• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumbul semănat pe 25 martie. Experimentul din ferma lui Samson Popescu

    Angelica Lefter -

    Porumb semănat la 25 martie în ferma lui Samson Popescu din județul Timiș. Cu un martie capricios, cu zile de iarnă ce alternează cu cele de primăvară, ultima săptămână din martie l-a prins pe fermierul timișean în forfotă mare. Împreună cu echipa de la Bayer, Samson Popescu a decis să testeze la Cărpiniș, la el în fermă, productivitatea unui hibrid Dekalb semănat foarte devreme. La limită, am putea spune.

    CITIȚI ȘI: CÂND SE SEAMĂNĂ PORUMBULUI: Perioadele optime de semănat ÎN FIECARE REGIUNE A ROMÂNIEI!

    Pe fermierul Samson Popescu, un împătimit al hibrizilor de porumb Dekalb l-am sunat a doua zi după lucrarea de semănat pentru a afla ce l-a determinat să scoată semănătoarea de porumb pe 25 martie. Încă de la începutul discuției, fermierul din Cărpiniș ne-a precizat că face o testare cu un hibrid de porumb pe care vrea să îl încerce pe un sol destul de rece. Semănatul porumbului va fi făcută gradual, la intervale egale de timp.

    ”Prima parcelă experimentală semănată cu porumb la 25 martie; 5 grade Celsius la 7 cm dimineața în sol, iar ziua 12 grade. Vom vedea la toamnă dacă semănatul timpuriu are justificare!”, a scris fermierul timișean și pe Facebook.

    CITIȚI ȘI: SEMĂNATUL PORUMBULUI. TOP 5 SFATURI pentru O CULTURĂ REUȘITĂ! 

    ”Eu am în total 250 de hectare pe care le semăn cu porumb, grâu, rapiță. Acum fac un lot experimental cu compania Bayer. Acum am semănat prima parcelă, am vrut să vedem cum stăm cu semănatul timpuriu. Este un experiment, am vrut cu 7 zile înainte de 1 aprilie să vedem cum va reacționa porumbul semănat, apoi vom face din 7 în 7 zile pe luna aprilie, facem câteva experiențe cu data semănatului. Lotul acesta este de vreo 5 hectare în total, punem și pe rapiță și pe floarea-soarelui și pe erbicide facem testarea”, a menționat fermierul.

    Samson Popescu a mărturisit că face acest experiment al semănatului gradual pe o suprafață de 5 hectare. Toate vor fi semănate cu același hibrid Dekalb, DKC 5075, dar la date diferite. Fermierul ne-a precizat că acest porumb, la fel ca toți hibrizii Dekalb, are o productivitate ridicată și este versatil, cu recomandări să fie cultivat să fie cultivat în mediu de cultură scăzut și mijlociu, cu o densitate la semănat de 67.000-70.000 de boabe germinabile, până la 72.000-75.000 de boabe germinabile la hectar.

    CITIȚI ȘI: SEMĂNATUL TIMPURIU AL PORUMBULUI – cum trebuie făcut CA LA CARTE! 

    ”În colaborare cu firma Bayer, care vrea să-și prezinte produsele, să arate fermierilor care sunt avantajele unor tehnologii noi, am luat această decizie de a semăna mai devreme un lot. Am mai cultivat porumb timpuriu, de peste 20 de ani fac experimente cu diferite firme, am o experiență bogată în domeniul acesta și colaboratorii mei au fost cât de cât mulțumiți. Acum am mers pe hibridul DKC 5075. Temperatura solului ar fi cam scăzută, dar tendința de creștere a temperaturii ar putea modifica situația. Asta vrem și noi, să testăm, să vedem în condiții mai dificile, că profităm de umiditatea din sol, în condițiile acestea de temperatură, când, cum…Acestea sunt testele și tragem concluzia. Vrem să vedem care sunt rezultatele, facem din 7 în 7 zile experimentul și vedem care rezistă. Provocările sunt din ce în ce mai mari și noi vrem să vedem, și firma, să fie la curent, să vină cu lucruri noi în atenția fermierilor”, a mai declarat Samson Popescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    CITIȚI ȘI: Sfaturile unui expert francez privind tehnologia de cultură a porumbului: de la densitate, la perioada de însămânțare și păstrarea apei în sol 

    Fermierul a mai menționat că având în vedere noile provocări, ar dori să observe cum reacționează planta la actualele condiții de umiditate din sol, de temperatură și cum se dezvoltă pe parcurs. El spune că ia în calcul, pe viitor, o modificare a datei de începere a semănatului.

    ”Cam 50 de ari am pus acum, 50 pun săptămâna viitoare, și apoi încă 50, să vedem cum se comportă vis-a-vis de data semănatului. Rezultatele și diferențele le vedem la toamnă, probabil că și în cursul vegetației, dar poate să arate bine și să fie mai steril, vedem, că un an nu seamănă cu altul. Concluziile pot fi trase. Anul acesta a fost în general bine. Hibridul pe care l-am pus acum nu are nimic special, căci tocmai, noi vrem să vedem cum se comportă hibrizii care se pretează în zona noastră. Nu am avut suprafață să pun mai mulți hibrizi, dar noi vrem să vedem cum reacționează sămânța, cum trece prin stresuri. Vrem să vedem dacă merită să schimbăm data semănatului, deocamdată nu ne apucam de semănat, dar vrem să vedem cum ar fi dacă am semăna chiar din perioada aceasta”, a concluzionat fermierul timișean, Samson Popescu.

    Fiind vorba de un hibrid Dekalb pe care fermierul Samson Popescu îl cunoaște și care atât lui, cât și tuturor fermierilor care l-au cultivat, le-a adus producții bune, este de văzut care va fi diferența la cântar în funcție de data semănatului. Genetica de vârf e asigurată, tehnologia la fel, dar natura, mai exact vremea, va avea ultimul cuvânt!


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!