduce un anumit vehicul pe drumurile publice. Acest document este corespunzător categoriei din care face parte vehiculul, având în vedere caracteristicile tehnice specifice acestuia, care necesită anumite deprinderi practice pentru a putea fi condus. Din acest considerent, legiuitorul a stabilit în mod expres vehiculele a căror conducere se poate face numai dacă conducătorul acestora deține un permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul. În conformitate cu prevederile art. 20 alin. (2) și art. 23 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conducerea tractorului agricol sau forestier este condiționată de deținerea unui permis de conducere valabil, corespunzător acestei categorii de vehicul (categoria Tr). La stabilirea acestei obligații nu s-a avut în vedere un scop punitiv (care pedepește n.r), ci conștientizarea de cel care urmează să conducă un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice a faptului că acest vehicul necesită și anumite deprinderi practice, care se dobândesc numai prin absolvirea cursului de pregătire teoretică și practică, în condițiile legii. Conducătorul acestui tip de vehicul trebuie să fie conștient de faptul că lipsa cunoștințelor teoretice, dar și a deprinderilor practice, afectează nu numai siguranța celorlalți participanți la trafic, ci și propria viață și integritate corporală. Dobândirea acestora este atestată prin obținerea permisului de conducere”, sunt precizările Inspectoratului General al Poliţiei Române făcute în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

Poliția face demersuri astfel încât conducerea tractorului agricol sau forestier pe drumurile publice fără permis de conducere să fie incriminată ca și infracțiune

Inspectoratul General al Poliţiei Române mai precizează că a întreprins demersuri pentru promovarea unui proiect de act normativ prin care conducerea tractorului agricol sau forestier pe drumurile publice fără permis de conducere să fie incriminată ca și infracțiune contra siguranței pe drumurile publice.

”Conform pct. 35 al art. I din Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 635, din 29 august 2014, termenul de ,,tractor“ a fost înlocuit în legislația rutieră cu expresia ,,tractor agricol sau forestier“. Sub aspectul răspunderii pentru nerespectarea obligației de a deține un permis de conducere valabil, corespunzător categoriei de vehicul (categoria Tr), în prezent, legislația în vigoare (Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare) nu prevede o pedeapsă, fapt pentru care instituția noastră a întreprins demersuri pentru promovarea unui proiect de act normativ prin care conducerea tractorului agricol sau forestier pe drumurile publice fără permis de conducere să fie incriminată ca și infracțiune contra siguranței pe drumurile publice, se mai precizează în răspunsul remis în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

În concluzie, deși actuala legislație presupune ca persoana care conduce un tractor pe drumurile publice să aibă minime cunoștințe privind regulile de circulație – deci să aibă un carnet de conducere valabil, aceeași legislație nu prevede sancțiuni dacă această condiție minimă nu este respectată!

Citiți și:

CURTEA SUPREMĂ A DECIS! TRACTORUL POATE FI CONDUS PE DRUMURI PUBLICE FĂRĂ PERMIS!

CERTIFICAT DE TRACTORIST sau PERMIS DE CONDUCERE categoria Tr? Ce DREPTURI ȘI AVANTAJE îți oferă fiecare!

Ce reguli trebuie să respecți pentru a circula cu tractorul pe drumurile publice 

ȘCOALA DE ȘOFERI TRACTORIȘTI: Cât costă și unde poți obține ACEST PERMIS SAU CERTIFICATUL PENTRU TRACTOR!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


17 comentarii

 1. Aveti ;perfecta dreptate ” domnilor tractoristii , pentru ca si uni soferi cu permis de conducere de ,, 75; 80 ;85 de anii , ce abilitati ; sau reflexe mai au” pe drumurile publice; domnilor politistii ???

 2. Sa nu uite domnii politisti ca tractoarele agricole le asigura piinea cea de toate zilele pe masa din bucatarie.Si nu au provocat tractoarele agricole,utilajele agricole si atelajele agricole(carute,roabe,carucioare)atitea si cumplite accidente rutiere ca autovehiculele de lux si camioane si autobuze.Cred ca domnii politisti se gindesc la cum sa creasca prosperitatea scolilor de soferi unde,probabil,au si dumnealor anumite interese.Pe vremea lui Ceausescu,in timpul campaniilor agricole,politistii de la rutiera erau mai activi pe postul de radio national prin care insistau ca toti conducatorii auto cu permis sa se fereasca de masinile si utilajele agricole ce se aflau in trafic spre fermele din cimp.Atunci erau mai atenti la bucatele ce se adunau din aratura si ne asigurau traiul.Acum domnii politisti de la rutiera s-au boierit.Pe produsele agricole romanesti vindute in afara, statul roman le-a cumparat echipamente performante ,cu produse de pe urma acestor tractoristi fara permis le-a incarcat mesele din popotele luxoase si probabil multe alte privilegii.Si tocmai dumnealor propun un proiect de lege prin care cer ca tractoristii sa fie mai instruiti decit soferii.Si atunci cine ne mai lucreaza paminturile?Politistii de la rutiera?

 3. Sa stati la coada dupa tractoare fomistilor ca atea va mai platesc taxe si impozite si de-aici mancati birocratii lu’ peste. Cumparati malai “unguresc” din Calarasi via Budapesta idi otilor dar voi nu stiti asta, in schimb va incomodeaza tractoarele.
  La omu’ prost ii cade painea in ca cat!

 4. Costel.
  Sa nu uitam ca asa ceva era pe timpul lui Ceausescu Sorine iar atunci platea statul,la randul meu sunt un mic fermier cu 35hectare arendate,din fericire am permis categoria B si-mi lucrez singur pamantul,problema este ca mergand pe un drum public trebuie sa ai cunostinte minime de a circula si-ti trebuieste permis,marea problema este ca,ca sa platesti rca.sau rovinieta domnii te iau dupa capacitatea cilindrica,ce-ea ce nu este normal pentu ca tactorul nu este un lux,in Germania nu se circula fara permis fara rca ca vinieta nu se plateste si fara itp dar se plateste o mica taxa pentru ca este un utilaj agricol nu o masina de lux.un tractor care costa intr-adevar zeci de mii de euro nu poate sa produca milioane de euro,mai multe la un loc poate,dar atunci trebuie sa ai pamant cu sutele de hectare,iar in privinta salariilor tractoristilor sa stii ca pleaca de la minim 1200lei pe luna plus carte de munca si ajung si la 1000 de euro pe luna.

  1. Costel zici ca ai CAT:B?Dar se spune ca nui permis sa conduci Tractor cu B.Am vazut si Decizia ICCJ care se specifica ca nu e nevoie de Permit Tr Agricol?Este o incilcitura in Lege si nu o intelegem deloc.

 5. nu trbuie sa-i amestecam pe toti care circula cu tractoare pe drumurile publice ca incomodeaza traficulstatul trebuie sa asigure cai de acces in camp si pt.tractoristi, ceide care se folosesc toti marii latifundiari.

 6. Este normal si obligatoriu ca cel ce conduce un autovehicul – indiferent din ce categorie face parte- sa detina carnet de conducere.Cum pot unii magistrati sa considere ca neavenit acest lucru ???? In ce tara traiesc ? Chiar nu vad cite accidente sunt pe drumurile publice ?!Mai coboriti din ” bolul vostru de cristal” si in viata reala….!

 7. Normal ca trebuie sa detina permis cel ce conduce tractorul sau utilajul agricol . Utilajele agricole sunt din ce in ce mai mari cantaresc tone si trebuiesc conduse de oameni pregatiti . Ca nu gasesc fermierii oameni sa lucreze pe ele e problema lor si provine de la neplata oamenilor care muncesc la ei . Fermierii vor oameni care muncesc zi lumina si sa fie platiti cu 40-50lei pe zi doar in campanie in rest acasa . Daca se poate in 2-3 zile sa termine tot . Mai bine omul pregatit pleaca pe TIR si castiga min 3000 de euro pe luna .Sunt tractoristi in tara care nu castiga nici salariul minim pe evonomie dar atentie sunt multi mecanizatori care lucreaza la negru pe bani mizerabili dat patronii lor au masini de zeci de mii de euro

  1. Măcar ști ce salariu are un tractorist, fără ore suplimentare? Dacă nu ști nu acuza fermierii. Îți spun sigur ca au mai mult ca un muncitor la banda care trage în 3 schimburi și face și ore suplimentare, asa ca nu mai vorbi fără sa știi. Și nu e chiar asa cum se zice ca fermierii câștiga milioane de euro gândiți-vă ca trebuie sa și investească uneori au și calamități care le compromit și 60-70% și nu își recuperează nici investiția.

 8. Guvernu a carui ordonanta apartine este devina,tractorul are un motor,propulsie mecanica sau electrica este AUTOVEHICUL;caruta,roaba,bicicleta (trase sau impinse) sunt VEHICULE !

 9. Asa lasati sa circule cu utilaje agricole fara niciun fel de permis sau atestat mai urmeaza sa lasam minorii sau sa le dam noi de baut sa le spalam utilajele cand ies pe drumuri publice . Nu destul ca circula fara itp rca rovigneta multi nici numar de primarie nu au. Vorba ai doar fermierii muncesc in tara asta ceilalti dorm su asteapta pomenile lor. Utilajele agricole in primul rand nu au ce cauta pe drumuri publice doar pe platforme sau daca circula pe drumuri publice sa plateasca la fel cu ceilalti participanti la trafic si bineinteles cu categoria de permis corespunzatoare. Utilajele agricole de sute de mii de euro produc milioane de euro deci ar avea de unde sa plateasca. Inainte doar ruteristii circulau pe drumurile publice cu tractoare cu numere de inmatriculare rca si itp iar ceilalti care mergeau in brazda aveau permis sau atestat de conducere.

  1. Am avut ocazia sa fac un stagiu de practica la o ferma in Franta, acolo baieti de 16-17 ani lucrau pe tractoare, mergeau pe dru,uri publice cu tractoare ce cantareau cu tot cu marfa si 30 de tone.
   Responsabilitatea revine persoanei ce l-a angajat (sau luat in practica, iar dreptul de a conduce pe drumuri publice tractoare este numai daca exista un contract si numai pentru produse de natura agricola.

Scrie un comentariu