• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Plantarea viței-de-vie. De ce să alegi butașii cu parafină

  agrointeligenta.ro -

  Plantarea viței de vie este o lucrare agricolă pe care o puteți efectua atât primăvara, cât și toamna. O mare importanță la înființarea podgoriei o au butașii tratați cu parafină. Vă prezentăm astăzi importanța parafinei în viticultură, pentru butașii noi pe care doriți să îi plantați.

  De ce bine să cumpărați butași de viță de vie tratați cu parafină am reușit să aflăm de la unul dintre cei mai mari specialiști din viticultura românească. Maria Benchea, inginerul-șef de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj, ne-a vorbit despre acest înveliș protector și importanța acestuia pentru viitoarea cultură de viță de vie.

  Parafinarea viței de vie se face în trei faze

  Parafinarea viței de vie este un proces care poate fi realizat în trei faze. Prima parafinare se face la altorire, lucrare ce, la Blaj, va începe săptămâna viitoare.

  ”Butașii de viță-de-vie se parafinează prima dată la noi, la altoire. Deci când se altoiește, de exemplu săptămâna viitoare începem altoitul, se face prima parafinare, pentru a proteja altoiul, adică ochiul, pentru a se face calusarea foarte bine cu port-altoiul, să se sudeze acolo punctul de altoire. Asta e prima parafinare”, ne-a explicat ing. Maria Benchea.

  A doua parafinare se face când butașii se scot în câmp, iar a treia parafinare a viței de vie se poate face la plantat și este opțională. ”Parafinarea este necesară pentru menținerea umidității și pentru a se face sudura foarte bine între portaltoi și altoi. A doua parafinare se face pentru protejarea lăstărușului care a pornit, fiind foarte fragil și tânăr, pentru protejarea lui de condițiile atmosferice. Și ultima parafinare la plantat în câmp se face pentru protejarea ochilor, e ca o plapumă, ca un acoperiș pentru lăstărașul tânăr”, a explicat Maria Benchea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO

  Parafina nu este o simplă ceară

  Parafina, deși e confundată deseori cu ceara, este de fapt un amestec special realizat pentru vița-de-vie. Parafina conține într-adevăr ceară, însă aceastea este tratată cu diferite subtanțe și hormoni pentru calusare.

  Parafina specială pentru viticultură nu poate fi folosită și în pomicultură.

  „Există mai multe tipuri de parafină. Există parafină pentru altoit, care conține hormoni, parafină pentru scos în câmp și parafină de livrare. Ceară i se spune în popor, dar e diferită și nici nu merge parafina noastră la pomi, pentru că aceasta conține hormoni pentru calusarea viței de vie. E parafină specială. Înainte se făcea cu sacâz, cu ceară, cu dezinfectant și altele. Acum ne-am modernizat și o luăm gata făcută. Conține normal ceara aceea, dar e tratată, plus substanțele care conțin hormoni de calusare și cam atât”, a mai spus inginerul-șef de la SCDVV Blaj.

  Importanța parafinei pentru vița de vie

  Îndepărtarea parafinei de pe butași nu este recomandată, atrage atenția ing. Maria Benchea. Aceasta explică faptul că parafina este foarte importantă pentru protecția plantei împotriva bolilor. Vița-de-vie va trece de parafină, aceasta urmând să dispară în timp, fiind topită de soare, potrivit specialistei de la Blaj.

  „Când se plantează butașul, bineînțeles că vița tânără pornește prin stratul de parafină, pentru că are putere o străpunge și parafina se topește și de la soare și în timp dispare. Se duce, deja în anul 2-3 nu se mai cunoaște că a fost făcută parafinare. Este total interzis să se îndepărteze parafina prin mijloace proprii, pentru că noi o facem cu parafină pentru protecție. Nu intră microbi, nu intră să se facă o grămadă de ciuperci, micoze și alte chestii de la sol, de la apă. Sunt o mulțime de boli care se instalează acolo și omoară plăntuța”, a adăugat Maria Benchea.

  Plantarea viței de vie se face până la 25 de grade Celsius

  Plantarea viței-de vie poate fi realizată fie toamna, fie primăvara. Important este ca butașii să fie în anul 1, iar temperatura din sol să nu fie sub 10. Desigur, există și o limită pentru temperatura cea mai ridicată la care vița-de-vie poate fi plantată și anume 25 de grade Celsius.

  „De obicei, butașii se achiziționează toamna, deci anul 1 după ce este scos din pepinieră. În primul an se plantează vița. Primăvara se altoiește, toamna octombrie-noiembrie, când pică frunza, atunci e recomandat să se planteze toamna. Dacă e vremea potrivnică, în primăvara următoare se face plantarea. În plantație, se face toamna dacă avem condițiile favorabile. Dacă nu, în primăvară, când ajunge temperatura solului la 10 grade Celsius”, declară Maria Benchea.

  ”În perioada aceasta se pot planta vițele la ghiveci, doar de câteva zile a început căldura. Chiar astăzi a venit cineva cu care am avut contract, ajung acasă și de mâine se apucă de plantat. Temperatura maximă de plantat primăvara este undeva la 22 de grade, poate 25 de grade Celsius. Important e să nu fie temperaturi negative când se face plantatul, pentru că riscul ca ochiul să înghețe este foarte mare. Dacă se plantează mai devreme, în februarie, martie, dacă sunt zile bune, trebuie făcut mușuroi, neapărat trebuie protejat. În martie au fost temperaturi de -2 sau -3 grade Celsius, nu se putea planta. Pentru plantarea viței de vie este important să fie temperaturi pozitive, să nu fie cu temperaturi cu minus”, a subliniat specialista.

  Plantarea viței de vie se face pe teren pregătit din toamnă

  Maria Benchea a oferit și câteva sfaturi foarte utile pentru cei care au de gând să achiziționeze butași de viță-de-vie: „O persoană care vrea să cumpere butași de viță-de-vie trebuie în primul rând să cunoască soiul de struguri, ce își dorește, unde e amplasat. Trebuie să fie pregătit terenul din vară sau din toamnă. Dacă vrea să planteze, trebuie să fie terenul pregătit, afânat, făcute gropile, pus îngrășământ cât se poate de natural dacă există, dacă nu, și chimic, că asta este, apă și trebuie să aibă grijă”.

  Butașii vin și ei pe categorii când sunt scoși din pepinieră: categoria 1 și categoria 2. ”Categoria 1 au la bază trei rădăcini în formă de cerc, destul de măricel și trebuie să aibă cel puțin un lăstar în jur de 15 cm, pentru că ea se cârmește. Trebuie să fie lăstarul dezvoltat, să fie punctul de alotire foarte bine calusat și lignificat, asta e grija pepineristului să și le separe”, a explicat ing. Maria Benchea.

  Prețul butașilor de viță de vie, în ușoară creștere

  Prețul butașilor de viță-de-vie a cunoscut o ușoară creștere comparativ cu anii trecuți, lucru cauzat de mărirea costurilor de producție pentru aceștia.

  „În principiu, prețul a rămas cam ca anii trecuți. Anul ăsta s-au pus 50 de bani, pentru că s-au mărit toate. Prețul la noi e 6,5 lei la livrare cu TVA inclus. În anii trecuți a fost 6 lei”, a spus Maria Benchea.

  Citiți și:

  PLANTAREA VIȚEI-DE-VIE PRIMĂVARA: Când și cum se efectuează corect ACEASTĂ LUCRARE!

  Cele mai rezistente SISTEME DE ANCORARE pentru PLANTAȚIILE DE VIȚĂ DE VIE!

  CE SCHEMĂ DE TRATAMENTE se recomandă la VIȚA DE VIE ÎNTR-UN AN DIFICIL!

  STROPIRI la vița de vie: PLAN DE TRATAMENTE pentru combaterea PUTREGAIULUI CENUȘIU!

  COMBATEREA MANEI LA VIȚA DE VIE: Produse ce se pot aplica PENTRU A PREVENI ȘI STOPA BOALA ÎN PLANTAȚIE!

  STROPIRI LA VIȚA DE VIE: Tratamente de sezon ce combat MANA și FĂINAREA, dar și ACARIENII și MOLIILE STRUGURILOR

  Tăieri de primăvară la bolta de viță de vie

  Tăieri de primăvară la vița de vie: reguli de aur pentru a obține o recoltă bogată în toamnă


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria