• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adevărul.ro: PRIMARII se tem că GUVERNUL PUNE ÎN PERICOL programul de CADASTRARE GRATUITĂ dacă taie SUBVENȚIILE DE 2 MILIARDE DE LEI!

    Roxana Dobre -

    Subvenţii de două miliarde de lei vor fi retrase de Guvern din bugetul Agenției de Cadastru pentru următorii 4 ani. Edilii localităţilor înscrise în Programul de cadastrare naţională se tem că, în cazul în care se aprobă proiectul de ordonanţă care prevede sistarea subvenţiilor autoritatea nu va putea duce la bun sfârşit programul, au declarat pentru „Adevărul” unii dintre beneficiarii programului.

    Potrivit jurnaliștilor de la Adevărul, un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Dezvoltării prevede că, timp de 4 ani, începând din 2018, statul nu va mai subvenţiona agenția de cadastru. Motivele invocate de Ministerul Dezvoltării în sprijinul adoptării de urgenţă a proiectului care lasă ANCPI fără subvenţii de 2 miliarde lei în următorii 4 ani sunt uimitoare: scăderea credibilităţii statului în faţa instituţiilor europene, tehnologia depăşită a ANCPI „din cauza lipsei investiţiilor”.

    Potrivit unei situații detaliate, puse la dispoziție de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) la solicitatea Agrointeligența -www.agrointel.ro, până la 10 noiembrie 2017, 3.033.335 de hectare de teren agricol au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Adică nici jumătate din suprafața totală pentru care fermierii au cerut subvenții în acest an, 9.541.389,45 de hectare. Județul în care a fost înregistrată cea mai mare suprafață de teren agricol este Timiș-peste 246.000 ha. Este urmat de Constanța-peste 232.000 ha și de Arad, cu peste 159.000 ha.

    „Încă de la nivelul anului 2014, s-a constatat că Agenţia Naţională nu poate dezvolta şi urmări strategii pe termen lung datorită finanţării bugetare impredictibile şi subdimensionate”, susţin iniţiatorii în nota de fundamentare a proiectului, sugerând că ANCPI trebuie să-şi utilizeze veniturile proprii atât pentru implementarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară, cât şi pentru formarea personalului, modernizarea sistemului, sau pentru alte activităţi importante, necesare pentru buna derulare a programului.

    Ca atare, statul retrage subvenţiile pe următorii 4 ani (431 milioane de lei în 2018, 475 milioane de lei în 2019, 521 milioane de lei în 2020 şi 575 milioane de lei în 2021), sperând că astfel va forţa ANCPI să obţină fonduri europene.

    Motivele invocate de Ministerul Dezvoltării în sprijinul adoptării de urgenţă a proiectului care lasă ANCPI fără subvenţii de 2 miliarde lei în următorii 4 ani sunt uimitoare. În opinia iniţiatorilor, dacă statul nu mai subvenţionează Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 – 2023, prin care urmau să fie cadastrate gratuit absolut toate imobilele din ţară, inclusiv terenurile agricole, va preveni unele „consecinţe deosebit de grave cum ar fi: afectarea dimensiunii şi gradului de absorbţie a fondurilor nerambursabile alocate de Uniunea Europeană; reducerea credibilităţii statului român în relaţia cu instituţiile financiare internaţionale; pierderea încrederii cetăţeanului în Agenţia Naţională, ca instituţie a statului care are rolul de contribui la garantarea proprietăţii în România şi care gestionează registre electronice publice, unice la nivel naţional, necesar a fi întreţinute şi actualizate în permanenţă; nerealizarea proiectelor naţionale, îndeosebi a celor de infrastructură şi schemele de plăţi în agricultură”.

    Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă, ANCPI „are nevoie de independenţă operaţională şi financiară pentru a-şi susţine proiectele pe care le are în derulare şi activitatea, spre deosebire de agenţiile similare din statele europene, care au avut posibilitatea să investească o parte din excedent, pentru îmbunătăţirea sistemului de publicitate imobiliară şi creşterii calităţii serviciilor”.

    Un alt motiv pentru care i-a retras subvenţiile este că Agenţia „nu dispune de personal suficient, iar tehnologia şi sistemele proprii sunt depăşite datorită lipsei investiţiilor, fiind necesară restabilirea capacităţii instituţionale şi a independenţei depline financiare, pentru ca Agenţia Naţională să îşi gestioneze optim şi eficient resursele în materie de cheltuieli şi investiţii, inclusiv a cheltuielilor de personal, se impune restabilirea independenţei financiare şi operaţionale a Agenţiei Naţionale”.

    Guvernul spune că ANCPI nu va avea de suferit de pe urma retragerii subvenţiilor

    ANCPI a primit, în acest an, de la stat subvenţii de 280,74 milioane lei, din care aproape 203 milioane lei sunt cheltuieli de personal. Cu toate acestea, în nota de fundamentare a proiectului iniţiat de Ministerul Dezvoltării se precizează că personalul ANCPI nu va avea de suferit de pe urma retragerii subvenţiilor.

    „Suma alocată de la bugetul de stat pentru anul 2017 este de 280.740.000 lei, pentru ANCPI şi instituţiile subordonate, fiind compusă din 202, 8 milioane de lei – cheltuieli de personal; 53, 64 milioane de lei –bBunuri şi servicii (cheltuieli necesare pentru întreţinere şi funcţionare); 927.000 lei – Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile; 500.000 lei – Alte cheltuieli; 22,9 milioane de lei – Cheltuieli de capital – cheltuieli aferente obiectivelor de investiţii”, a informat ANCPI, conform Adevărul. 

    Fondurile de la UE sunt momentan blocate

    Bugetul alocat de la Comisia Europeană, pe lângă banii care vin de la bugetul național, nu este pus deocamdată în lucru, în prezent documentația fiind în lucru la Bruxelles, spune directorul general al directorul general al Agenției Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Radu Codruț Ștefănescu, într-un răspuns remis în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.  

    Comisia Europeană alocă României o finanțare de peste 312 milioane de euro, bani în plus pentru cadastrarea terenurilor. Autoritățile române nu pot cere însă banii deoarece, potrivit șefului de la Agenția de Cadastru, documentația se află în lucru la Jaspers, consultantul independent al Comisiei Europene, organism care ajută statele membre UE să pregătească proiecte importante care urmează a fi cofinanțate din fonduri ale UE. ”În interesul public al cetățenilor și al statului român, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 a fost stabilită ca prioritate de finanțare “Dezvoltarea unui sistem național de cadastru pentru a oferi certitudine asupra titlului de proprietate, promovarea reformei funciare și consolidarea efectivă a terenurilor, în sprijinul obiectivelor de dezvoltare ale României”. În baza acestui document programatic, care subliniază faptul că înregistrarea sistematică a imobilelor constituie o prioritate a României, în Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 a fost inclusă AXA prioritară 11 – Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru și cartea funciară, al cărei beneficiar este ANCPI. În cadrul documentului programatic s-a reținut că Proiectul inclus în AXA prioritară 11 din POR 2014 – 2020 este elaborat să răspundă Programului național de cadastru și carte funciară și este inclus în Strategia Națională de Dezvoltare Sustenabilă a României 2013 – 2020 – 2030. Proiectul va asigura finanțare în valoare de aproximativ 312 milioane de euro, reprezentând fonduri externe nerambursabile destinate lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 793 UAT-uri situate în zone rurale ale României, cu o suprafață totală de 5.756.387 de hectare de teren. În prezent, documentația proiectului se află în analiză la JASPERS Bruxelles. Ulterior aprobării, documentele proiectului vor fi transmise spre aprobare Comisiei Europene”, a punctat Radu Codruț Ștefănescu.

    Cât despre măsurile legislative luate în scopul implementării acestui Proiect, șeful de la ANCPI spune că, prin Hotărârea Guvernului nr. 404/2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 457 din 19 iunie 2017, a fost aprobat proiectul de Hotărâre de guvern de modificare și completare a Hotărârii Guvernului nr. 294/29.04.2015 privind aprobarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023, prin care s-au promovat norme menite să asigure implementarea Axei prioritare 11 din POR 2014 – 2020. ”Totodată, la data de 1 noiembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului nr. 788/2017 pentru completarea HG nr. 294/2015 privind aprobarea PNCCF, pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a comisiei interministeriale care va stabili lista unităților administrative teritoriale din mediul rural în care se vor desfășura lucrări de înregistrare sistematică, finanțate din fonduri externe europene structural și de coeziune, necesară pentru aprobarea proiectului major, a mai spus oficialul.

    România are la dispoziție 312,7  milioane de euro, fonduri europene pentru cadastrare

    Europarlamentarul Daniel Buda a declarat recent într-un interviu acordat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că a avut un schimb de discuții cu comisarul Phil Hogan pe subiectul lipsei cadastrării din România iar oficialul european a replicat că țara noastră are la dispoziție 312,7 milioane de euro puși la dispoziție pentru cadastrare. ”(…) Păi fraților, atâta timp cât tu ai bani europeni, știți este o problemă care vine și te lovește. Din păcate sau din fericire, cum vreți să o luați, pe zona asta doar subvențiile agricole sunt cele care vin de bine, de rău în România. Păi tu și aceste sector, acest segment, îl pui în pericol prin faptul că nu găsești mecanisme și resurse suficiente să faci cadastrarea terenurilor? Păi iertați-mă, dar Austro-Ungaria a făcut cadastrarea Transilvaniei cu lanțul și cu frânghia. Și noi acum trăim în care avem de toate, GPS și așa mai departe, ne teleportăm imediat pe lună, dar nu suntem în stare să măsurăm niște parcele de teren. Adică suntem în niște zone așa, inimaginabile. Sigur, eu îi „înțeleg” pe unii că au avut interesul să țină această zonă gri, că nu se știe câte terenuri sunt, unde sunt terenurile, cum sunt ele amplasate, dar trebuie să înțeleagă că pun în pericol până la urmă aceste subvenții pe terenuri după 2020. Un lucru este foarte, foarte important și le-am spus și unui grup de primari din Vâlcea pe care am avut ocazia să-i întâlnesc recent : «Oameni buni, ocupați-vă în momentul de față de cadastrarea terenurilor, pentru că dacă terenurile nu vor fi cadastrate până în 2020, uitați-vă bine la mine, nu mai luăm subvenții pentru terenuri. De ce nu înțelegeți acest lucru?» Sigur, replica lor a fost una usturătoare, ca să spun așa, nu pentru mine, cât pentru sistemul național care se ocupă de această poveste și anume legat de faptul că în momentul de față, deși s-a dat o sumă de bani pentru primării sau către primării să facă cadastrarea, acea sumă stabilită la 60 lei pentru fiecare parcelă pe care trebuie s-o cadastreze este mult prea mică și prea puțin atractivă pentru funcționarul de la cadastrare sau expertul care trebuie să facă chestiunea asta. Una peste alta, chiar am în vedere acest aspect”, a arătat oficialul de la Bruxelles într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

    Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris nenumărate articole prin care atrăgea atenția asupra pericolului pentru fermierii români.

    Cadastrarea terenurilor agricole se face cu pași de melc în țara noastră iar consecințele vor fi suportate din buzunarele fermierilor care vor rămâne fără subvenții după 2020 când va intra în vigoare noua Politică Agricolă Comună (PAC). Europarlamentarul Daniel Buda a lansat recent prin intermediul Agrointeligența -www.agrointel.ro un apel public către autoritățile cu factor decizional din România să urgentenze cadastrarea terenurilor agricole!

    Mai mult Daniel Buda a subliniat clar că țara noastră nu va obține nicio derogare după 2020 iar riscul major este clar: nu facem cadastrul, pierdem subvențiile!

    ”S-au dat atâtea derogări pentru cadastrare de la Uniunea Europeană, cred că îi doare capul pe oamenii ăștia dacă ar fi să le cerem încă o dată o derogare pe subiectul acesta. Lucrurile sunt foarte grave și foarte, foarte serioase. Am avut discuții și cu oficiali din Ministerul Agriculturii și m-au întrebat dacă chiar așa stau lucrurile. Lucrurile sunt clar pentru că pe directivele europene există această obligativitate din partea statelor membre să asigure identificarea în mod clar a parcelelor de teren astfel încât să se știe pe ce suprafețe se plătește subvenția. Deci vorbim foarte clar despre acele parcele care sunt plătibile din bani europeni. Păi europeanul nu vine să îți dea ție bani pe niște parcele imaginare, despre asta vorbim în definitiv. Încă o dată: acest proces de cadastrare trebuie să fie finalizat dacă nu vrem să pierdem fondurile europene constând în subvenții care astăzi, de bine, de rău vin destul de bine în România”, a subliniat ferm oficialul de la Bruxelles.

    Vă reamintim că programul privind cadastrarea gratuită a fost aprobat în anul 2016 de premierul Dacian Cioloș. Acesta spunea atunci că actul normativ va facilita înregistrarea terenurilor în registrul de cadastru. ”Cu precădere, mi se pare important acest lucru pentru terenurile agricole, care își pierd din valoare atunci când nu sunt înregistrate în registrul de cadastru”, spunea Cioloș.

    Citiți și: 

    ȘEFUL DE LA CADASTRU, ANUNȚ pentru FERMIERI: Ce se întâmplă cu TERENURILE AGRICOLE pe care SE PLĂTEȘTE SUBVENȚIE!

    Ce trebuie să faceți pentru a beneficia de cadastrarea gratuită a terenurilor agricole

    FONDURI EUROPENE pentru CADASTRAREA GRATUITĂ a peste 6 MILIOANE DE HECTARE

    NOUTĂȚI despre CADASTRAREA GRATUITĂ A TERENURILOR AGRICOLE!

    CADASTRAREA GRATUITĂ A TERENURILOR a intrat într-o nouă etapă! VIN BANII PENTRU LUCRĂRILE CADASTRALE!

    Subvenții pentru cadastrarea terenurilor. Statul plătește până la 135.000 de lei pentru fiecare localitate

    Ce terenuri au PRIORITATE la CADASTRAREA gratuită!

    Localitățile unde încep lucrarile de cadastrare gratuită prin programul național în 2016

    Cadastrarea gratuită a terenurilor agricole: Vezi dacă localitatea ta e pe lista celor unde încep lucrările!

    Sursă selectivă: www.adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor