Italienii o dau la întors în scandalul cu E.coli: Brânza incriminată NU este de oaie. Numele producătorului și sortimentul nu apar în analize
agrointeligenta.ro -La solicitarea ANSVSA de clarificare și de completare a informațiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, autoritățile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă inițiată în data de 16 martie a fost menționată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă.
Potrivit unui comunicat de presă al instituției, ANSVSA a solicitat să se opereze modificarea și pe portalul SRAAF, la secțiunea accesibilă publicului.
Notificarea de alertă, modificată în data de 18 martie și postată de autoritățile italiene doar în secțiunea SRAAF accesibilă autorităților competente din statele membre, conține un buletin de analiză, emis în data de 17 martie 2016, care nu menționează informații, precum:
– Numele producătorului;
– Sortimentul exact de produs;
– Numărul lotului;
– Data fabricării;
– Data expirării;
În acest buletin de analiză parțial se precizează faptul că proba de brânză a fost recoltată dintr-un spital din Florența (Italia) în data 14 martie 2016. În proba analizată au fost identificate genele verotoxigene și se lucrează pentru izolarea tulpinii de Escherichia Coli.
ANSVSA face în continuare demersuri pentru obținerea informațiilor mai sus menționate.
Vă reamintim că autoritățile italiene au emis inițial o avertizare europeană privind brânza românească de oaie. Alerta vine în urma confirmării unui caz de îmbolnăvire cu E.coli la Florența, unde un copil de 14 luni dintr-o familie de români a fost internat în stare gravă cu sindrom hemolitic uremic. În urma anchetei epidemiologice s-a stabilit că micuțul mâncase brânză din România, iar probele au indicat contaminarea acesteia cu E.coli.