Cum înmulțim trandafirii cu ajutorul cartofilor
Roxana Dobre -Cartofii nu sunt doar delicioși ci pot avea și întrebuințări pe care nu le-ați fi crezut. Aceștia pot fi folosiți toamna pentru înmulțirea trandafirilor prin butași deoarece furnizează exact cantitatea de nutrienți și de umiditate care permite rozelor să dezvolte rădăcini sănătoase și puternice. În plus, ”tehnica” este foarte ieftină și la îndemâna oricui!
Dacă aveți în grădină un anumit trandafir pe care pur și simplu îl adorați și doriți să îl înmulțiți, fie să vă măriți grădina, fie să îl faceți cadou, trebuie să știți că nu e nimic mai simplu. Aveți nevoie doar de o foarfecă și un cartof. Acest proiect este destul de ușor chiar și pentru un grădinar novice și atractiv pentru oricine care vrea să economisească bani pe bugetul lor grădină.
Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a face din butășirea în cartof o reușită:
Pasul 1
Căutați în grădina voastră un loc mai ferit, care este cât mai umbros, pe toata perioada zilei. Săpați un șanț sau o groapă, adâncă de aproximativ 15 cm. În groapă puneți nisip fin aproximativ 5-6 cm.
Pasul 2
Se alege o tulpină de la un trandafir – de grosimea unui creion – pe care doriți să o înmulțiți. Lemnul trebuie să fie cât mai drept (nu îndoit), maturizat (se spune că un butaș de trandafir este maturizat în momentul în care se poate rupe un spin de pe tulpină fără a se desprindă coaja sau să se rupă spinul) și tulpina aleasă să fie cât mai tânără (recomandat ar fi să fie crescută în anul respectiv).
Atenție! Asigurați-vă foarfeca pe care o folosiți este curată și dezinfectată. Dacă ați folosit-o la alte tăieri trebuie neapărat să o dezinfectați ca să nu răspândiți bolile de la alte plante. Bucățile tăiate se folosesc imediat sau în caz contrar este obligatoriu să le așezați într-o pungă de plastic plină cu gheață dar, din motive lesne de înțeles, nu pot fi păstrate foarte mult timp.
Pasul 3
Butașul trebuie să aibă lungimea de aproximativ 23 cm. Tăietura de la bază se face chiar sub un mugur (foarte important pentru că viitoarea rădăcină a plantei se va forma din acel mugur de la bază). Apoi se îndepărtează frunzele și spinii din jumătatea de jos. Se pot lăsa două frunze în partea cea mai de sus dar nu este greșit nici dacă îndepărtați toate frunzele de pe butași.
Pasul 4
Se introduce butașul împreună cu cartoful în groapa anterior amenajată și se urmărește ca viitoarea plantă să fie acoperită cu pământ doar de două-treimi, asigurându-vă că baza, care este în acest caz o reprezintă cartoful, este bine îngropată în nisipul fin. Nisipul din jurul cartofului, trebuie presat cu grijă pentru a nu lăsa goluri de aer pe lânga acesta. La nivelul solului butașul trebuie să rămână descoperit aroximativ 12-15 cm.
Ideal este să acoperiți cu o sticlă pe plastic plantele dacă executați butășirea înaintea sezonului rece. Această tehnică poate fi folosită cu multe plante, dar cel mai ușor de folosit e în cazul tradafirilor, pentru că sunt plantele care se adaptează cel mai ușor la condiții variate de sol și temperatură.
Sursă selectivă: www.livegreen4ever.weebly.com