• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ASTĂZI a intrat în vigoare ordinul MADR care obligă fermierii să aibă servicii private de urgență!

    agrointeligenta.ro -

    Ordinul antiincendiu emis și semnat de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, este, de astăzi, vineri – 21 august, în vigoare! Deși șeful de la Agricultură le-a promis fermierilor că actul normativ va fi refăcut, întrucât conține o serie de aberații, din informațiile de pe site-ul MADR, măsura nu a fost luată, iar prevederile Ordinului încep să își facă efectele, agricultorii și crescătorii de animale fiind expuși controalelor.

    Ordinul nr. 182/2020 privind aprobarea Normelor de prevenire și stingere a incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol a fost semnat de Adrian Oros pe 30 iunie și publicat în Monitorul Oficial pe 22 iulie, având ca dată de intrare în vigoare ziua de astăzi, 21 august (30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial). Fermierii au primit o lună la dispoziție ca să implementeze în fermă măsurile de prevenire a incendiilor, între care și obligativitatea de a avea servicii private – interne, plătite sau prin voluntariat, cu care să fie stinse incendiile. Mai mult, actul normativ prevede specializarea oamenilor din fermă în prevenirea focului, dar și o serie de măsuri de alertă și de tehnici de stingere a flăcărilor, o parte din ele parcă desprinse din Evul Mediu (toacă, clopot, mături).

    Despre prevederile Ordinului 182/2020, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris în mai multe articole, iar textul integral al actului normativ este disponibil AICI.

    CITIȚI ȘI:

    Ministrul Oros a promis că Ordinul va fi retras și refăcut

    Pe 4 august, ministrul Adrian Orosa a declarat public, în conferință de presă, că va retrage Ordinul antiincendii. La acel moment, Oros a recunoscut că actul normativ conține o serie de aberații, asta după ce, inițial, când Agrointeligența – AGROINTEL.RO a dezvăluit adoptarea lui, șeful de la Agricultură a declarat că nu știe nimic de actul care îi poartă semnătura.

    ”Vreau să aduc și o clarificare, am văzut o anumită efervescență, și pe bună dreptate, în acest weekend în legătură cu un ordin, un ordin care stă de vreo 8 ani în minister, ordin care trebuia făcut și avizat punctual cu cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru că practic se referea la aprobarea unor norma de prevenire și stingere a incendiilor, specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol. Sigur că după 7 ani de stat în minister și trimis de la minister la IGSU și de la IGSU înpoi, colegii mei au decis să dea drumul la acest ordin și s-au strecurat și unele greșeli sau unele lucruri care pot fi interpretate. De aceea, ordinul este în revizuire, l-am trimis într-o altă formă celor de la IGSU, am chemat și câteva dintre asociațiile de fermieri, pentru fiecare tip de activitate, care doresc să lucreze la elaborarea acestui ordin. Eu aș dori să precizez următoarele. Acest ordin, până la urmă nu este ilegal, este făcut chiar în baza unei legi care obliga ministerul, încă de atunci din 2007, să emită acest ordin și aceste norme generale, pe de-o parte. Pe de altă parte, prin acest ordin nu se dorește împovărarea fermierilor români, dotările minime pe care vor trebui să le aibă, conform celor sugerate și monitorizate de către IGSU, în cazul unui dezastru sau în cazul unui incendiu, le va permite ca până la sosirea echipajelor să aibă posibilitatea să intervină”, a declarat Adrian Oros, în conferința de presă.

    De asemenea, ministrul Oros a ținut să sublinieze faptul că în continuare pompierii vor interveni atunci când vor avea loc incendii, dar că proprietatea trebuie să dețină și ea o dotare minimă pentru ca până la sosirea echipajelor să se poată apăra împotriva focului.

    ”Nu se pune problema, sub nicio formă, că IGSU sau pompierii să nu intervină în incendiile agricole, dar proprietatea trebuie să aibă o dotare minimă, iar normativele acestea sunt impuse de către IGSU și fiecare minister, spune aici în lege, trebuie să emită și să intre în legalitate, să emită aceste reglementări tehnici generale privind apărarea împotriva incendiilor. Am observat și eu câteva lucruri care nu sunt potrivite, unele au fost scoase din context și au făcut deliciul în acest acest weekend, dar am vrut să clarificăm. Deci, ordinul va fi revizuit, ne asumăm greșelile care au fost speculate”, a mai spus ministrul Agriculturii.

    De precizat că Ordinul antiincendii, în forma semnată de Adrian Oros pe 30 iunie este încă publicat pe site ca act normativ aprobat, iar în Monitorul Oficial nu a apărut niciun ordin de retragere sau de modificare/actualizare a normelor din forma inițială.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare!

    Ultimele știri

    UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun