• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se cultivă RAPIȚA ȘI SOIA în ferma lui DIMITRIE MUSCĂ

    agrointeligenta.ro -

    În județul Arad, la Combinatul Agroindustrial Curtici condus de Dimitrie Muscă, culturile se prezintă bine în acest an. Agrointeligența – www.agrointel.ro le-a vizitat în câmp și vă spune ce tehnologie aplică în acest an Dimitrie Muscă pentru rapiță, dar și pentru soia.

    Șeful CAI Curtici a crescut suprafața cultivată cu rapiță. Dacă anul trecut a avut 700 ha de rapiță cumulat pe cele două unități și a obținut o producție medie de 5.000 kg/ha, producția bună l-a determinat ca în acest an să crească suprafața cultivată la 1.250 ha: ”Mergem pe culturi tot mai intensive. La rapiță mergem pe o densitate de 40-45 plante/mp. Din păcate nu avem irigații. La rapiță lucrăm cu hibrizii DK Excepțion. DK Excellium și DK Exstorm de la Monsanto. Din 1.250 ha cultivate cu rapiță, 1.150 ha sunt cu hibrizi Monsanto și 100 ha cu Pioneer. Prefer să lucrez cu hibrizii lui Monsanto fiindcă sunt cei mai buni hibrizi cu care am lucrat la rapiță în fiecare an. În 2017, dacă nu apar surprize neplăcute, Dimitrie Muscă se așteaptă la producții situate între 4.000 și 5.000 kg/ha”.

    Pe partea de tehnologie de cultură, directorul CAI Curtici repetat faptul bine știut că ”nu te poți juca cu perioada de semănat. Trebuie să semeni în septembrie și totul depinde de «Mama Natură» dacă îți dă ploile necesare. Rapița nu e ca grâul, pe care îl semeni în toamnă, iese în primăvară și nu ai nicio problemă. Rapița trebuie să fie din toamnă ieșită, să fie în opt frunze, să aibă mărimea coletului de 8 mm”.

    Ca tratamente folosește Inazuma, un produs de la Summit Agro, și cu Biscaya 240 OD de la Bayer. În privința numărului de tratamente, Muscă explică: ”Nu este unul STAS. Numai la Ceutorhynchus am făcut până acum trei tratamente. Urmează Meligethesul, care a făcut dar nu a apucat să mănânce din floare. Gărgărița asta măruntă, mică, te poate lăsa în fundul gol. În plus, tot în seria tratamentelor, am aplicat și o erbicidare cu o substanță de la DuPont”.

    Pentru Screlotinia, la rapiță utilizează fungicidul Pictor de la BASF, pe care-l consideră ”un produs scump, dar de top, de la care nu fac rabat”.

    A crescut suprafața alocată culturii de soia la Curtici

    Anul trecut a avut doar 50 ha cultivate cu soia, însă în acest an a sporit suprafața până la 260 ha și 130 ha de lucernă. În total având aproximativ 400 ha cu plante fixatoare de azot: ”Lucerna îmi convine, fiindcă am nevoie de ea în sectorul de bovine. Și soia e de mare interes pentru mine. Eu consum 250 de tone de șrot de soia pe lună, dar este dificil cu soia, pentru că este o plantă la care ar trebui să ai sistem de irigații, ceea ce eu nu am. E un lucru bun că se dă subvenție la soia, că altfel nu ar cultiva-o oamenii, date fiind riscurile, pentru că soia e o plantă deosebit de sensibilă la cantitatea de apă pe care o primește, iar dacă nu are apă, pur și simplu avortează, aruncându-și florile. Soia e o cultură foarte dificilă din acest punct de vedere, dar se compensează cu banii primiți ca subvenție”.

    În privința soiului, merge pe mâna celor românești: ”Am început să cultiv soiul de soia Crina, produs de către Institutul de la Fundulea. Am optat pentru ei pentru că au fost corecți, serioși, n-au mințit niciodată cu nimic, au avut prețuri adecvate. Am luat sămânța de soia elită sau bază, la 4 lei/kg. Au venit alte companii care mi-au cerut 7 lei/kg”.

    Citiți și:

    TEHNOLOGIA folosită de FERMIERUL DIMITRIE MUSCĂ pentru CULTURA DE GRÂU 2017

    DIMITRIE MUSCĂ la TOP 100 FERMIERI: ”Semănăm grâu, porumb, rapiță, soia și recoltăm salam, iaurt sau făină pe care le vindem în magazinele proprii”

    Ferma lui Dimitrie Muscă: tehnologia folosită pentru a păstra apa în sol și primele estimări pentru recolta de grâu și rapiță

    Experimentul cu care Dimitrie Muscă vrea să-și doboare recordul personal la producția de grâu


    Te-ar mai putea interesa

    Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată!

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut