• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • START pentru PROGRAMUL CU PURCEI GRATIS! Unde și cum SE DEPUN CERERILE pentru suine MANGALIȚA ȘI BAZNA!

    Roxana Dobre -

    Purcei gratis pentru fermieri și gospodari! Programul prin care se acordă purcei din rasele Bazna și Mangalița în număr de minim 2 capete și maxim 10 capete a fost publicat marți, 15 ianuarie, în Monitorul Oficial ceea ce înseamnă că beneficiarii pot merge deja la Direcțiile Agricole pentru înscriere.

    Perioada în care se depun solicitări este de 90 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. În plus, din informațiile Agrointeligența-www.agrointel.ro în unele județe doritorii au mers să se intereseze chiar înainte de publicarea oficială și au fost trecuți ”pe caiet” adică într-un registru temporar iar aceștia vor fi sunați acum să revină la DAJ pentru a depune, oficial, cererea.

     

    Potrivit Programului aprobat de Guvern, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, adică de astăzi, 17 ianuarie, furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna și/sau Mangalita și procesatorii/alte persoane juridice, pot solicita înscrierea în Program, în baza unei cereri, care se depune la Direcția Agricolă Județeană (DAJ), care îi înregistrează în registrele unice corespunzătoare, precum și în registrul de evidență al ajutorului de minimis.

    Numărul maxim de purcei care pot fi preluați pentru creștere este de 10 capete.

    Programul național cuprinde numai rasele Mangalița și Bazna, nu și alte rase de suine sau specii de animale! Înscrierea pentru a intra în program se face la Direcțiile Agricole Județene.

    Trebuie să rețineți că furnizorii care se înscriu în program au obligația să livreze purcei înțărcați din rasele Bazna sau Mangalița cu o greutate minimă de 10 kilograme/cap pentru care primesc 250 de lei pe cap.

    Mai departe crescătorii trebuie să respecte structura rației de jurajare pentru aceste rase, să crească purceii până la greutate de minim 130 kilograme/cap și să îi livreze la procesator. Atenție, fermierii primesc minim 1.430 de lei pe porcul livrat adică minim 130 kilograme/cap  X  11 lei kilogramul/viu cât este obligat să îi ofere procesatorul. Sigur că suma poate crește odată cu o greutate mai mare sau cu un procesator mai ”darnic”.

    Dacă mergem mai departe cu calculul și luăm în considerare că fermierul vinde toți cei 10 porci pe care îi poate crește maxim atunci suma finală primită de acesta este de 14.300 de lei. Sigur că de aici se scad costurile cu mâncarea și întreținerea grăsunilor astfel că depinde de fiecare crescător în parte să își calculeze care ar fi profitul final.

    Important! Crescătorii sunt obligați să livreze minimum 50% din purceii primiți cu titlu gratuit. Adică dacă ați luat 10 purcei, 5 îi dați la procesator și restul de 5 îi puteți ține, atenție gratuit, în exploatația dumneavoastră. Rețineți însă că purceii-masculi vin castrați așadar nu se pune problema să îi înmulțiti în gospodărie. Cel puțin nu prin acest program!

    Atenție, însă! Procesatorul este obligat prin program să vă să preia  în vederea abatorizarii si procesarii, cel puțin 50%  din efectivul de purcei destinat îngrășării.

    Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate:

    a) să deţină exploatații înregistrate/autorizate sanitar veterinar;

    b) să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică;

    c) să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract;

    d) să livreze minimum 50% din purceii primiți cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap;

    e) să respecte structura rației furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică;

    f) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct.16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările și completările ulterioare.

    Furnizorii de porci solicitanți ai ajutorului de minimis, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

    a) sa dețină scroafe și/sau scrofițe, înscrise în registrul genealogic;

    b) să furnizeze purcei înțărcați către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare;

    c) purceii să fie identificați potrivit legislației în vigoare.

    Procesatorii și alte persoane juridice trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

    a) să preia purceii de la furnizori, în baza unui contract de livrare și să îi transporte către beneficiari,

    b) să încheie contract cu beneficiarii pentru creșterea și îngrășarea purceilor,

    c) să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii si procesarii, cel puțin 50% din efectivul de purcei destinat îngrășării/beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap;

    d) să plătească beneficiarului prețul stabilit prin contract.

    Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 milioane lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinație, de la bugetul de stat.

    Citiți și:

    Programul cu PORCI GRATIS pentru GOSPODĂRIILE POPULAȚIEI. Ce informații oficiale a transmis MINISTRUL PETRE DAEA!

    PORCI GRATIS 2018. Unde te înscrii în programul cu purcei din RASELE MANGALIȚA ȘI BAZNA

    PROGRAMUL pentru PURCEI GRATIS – PE MASA GUVERNULUL! Fermierii vor avea 90 DE ZILE PENTRU ÎNSCRIERE!

    ULTIMA ORĂ! Guvernul A APROBAT PROIECTUL pentru PURCEI GRATIS MANGALIȚA ȘI BAZNA!

    PURCEI GRATIS 2018. Tot ce trebuie să știi despre PROGRAMUL CU MANGALIȚA ȘI BAZNA!


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius