• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porci vietnamezi, rase carne: caracteristici, preț, profit

    agrointeligenta.ro -

    Porci vietnamezi – acești porci sunt căutați pentru că au o carne sănătoasă, o carne fără colesterol. Creșterea porcilor vietnamezi nu diferă față de cea a unui porc dintr-o rasă obișnuită. Există mai multe rase de porci vietnamezi pentru care puteți opta, însă condițiile de creștere, vulnerabilitățile și bolile la care trebuie să fiți atenți sunt aceleași indiferent de rasa pe care o veți crește. De subliniat încă de la început că porcul vietnamez este porcul fără colesterol, iar înfiițarea unei ferme cu aceste suine vă asigură profitabilitatea.

    Creșterea porcilor vietnamezi

    Porcul vietnamez: origini

    Porcul vietnamez pitic – așa cum îi spune și numele, este originar din Asia, mai exact din Vietnam și Asia de Sud-Est. În prezent, acești porci – cu mai multe rase, sunt răspândiți în toată lumea, fiind crescuți cu mult succes și în România.

    Porc vietnamez

    Porcul vietnamez: caracteristici

    Caracteristicile porcilor vietnamezi pot fi stabilite doar în linii mari întrucât există mai multe rase, fiecare cu specificul său. Standardele tuturor raselor de porci vietnamezi spun că aceste suine sunt relativ mici, cu picioare scurte, urechi mici și drepte, coadă subțire și dreaptă.

    Scroafa de porc vietnamez are o talie mai joasă și este corpolentă.

    Porcii vietnamezi sunt rezistenți, au o imunitate ridicată și dezvoltă foarte rar boli.

    O altă caracteristică a porcilor vietnamezi este randamentul bun la sacrificare – 85% și 70% de carne în carcasă.

    Cum arată un porc vietnamez

    Rase porci vietnamezi

    Sunt cunoscute șapte rase importante de porci vietnamezi. Diferența între acestea este făcută de piele – care pot fi mai mult sau mai puțin încrețită/zbîrcită, de tipul părului – mai lung sau mai scurt, de culoare și de greutatea pe care o pot atinge exemplarele la maturitate.

    Iată care sunt rasele de porci vietnamezi:

    Rasa de porci vietnamezi ”CO”

    Rasa ”CO” de porc vietnamez este specifică zonei de centru din Vietnam și are o talie mai mică, ajungând la maturitate numai la 45 de kilograme. Porcii sunt negri și se cresc în libertate. Este o rasă foarte rezistentă și se adaptează și creșterii în pădure.

    Rasa de porci vietnamezi ”I”

    Rasa de porci ”I” este specifică Vietnamului de nord și este și cea mai comună rasă de porci vietnamezi . La maturitate, porcii ating greutatea de 100 de kilograme în trei ani, având o creștere mai lentă – în 8 luni au o greutate de 40% din cea finală.

    Masculii din rasa de porci ”I” sunt mai mici decât femelele, au botul scurt, pielea zbârcită și abdomen mare.

    Acești porci sunt foarte precoce din punct de vedere sexual. Scroafele au 10 sfârcuri și fată 8-10 purcei de circa 450 de grame la fătare. Iau repede în greutate și la două luni au 4-5 kilograme.

    Rasa de porci vietnamezi ”Mong Cai”

    Rasa de suine vietnameze ”Mong Cai” este tot din nordul țării. Este o rasă mai puțin răspândită, însă este și cea care are cele mai mari exemplare. Porcii Mong Cai ating 100-120 de kilograme, sunt negri cu pete albe și au mai mult păr. O caracteristică a rasei este că femelele pot avea 14 sfârcuri.

    Rasa de porci vietnamezi ”Heo Ede” sau ”SOC”

    Tot din nordul Vietnamului, porcii Heo Ede sunt negri și au picioarele scurt, albe. Ating o greutate de până la 40 de kilograme.

    Alte rase de porci vietnamezi:

    Hrănirea porcilor vietnamezi

    Hrănirea porcilor vietnamezi

    Hrănirea porcilor vietnamezi trebuie să țină cont de un aspect esențial: aceste suine sunt vegetariene și pot fi crescute chiar și pe pășune. Comparativ cu porcii obișnuiți de la noi, care sunt omnivori, porcii de Vietnam nu se vor hrăni cu resturi alimentare.

    Porcii vietnamezi se furajează cu cereale (porumb, grâu, orz)și cu masă verde – iarbă, lucernă, urzici. Se poate ține și cu cartofi, sfeclă de zahăr și mere. Porcii se pot hrăni și cu pâine, morcovi, varză și fân și tărâțe.

    Un porc vietnamez consumă între un kilogram și 2 kilograme de furaj pe zi. Crescătorii cu experiență spun că porcul vietnamez nu trebuie niciodată îndopat sau hrănit până la refuz pentru că va refuza mâncarea la următoarele mese. După hrănire, porcul trebuie să rămână un pic flămând.

    Pe timpul iernii, pentru a se evita înghețarea apei, porcii vietnamezi se pot hrâni cu tărâțe sau uruială umedă, caldă și fluidă. Se recomandă să se dea porcului lucernă și apă călduță măcar de două ori între cele două mese, mai ales la scroafele gestante.

    Dacă observați că porcii urlă între mese, este semn că trebuie să le creșteți rația de mâncare sau că trebuie să le dați mai multă apă.

    Creșterea porcilor vietnamezi

    Condiții de creștere și de îngrășare la porcul vietnamez

    Creșterea porcilor vietnamezi se poate face pe pășune, dar și în cotețe. Adăposturile suinelor trebuie să aibă în vedere Norma sanitară veterinară care stabilește standarde minime pentru protecția porcinelor, publicată pe 25.08.2006 și în vigoare din 1 septembrie 2006.
    Porcii nu trebuie ținuți în întuneric, ci trebuie să aibă condiții de iluminat cu o intensitate de cel puțin 40 lucși, pentru o perioadă de minimum 8 ore pe zi.

    Adăposturile pentru porci trebuie construite astfel încât să permită animalelor:
    a) să aibă acces la o zonă de odihnă confortabilă din punct de vedere fizic și termic, drenată și curățată corespunzător și care să permită tuturor animalelor să se odihnească în același timp;
    b) să se odihnească și să se ridice normal;
    c) să vadă alți porci. În săptămâna dinaintea datei estimate a fătării și în timpul fătării, scroafele și scrofițele pot fi ținute în afara razei vizuale a congenerelor.

    Astfel, în toate fermele de porci, suprafața liberă de pardoseală disponibilă pentru fiecare purcel înțărcat sau purcel în creștere, ținut în grup, cu excepția scrofițelor după montă și a scroafelor, trebuie să fie de cel puțin:
    – 0,15 mp pentru purceii cu o greutate vie de până la 10 kg;
    – 0,20 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsă între 10 și 20 kg;
    – 0,30 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsă între 20 și 30 kg;
    – 0,40 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsă între 30 și 50 kg;
    – 0,55 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsă între 50 și 85 kg;
    – 0,65 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsă între 85 și 110 kg;
    – 1,00 mp pentru porcii cu o greutate vie mai mare de 110 kg.

    Suprafața liberă totală de pardoseală disponibilă pentru fiecare scrofiță după montă, precum și pentru fiecare scroafă, atunci când scrofițele și/sau scroafele sunt ținute în grup, trebuie să fie de cel puțin 1,64 m2, respectiv 2,25 m2. Atunci când aceste animale sunt ținute în grupuri mai mici de 6 indivizi, suprafața liberă de pardoseală trebuie să fie mărită cu 10%. Atunci când aceste animale sunt ținute în grupuri de 40 sau mai mulți indivizi, suprafața liberă de pardoseală poate fi redusă cu 10%.

    Pardoseala trebuie să fie netedă, dar nealunecoasă, pentru a se preveni rănirea porcilor, și astfel proiectată, construită și menținută încât să nu cauzeze răniri sau suferințe porcilor.

    Adăposturile porcilor trebuie să le permită acestora să se miște în voie, să vadă alți porci și să aibă loc curat unde să se odihnească.

    Boli la porcul vietnamez

    Porcii vietnamezi au o imunitate ridicată și rar se îmbolnăvesc. Este esențială deparazitarea periodică a porcilor, de 3-4 ori pe an, intern și extern. Prima deparazitare se poate face după înțărcare, la purceii de peste două luni.

    Sunt însă câteva boli la care sunt predispuși:

    Scabia sau râia la porcul vietnamez

    Dacă porcul are zgârieturi pe corp este posibil să aibă scabie sau râie. Medicul veterinar îi va administrat tratament cu Ivotan și pielea porcului îți va reveni.

    Eritemul multiform la porcii vietnamezi

    Eritemul multiform este specific porcilor pitici și se manifestă prin sângerări de-a lungul coloanei, slăbiciuni ale picioarelor – poate cădea brusc, și guițat puternic, de durere. Cel mai bun tratament la această boală care nu are o cauză preciză este mutarea porcului într-un loc liniștit, cu lumină direct de la soare și administrarea unui tratament anti-durere. Cel mai predispuși la această boală sunt porcii tineri, până la un an.

    Ulcerul la porcii pitici

    Porcii sunt predispuși la ulcer care poate avea cauza variate – regim alimentar inadecvat, infecții, stres, paraziți, lipsă de fibre. Porcii trebuie hrăniți în plus față de regimul alimentar cu legume, iarbă și fân pentru aportul de fibre.

    Orbirea porcilor

    Porcii obezi au un risc ridicat de orbire, dar și de boli articulare. În cazul ochilor, se formează în jurul lor buzunare de grăsime care duc la închiderea pleoapelor.

    Constipația porcilor vietnamezi

    Constipația este o porblemă serioasă la porcii vietnamezi, așa că asigurați-le o furajare cu multe fibre. Ei trebuie să pască iarbă de mai multe ori pe zi, iar iarna să primească lucernă și trifoi uscat. Constipația apare la alimentația în exces cu tărâțe de grâu.

    Tratamentul pentru constipația porcilor poate fi zeama de varză care menține echilibrul bacteriilor din tractul digestiv. De la farmacie se poate cumpăra sare amară – sulfat de magneziu, ulei de ricin care este un bun purgativ.

    Împerecherea la porcii vietnamezi

    Primele călduri la porcii vietnamezi pot apărea la vârsta de 3-4 luni, când purcica dă semne că este pregătită de montă. Un mare rol îl au alimentația, condițiile de creștere și aportul de lumină.

    Semnele de căldui se văd dimineața până la ora 10 și seara de la ora 19. De la primele semne, crescătorul trebuie să știe că de acum în 36 de ore va începe ovulația la scroafă.

    Semnele căldurii la scroase se pot manifesta diferit și includ:
    – Vulva devine roșie și se mărește
    – Dispare apetitul
    – Apare interesul pentru vier, dar fără să îl accepte
    – Nu își găsește locul, este agotată
    – Încalecă alte porcine
    – Scoate sunete ciudate
    – Are scurgeri din vulvă

    Monta porcilor vietnamezi se poate face controlat (naturală și artificială) sau necontrolat. Dacă vulva după montă rămâne tumefiată, și dacă după 3 săptămâni scrofița nu mai intră din nou în călduri, înseamnă că scrofița a rămas gestantă.

    Fătarea la porcii vietnamezi

    Gestația este perioada de așteptare de la montă la fătare, care pentru femelele tinere este între 114-130 zile ( trei luni, trei săptămâni și trei zile ) și pentru cele mai bătrâne poate fi între 130-140 de zile.

    În timpul gestației a nu se administra scroafei calciu și vitamine pentru ca fătarea să decurgă fără probleme.

    Este indicat ca odată scrofița ajunsă în boxa de fătare, să găsească acolo un culcuș uscat, luminat pe timp de zi și noapte și dacă căldura încăperii nu poate fi asigurată, atunci căldura se poate face local cu becuri infra roși pentru încălzirea purcelușilor. Din cauza picioarelor scurte burta ajunge la pământ mai ales când scroafa alăptează. Pentru a nu se rănii scroafa la glandele mamare, trebuie luate măsuri pentru evitarea treptelor din drumul ei.

    După fătare în prima zi, nu se dă de mâncare scroafei și se ajută purcelușii ca tot timpul să fie lângă mamelonii scroafei. Purceii trebuiesc urmăriți pentru că în primele trei zile de la fătare cei mai mulți purcei mor prin strivire.

    Imediat după fătare într-un interval de la 6 la 24 de ore se taie condonul ombilical și colții. La purceii firavi se amîncă tăierea colților cu câteva zile. Atenție! Scroafa vietnameză atacă omul pentru apărarea puilor.

    Înțărcarea purceilor de porci vietnamezi se face când aceștia au 21- 27 de zile – scroafa trebuie să fie mutată din boxă de fătare și nu purceii. După 8 săptămâni, purceii pot fi castrați.

    Spor de creștere la purceii vietnamezi

    Spor de creștere la porcul vietnamez

    Porcii vietnamezi au un spor de creștere bun dacă se ține cont de talia lor mai mică și de faptul că, în medie, greutatea lor de sacrificare este între 70 și 90 de kilograme. Un porc consumă minim un kilogram de mâncare pe zi, iar la un an ajunge să cântărească 50-60 de kilograme.

    Greutatea maximă la porcul vietnamez

    În funcție de rasă, porcul vietnamez poate să ajungă la 120 de kilograme. De regulă, însă, la cea mai comună rasă, ”I”, suinele ajung la 100 de kilograme după 3 ani. La 8 luni, așa cum spuneam, abia ating 40 de kilograme.

    Randament la sacrificare

    Randamentul la sacrificarea porcilor vietnamezi este excelent, de 85%, din care 70% este carne în carcasă.

    La greutatea de 100 de kilograme, porcul vietnamez are slănina într-un strat cu grosimea de 1 centimetru. Din aceasta se poate face untură, iar de la porcul vietnamez se mănâncă și soriciul

    Investiția în creșterea porcilor vietnamezi

    Investiția în creștere porcilor vietnamezi constă în asigurarea unui adăpost și achiziția de purcei. Apoi trebuie să le asigurați hrana – dacă aveți pășune, porumb, lucernă și câteva legume, nu mai aveți nevoie să cumpărați nimic.

    Cea mai mare cheltuială la creșterea porcilor vietnamezi este în achiziția purceilor care pornește de la 100 de euro bucata.

    Porcul vietnamez sau porcul românesc?

    Creșterea porcilor vietnamezi este mai rentabilă decât creșterea porcilor obișnuiți din rase precum Landrace sau Duroc. Porcii exotici sunt mai rezistenți, mănâncă mai puțin și hrana lor este mai ieftină. În plus, cum acești porci au devenit foarte populari, medicii veterinari au început să știe cum să le trateze eventualele probleme de sănătate. Cel mai important lucru este însă piața pe care o aveți asigurată prin faptul că românii au aflat că porcul vietnamez are carnea fără colesterol.

    Porc vietnamez – avantaje

    Avantaje în creșterea porcului vietnamez

    Porcul vietnamez este mai ușor de întreținut decât un porc obișnuit, iar hrănirea ppoate fi cu 90-95% mai ieftină dacă mergeți pe pășunare.

    Principalele avanataje ale creșterii porcilor vietnamezi:

    Carnea fără colesterol de la porcul vietnamez

    Carnea fără colesterol este principalul avataj al porcilor vietnamezi. Aceștia se hrănesc numai cu vegetale, așa că au o carne curată. O arată și analizele făcute la această carne.

    Beneficiile cărnii de porc vietnamez

    Carnea de porc vietnamez are multiple beneficii pentru sănătate. Este una dintre cele mai curate cărnuri. Acești porci sunt crescuți în sistem tradițional, în micro ferme sau în gospodării. Pentru că nu consumă resturi de mâncare și nu au probleme cu bolile, carnea acestor suine nu prezintă reziduuri de tratamente  medicale și antibiotice.

    Carnea este slabă în grăsimi, fiind recomandată celor cu probleme de sănătate. Este o carne slabă, bună și în regimurile de slăbit, iar prețul ei diferă în funcție de sursa de unde o cumpărați. În general, trebuie să vă așteptați ca prețul la carnea de porc vietnamez să fie cel puțin dublu decât cel la carnea obișnuită de porc.

    Conținut carne de porc vietnamez 100 de grame:

    Purcei vietnamezi – preț

    Porci și purcei vietnamezi – prețuri

    Prețul unui purcel de porc vietnamez depinde de vâsta acestuia și de sexul lui – scofițele sunt mai scumpe. Un purcel de 1 lună sau două îl puteți cumpăra la un preț de 100-150 de euro. La vârsta de 6 luni găsiți purcele la 250 de euro și vieri la 350 de euro.

    Profitabilitate ferma de porci vietnamezi

    Pentru a înființa o mini-fermă de porci vietnamezi, aveți nevoie de trei scroafe și de un vier, investiție ce se ridică la 1.050 de euro. Dacă luați animalele în primăvară, până toamna, în septembrie, puteți deja vinde purceii.

    Până la acest moment, veți fi cheluit 750 de lei pe porumb boabe, 250 de lei pe baloți lucernă, alte cheltuieli de 200 de lei.

    Cu o fătare minimă de 10 purcei pe scroafă, veți avea 30 de purcei, la 100 de euro bucata, adică un venit de 2.400 de euro.

    Profitabilitatea fermei de porci vietnamezi este, în acest caz, dublă față de investiția făcută. Astfel, afacerea cu porci vietnamezi este una profitabilă și dacă nu dețineți o suprafață mare de teren.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului