• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AGRO-ȘTIREA TA. Fermier: Mi s-a reziliat abuziv contractul pe pășune. Risc să dau înapoi subvențiile pe trei ani!

    Ramona Dascălu -

    Fermier lăsat fără pășune de președintele obștei! Se întâmplă în comuna Mălaia, județul Vâlcea, unde unui crescător de capre i s-a reziliat unilateral contractul de concesiune pe care îl avea încheiat până în 2026 cu Obștea Moliviș. Dacă în următorii doi ani zile fermierul nu va mai putea face dovada că deține acea pășune alpină, va trebui să înapoieze banii din subvenții primiți în ultimii trei ani de zile de la APIA, având în vedere că angajamentul pe pachetul de Agro-mediu pe care l-a accesat este pe 5 ani de zile.

    Cosmin Valentin Popescu, un fermier în vârstă de 44 de ani, se confruntă din această vară cu un mare necaz. După ce în urmă cu câțiva ani de zile a hotărât să ia în arendă aproape 26 de hectare de gol alpin de la Obștea Moliviș, iată că în luna august a acestui an a primit din partea președintelui Obștii Moliviș o înștiințare prin care era anunțat că contractul de arendă încheiat în 2018 la notar pe pe perioadă de 8 ani de zile i se reziliează. Fermierul apucase însă să acceseze în anul 2017 o măsură de Agro-mediu pe care este obligat să o respecte pe o perioadă de 5 ani de zile, în caz contrar fiind nevoit să dea toți banii înapoi.

    Bărbatul a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO cu lux de amănunte cum s-a desfășurat totul, încă din momentul în care a luat primele hectare de pășune în arendă de la obștea sătească.

    „Soția, în vârstă de 31 de ani, are un PFA, am accesat un program pe Tineri Fermieri, avem 200 de capre și am făcut un contract din 2015 de arendare de la Obștile de Moșneni pe o bucată dintr-un gol alpin, apoi în 2016 pe diferența de suprafață, pe încă 13,98 de hectare alpin, care cu totul avea vreo 50 de hectare, dar mult e împădurit, și ce a rămas eligibil la data respectivă erau 25,98, când am făcut noi contractul. Toată suprafața a intrat în vigoare în 2017, și atunci am băgat-o la APIA pe Agro-mediu, plus ce mai aveam noi terenurile noastre și capre. Și tot de atunci din 2017 a început tămbălăul cum ar veni. Președintele de atunci a început să ne tot șicaneze, nu știu ce nu i-a mai convenit, că nu am îndeplinit aia, că nu am făcut aia, dar noi îndeplinisem toate condițiile, inclusiv arenda de 93 de dolari la hectar pe an pe care tot timpul am plătit-o la timp. Ne-a făcut nenumărate adrese, i-am dat răspuns la ele. Până la urmă, în 2018, prin februarie, ne-a convocat la Consiliul de Administrație că sunt dubii asupra contractelor, pe primul îl aveam până prin 2022, iar pe celălalt pe 5 ani ani până în 2021. M-am prezentat și am luat hotărârea de comun acord să le reziliem pe cele două și să facem unul singur pe toată suprafața, prin notariat, care să fie valabil până în 2026. După aceea iar prin vara lui 2018 mi-a mai trimis încă o adresă cum că tot așa nu-i convine nu știu ce lucru”, a declarat Cosmin Valentin Popescu.

    Lucrurile au degenerat însă în această vară, la scurt timp după ce au avut loc alegeri de drept la Obște, alegeri pe care de această dată fostul președinte nu a reușit să le mai câștige.

    „Anul acesta, acum în martie, au fost alegeri de drept la Obștea Moliviș din comuna Malaia, județul Vâlcea și nu a mai ieșit el președinte, dar în cadrul Consiliului de Administrație a ieșit, numai că nu i-a convenit, el a vrut tot președinte și a făcut contestație și încă se judecă procesele. În continuare, judecătoria nu i-a validat pe cei noi și a rămas el singur să ia deciziile pentru că nu mai are Consiliu de Administrație, doi au murit, iar doi și-au dat demisia. Anul acesta în august mi-a trimis din nou o adresă în care îmi cerea să mă prezint la mediere că iarăși nu știu ce nu-i mai convine. Eu nu m-am dus pentru că am vorbit cu un avocat, care mi-a spus că nu are rost să mă duc. Ce invoca el de fapt? Eu când m-am înregistrat la APIA, din 25,98 de hectare am băgat doar 23,54 de hectare, atât am dedus eu că trebuie deoarece erau niște urzici pe acolo, eu îi plătesc însă arendă pe toate cele 25,98 de hectare. Între timp el a făcut o adresă la APIA, iar agenția i-a răspuns că s-a împărțit blocul fizic care era în trei blocuri fizice din cauza vegetației nedorite din proximitatea construcțiilor, asta fiind urzicile, din cauza construcțiilor și drumurilor aferente din exploatație pe care tot el le-a făcut. Împărțirea asta a avut loc pe data de 13 martie 2018, înainte de încheierea contractului meu din 21 martie 2018. Și el susține că din cauza mea s-a diminuat suprafața, dar de fapt ea nu e diminuată pentru că eu m-am înregistrat la APIA cu toate 25,98 de hectare, dar eligibile au trecut doar 23,54 de hectare pentru că atât am considerat, nu puteam să trec mai mult, mai bine trec mai puțin”, a povestit fermierul din comuna Malaia, județul Vâlcea.

    La scurt timp după aceea, crescătorul s-a trezit acasă cu o notificare prin care era anunțat ca în termen de 5 zile să evacueze golul alpin și să predea bunurile: „Eu neprezentându-mă la mediere, mi-a trimis o notificare prin executor judecătoresc prin care îmi reziliază contractul, eu având acum Agromediu cu APIA, în 2017 a fost primul an. În toți anii aștia am luat subvenții, nu am avut niciun fel de problemă cu declararea, cu necurățarea golului alpin sau cu altceva. Mi-a dat termen de 5 zile să evacuez golul și să-i predau bunurile”.

    Bărbatul spune că a încercat pe toate căile posibile și va încerca în continuare ca măcar până la judecarea procesului de fond să obțină suspendarea notificării de reziliere a contractului. În mod contrar, acesta va fi nevoit să înapoieze toți banii pe care i-a primit de la APIA în ultimii trei ani de zile.

    „Am făcut contestație imediat, am făcut o acțiune în constatare și o ordonanță prezidențială prin care am cerut să se suspende notificarea de reziliere până se judecă procesul de fond și în primă instanță mi-a respins-o Judecătoria Brezoi, acum mai am dreptul la un apel. Dacă pierd la judecătorie mai e cale de atac la Tribunal la Râmnicu Vâlcea, și ultima cale ar fi apelul la Pitești. Pe mine mă interesează ca până se judecă să pot să beneficiez de adeverința de la Primărie. Nu pot să las așa pentru că vă dați seama că dacă nu iau adeverință încă 2 ani de zile, eu trebuie să dau banii pe cei trei ani din urmă, inclusiv pe pământurile mele, cu capre, cu dobânzi și penalități și tot, deci tot ce am luat de la APIA”, a declarat Cosmin Valentin Popescu.

    Acesta crede că președintele obștii i-a reziliat contractul de concesiune din răzbunare: „Eu cred că a reziliat contractul din răzbunare pentru că nu a mai ieșit președinte, și nici soția mea nu l-a mai votat având în vedere că deja aveam probleme cu el. În cadrul obștii și soția ca persoană fizică are drepturi, are acțiuni în cadrul Obștii, are aproape 5 drepturi, o parte din aceste drepturi sunt moștenite, iar restul cumpărate acum prin notariat, tot în cadrul formei asociative pentru că nu are voie să vină altcineva din afară”.

    În mod oficial, fermierului i se impută de către președintele obștii faptul că i-ar fi redus suprafața de gol alpin și nu s-ar fi îngrijit așa cum trebuie de o stână veche.

    „El invocă faptul că i-am redus eu suprafața și că mi-a predat stâna veche și eu nu am avut grijă de ea și am transformat-o în adăpost de animale. Statutul obștii spune clar că președintele trebuie să ducă la îndeplinire hotărările Consiliului de Administrație, iar Consiliul de Administrație i-a hotărârile cu majoritatea membrilor. Iar decizia de a rezilia contractul a fost doar decizia lui, pe care a luat-o singur pentru că v-am spus că el nu mai are Consiliu de Administrație acum. Nu este statutar, nu este legal ceea ce el a făcut. Ba mai mult, în contractul de arendă nu e stipulată rezilierea unilaterală”, susține crescătorul.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat telefonic legătura cu…, persoana invocată de fermier. Președintele de obște ne-a spus că vâsta pe care o are – 70 de ani, îl împiedică să ne dea o poziție oficială cu privire la cazul semnalat. Ne-a declarat că el nu comunică prin tehnici moderne (e-mail, telefon și că prezintă documentele pe care le are numai personal. A insistat însă că va acționa redacția noastră în judecată în cazul în care cutezăm să publicăm ceva despre acest caz. În ciuda faptului că am menționat că publicația noastră este online, președintele formei asociative ne-a cerut să îi trimitem ”ziarul”.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”