• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prevenirea înghețului la vița de vie: lucrări care protejează contra gerului

    agrointeligenta.ro -

    Prevenirea înghețului la vița de vie  – lucrări recomandate pentru protecția viei în fața gerului. Iarna a început să își intre serios în drepturi, iar o grijă a viticultorilor în această perioadă o reprezintă înghețul, care le poate distruge podgoria, de multe ori plantele nemaiputând fi recuperate după ”atacul” acestui fenomen periculos!

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu doi viticultorii pasionați care au participat în perioada 16-19 ianuarie la Poiana Brașov, la Forumul Syngenta pentru legumicultură și viticultură, pentru a afla cum se prezintă podgoriile la ora actuală și ce măsuri au luat sau pot fi luate pentru a salva vița-de-vie în caz de îngheț. 

    Albu Costel, viticultor din Galați, are o suprafață de 90 de hectare de viță-de-vie, toată înființată prin reconversie, printr-un proiect european, iar înghețurile favorizate și de solurile nisipoase din zonă i-au creat probleme încă de la început.

    Astfel, după ce anul trecut a avut pierderi semnificative de producție, anul acesta a decis să ia mai multe măsuri preventive, printre care aratul, aplicarea tratamentelor pe bază de cupru și instalarea unor plase anti-vânt.

    „Suntem în anul 7, deja, de la plantare şi ne-a dat foarte mari bătăi de cap acest îngheț în zona aia, de acolo. Înghețul ăsta ne afectează sau accelerează cancerul bacterian. Se ştie că pe văi la îngheț se accentuează şi această boală periculoasă, mai ales că materialul pe care l-am luat acum, cum a luat toată lumea, se ştie că a fost infestat cu cancer bacterian. Anul trecut am avut o mare problemă cu înghețul şi acum 2 ani sau 3 ani în urmă, nu mai țin minte exact. Şi văd că este o perioadă cam critică în zona Galațiului, la 20 de km de Tecuci, la Iveşti, unde predomină solurile nisipoase. După câte se ştie sunt soluri reci şi avem foarte mari probleme cu înghețul în zona aia, cel puțin anul trecut n-am putut recolta decât undeva la maxim o tonă la hectar din cauza înghețului. Numai că a fost înghețul din timpul iernii care nu a fost aşa critic ca anul trecut, dar la noi a avut efect foarte mare şi a venit în al doilea val şi acel îngheț târziu în perioada lunii aprilie, când ne-a diminuat aproape 80% din recoltă”, ne-a declarat viticultorul.

    Pentru a evita pierderile din anii trecuți, anul acesta viticultorul a luat măsuri de prevenire: a arat via  și a făcut tratamente pe bază de cupru pentru maturarea lemnului şi pe capătul de nord a împrejmuit cu plase antivânt. ”Se ştie că vântul accentuează temperaturile scăzute, da? Şi am luat toate măsurile de prevenire pentru îngheț, dar să vedem ce efect o să aibă anul ăsta. Bine că anul ăsta nu au fost temperaturi scăzute, dar noi ne-am luat o măsură de precauție. Dacă e înghețul de 3 zile consecutive, de -17, -18, -20 de grade, n-ai ce să faci că îngheață pur şi simplu mugurele şi acolo nu mai ai ce să-i mai faci”, a mai spus Costel Albu.

    În Prahova, via este mai ”călită” 

    În Prahova, la podgoria Tohani, din Gura Vadului, unde Stan Armis Gabriel este şef de fermă, înghețul niciodată nu a creat prea multe probleme, vița-de-vie fiind tânără și implicit mai rezistentă. O metodă prin care vița-de-vie ar putea fi salvată ar fi un lăstar lăsat jos, dar în podgoria Tohani nu se practică asta din cauza utilizării erbicidelor.

    „Deocamdată la noi nu prea s-a observat înghețul în ultima perioadă, fiind vița şi mai tânără, butucii şi mai tineri. Referitor la ger nu prea am avut aşa mari probleme. În anul anterior nu prea am avut probleme cu înghețul. Anul trecut am avut probleme cu înghețul timpuriu, deci când deja şi mugurele pornise vegetație şi a venit după aceea frigul, au fost probleme. Dar bănuim că anul ăsta nu o să mai fie”, ne-a explicat specialistul.

    Acesta a completat că adevăratele probleme apar dacă perioadă cu temperaturi negative ar fi mai și dacă temperatura ar coborî la -15 grade Celsius. ”Atunci da, câteva zile. În caz de îngheț putem salva vița-de-vie numai dacă lăsăm jos un lăstar pe care putem să-l înlocuim după aceea, dar noi nu lăsăm, pentru că folosim erbicid. Am făcut focul, dar la prea puține hectare poți să faci asta. Dar noi nu am avut niciodată probleme grave. La particular, unde via e mai bătrână, au fost probleme şi pe zonele de şes, mai joase şi unde sunt văi închise, nu circulă curenții de aer, acolo sunt probleme. Deci la viile care sunt de 30-40 de ani puse acolo sunt probleme mari, adică sunt ani care reduc tot, iar după aceea trebuie refăcut butucul. Cu timpul, cu cât butucul va îmbătrâni în timp va fi mai sensibil şi acum depinde şi cât îl munceşti, cât îl pui la treabă anual şi cât îl hrăneşti, că dacă îl munceşti mai mult şi îl hrăneşti mai puțin, atunci sunt probleme, atunci el nu va mai rezista atât. Cabernet rezistă mai mult, în cazul nostru și Feteasca regală rezistă mai mult decât Merlot, de exemplu, Feteasca regală, Feteasca albă sunt mai rezistente”, a spus Stan Armis Gabriel.

    La fel ca și în cazul pomilor fructiferi, rezistența viei depinde de mai mulți factori, cântărind greu soiul, dar și lucrările efectuate, starea plantației și, foarte important, poziționarea ei. O singură noapte cu temperaturi între 0 grade Celsius și -1 grad Celsius nu va pune în pericol plantația viticolă. Producătorii trebuie să își facă griji atunci când temperaturile scad sub -2 grade Celsius și înghețul persistă și a doua noapte la rând.

    Dacă pe timpul iernii, când vița de vie este în stare vegetativă, rezistența ei la ger poate atinge chiar și pragul de -18 sau chiar peste -20 de grade Celsius în cazul unor soiuri special create să facă față condițiilor grele, la înghețurile târzii, cele din primăvară, când via este în vegetație, cultura este mult mai sensibilă.

    Vița de vie cu muguri florali desfăcuți începe să fie afectată de la temperaturi ce scad sub -1,2 grade Celsius. Dacă este în plină floare, coborârea temperaturilor sub pragul de 0 grade Celsius deja pune vița de vie în dificultate. În cazul în care înghețul apare când via este pe rod, ea riscă daune dacă temperatura scade sub 0 grade Celsius, la circa -1 grade Celsius putând apărea primele semne ale stresului termic.

    Citiți și:

    TEMPERATURILE de la care VIȚA DE VIE ESTE AFECTATĂ DE ÎNGHEȚ!

    Tăieri la vița de vie după îngheț. Recomandările specialiștilor ASAS!


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!