SUBVENȚII 2018. PESTICIDELE, INTERZISE pentru ACESTE CULTURI. Director APIA: ”DECIZIA A CREAT UN MIC INCONVENIENT”
Roxana Dobre -Decizia care îi nemulțumește pe fermieri! Subvențiile plătite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au din acest an noi reguli pentru anumite scheme de plată. Schimbări importante au intervenit la plata pentru Înverzire, o schemă de interes pentru fermieri care, pentru Campania 2017, a ajuns la 57,1745 euro pe hectar.
Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a explicat într-o conferință de presă ce modificări suferă această schemă în 2018 și cum au primit fermierii anunțul privind schimbările.
”Una dintre schemele de plată directă din 2015 încoace, pe lângă plata SAPS, este plata pentru înverzire. În acest caz avem anumite condiționalități noi, de exemplu, la culturile fixatoare de azot, s-a introdus o restricție de folosire a produselor de protecție a plantelor, ceea ce a creat un mic inconvenient. Pentru cultura de soia, până în 2017, inclusiv, se putea solicita concomitent atât sprijinul cuplat, cât și procentul de 5% pentru înverzire obligatoriu, iar din 2018 se restricționează folosirea substanțelor de protecție pe aceste culturi. Începând cu acest an, se pot înființa aceste tipuri de culturi, dar cu condiția să nu se folosească produsele de protecție a plantelor, doar în perioada preemergentă și cea de post recoltare fiind permisă utilizarea acestora, ceea ce mi se pare normal pentru culturile care sunt catalogate ca fiind parte din practicile benefice pentru mediu”, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv al APIA Mureș.
Pe lângă aceste schimbări au fost efectuate și unele simplificări pentru fermieri astfel încât s-u redus o serie de acte obligatorii pentru fermierii activi. “Un element de simplificare este că fermierii activi, cei care beneficiau de sprijin de peste 5.000 de euro și nu aveau o formă de organizare de tip PFA, II, IF sau societăți comerciale, aveau obligația ca, până la momentul depunerii cererii, de a aduce trei documente de la Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF). Două dintre ele s-au eliminat și a rămas de adus doar adeverința de venit pe anul anterior depunerii cererii”, a mai spus șeful APIA Mureș.
Acesta a făcut o serie de recomandări pentru fermieri astfel încât să fie evitate situațiile din anii trecuți când producătorii agricoli au fost rechemați la APIA pentru clarificări sau li s-a respins cererea de plată.
”Beneficiarii subvențiilor sunt rugați ferm să acorde o atenție sporită în ceea ce privește măsurarea suprafeței lucrate, dar și a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primii banii, tocmai pentru a nu avea parte de surprize neplăcute în momentul controlului pe teren. Din 2010, după cum bine se știe, avem aplicația IPA online, în care fermierii își digitizează parcelele, pe această cale îi rog să-și actualizeze aceste declarații pentru că am experiența anilor anteriori în care au fost cazuri când nu s-a ținut cont de aceste lucruri și la momentul în care s-a făcut controlul în teren, fermierul și-a dat seama că a rămas cu parcela neactualizată, astfel că s-a ajuns la penalizări, din păcate”, adaugă directorul.
Reamintim că pe 1 martie APIA a demarat depunerea cererii unice de plată pentru subvenții, campanie ce se va încheia pe 15 mai. Ministrul agriculturii, Petrea Daea, a subliniat recent într-o conferință de presă că termenul nu va fi prelungit nici în acest an.
Sursă selectivă: www.zi-de-zi.ro
Citiți și: PLATA PE ÎNVERZIRE 2018: Noile condiţii care TREBUIE RESPECTATE pentru BANII DE LA APIA!