• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII APIA: SUPRAFEȚELE DE TEREN care intră LA PLATĂ DIN 2019!

    agrointeligenta.ro -

    Suprafețe noi care primesc subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură! Ministerul Agriculturii a publicat un proiect prin care perdelele forestiere sunt incluse în mod direct la plățile directe. Mai mult, actul normativ prevede și speciile eligibile, lista neincluzând însă salcâmul, cel mai des folosit la înființarea perdelelor forestiere.

    Proiectul de modificare a Ordinului 619/2015 aduce o definiție pentru ”specii forestiere cu ciclu scurt de producţie”. Astfel, acestea ”constau în culturi de plante perene, lemnoase, ale căror rizomi sau tulpini rămân în pământ după recoltare, iar în următorul sezon răsar mlădiţe noi. Se stabilesc ca fiind specii forestiere cu ciclu scurt de producţie salcia (Salix spp.), plopul (Populus spp.) cu subspeciile plopul alb (Populus alba) și plopul negru (Populus nigra), arborele-prinţesei (Paulownia), arbustul de petrol (Jatropha). Suprafețele cultivate cu specii forestiere cu ciclu scurt de producţie se recoltează integral cel puțin o dată la 6 ani”, se arată în proiectul MADR.

    Suprafețele acoperite cu perdele forestiere din speciile menționate vor fi incluse în lista suprafețelor care intră la ”zonele de interes ecologic care sunt eligibile la plată în cadrul schemei de plată unice pe suprafață”. Astfel, la articolul 16, cel care enumeră terenurile care intră la ZIE se introduc și ”zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție”.

    Gheorghe Albu la perdele forestiere

    Din păcate, din lista speciilor eligibile lipsește salcâmul, specia cel mai des folosită pentru înființarea perdelelor forestiere. Unul dintre promotorii acestora este cunoscutul fermier constănțean Gheorghe Albu care a a plantat din resurse proprii 1,2 milioane de puieți de salcâm. Aceștia reprezintă astăzi un veritabil scut împotriva secetei și dublând chiar producțiile agricole pe suprafețele protejate în raport cu cele expuse.

    De-a lungul timpului, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a semnalat vidul legislativ care nu permite fermierilor care au investit sau investesc în salcâm, cea mai accesibilă și eficientă specie pentru perdele forestiere, să acceseze subvenții agricole pentru suprafețele înființate. Anul trecut, în decembrie, în cadrul unui eveniment organizat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Gheorghe Albu a dezvăluit că pierde anual 500.000 de euro din subvenția pe suprafață pentru terenurile plantate cu salcâm. Mai mult, pe acele pământuri plătește proprietarilor arendă.

    Sperăm totuși că în proiectul MADR includerea salcâmului este doar ”o scăpare”, acestă modificare legislativă reprezentând momentul în care autoritățile ar putea îndrepta nedreptatea făcută fermierilor care au înființat perdele forestiere din salcâm. Agricultori au investit din resurse proprii pentru a combate efectele secetei apelând la specia recomandată de specialiști.

    Iată câteva dintre articolele pe care le-am publicat despre eficiența perdelelor forestiere și modelul fermierului Gheorghe Albu, promotorul acestor investiții anti-secetă:

    GHEORGHE ALBU la Gala Trofeelor AGROINTELIGENȚA-BT VIDEO – MEDIAFAX: Ferma noastră PIERDE SUBVENȚII DE 500.000 DE EURO!

    Salcâmul, neeligibil pentru plățile APIA! Gheorghe Albu, fermier: ”Îi voi trimite o sesizare premierului Dacian Cioloș cu acest necaz al nostru”

    Fermierul Gheorghe Albu nu regretă investiția în perdele forestiere: A recoltat 6 tone de grâu la hectar și așteaptă 12 tone la hectarul de porumb

    Cum a făcut Gheorghe Albu din perdelele forestiere o poveste de succes în agricultura românească

    FERMIERUL GHEORGHE ALBU speră într-o REZOLVARE RAPIDĂ a chestiunii SALCÂMULUI!

    DECIZIE PENTRU înființarea PERDELELOR FORESTIERE. CUM POT deveni ALTERNATIVĂ LA IRIGAȚII!

    Paradox românesc! APIA nu recunoaște salcâmul, dar plătește subvenție pentru Paulownia

    MAREA DEZAMĂGIRE a fermierului GHEORGHE ALBU: ”NU S-A REZOLVAT NIMIC!”


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă