• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Încă un ordin de-al lui Oros pică! Oierii au câștigat pe fond procesul pe Ordinul 180/2020 privind monta naturală!

    Roxana Dobre -

    Instanța a dat o nouă decizie favorabilă asociațiilor de crescători de ovine care au dat în judecată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” pentru suspendarea ordinului de ministru privind monta naturală. Decizia, care s-a judecat pe fond la Curtea de Apel București, poate fi atacată cu apel.

    După mai mult de un an și jumătate de procese și termene, oierii obțin o nou decizie favorabilă privind suspendarea ordinului de ministru pentru monta naturală, emis pe 29/07/2020, pe care l-au contestat în instanță.

    ”Avem o nouă decizie a instanței în legătură cu Ordinul 180/2020. Se pronunțase suspendarea și a rămas să ne judecăm pe fond pentru anulare, ceea ce am și făcut. Au fost patru amânări de pronunțare iar astăzi (luni – 13 decembrie), de fapt vineri trebuia să se pronunțe instanța, și tocmai astăzi s-a afișat că s-a anulat Ordinul 180. Decizia nu este definitivă, se poate face recurs dar decizia este dată pentru dosarul pe fond. Dar eu cred că sunt slabe șanse să se mai întâmple ceva pentru că vă dați seama că a fost o decizie destul de grea pentru judecători pentru că s-a amânat de atâtea ori formularea de anulare. După un an și aproape jumătate de luptă iată că dreptatea este de partea noastră”, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, Petronela Pricochel – Coordonator al Departamentului Ferma zootehnică medie.

    Aceasta a dorit să mulțumească Agrointeligența-AGROINTEL.RO pentru mediatizarea acestui caz.  ”Vreau să mulțumesc public Agrointeligența pentru implicare și susținerea pentru fermieri, pentru că ați publicat de fiecare dată care este stadiul dosarului, declarațiile fermierilor și chiar dacă la început vorbeam despre un dosar șubred iată că și informațiile din articolele postate de dvs. au fost folosite în instanță. Din punctul meu de vedere este pentru prima dată în istoria zootehniei când se întâmplă așa ceva, ca oierii să se judece cu statul. Dar vă mărturisesc că pentru noi a fost foarte greu, timp și bani pierduți, dar repet, de fiecare dată Agrointeligența a fost alături de noi și asta a fost foarte important, ne-a ajutat în proces”, a menționat Petronela Pricochel.

    Ce spune decizia instanței

    Hotărârea 1891/2021 emisă de Curtea de Apel București pe 11 decembrie  arată că se anulează prevederile art. 9 alin. 5 şi 6 şi art. 10 alin. 2 din Normele tehnice privind organizarea şi desfăşurarea montei naturale autorizate aprobate prin Ordinul nr. 180/2020 emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. (…) Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată astăzi, 10.12.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în documentul emis de instanță.

    Intervenția asociației lui Ghiță Ciobanul în proces, neîntemeiată

    Asociația Profesională a Ciobanilor, în prezent condusă de Gheorghe Dănulețiu, cunoscut ca Ghiță Ciobanul, a fost respinsă de către instanță. APC a intrat în proces de partea lui Adrian Oros, nu de puține ori acesta pozându-se în cadru privat cu Ghiță Ciobanul.

    ”Respinge ca neîntemeiată cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta Asociaţia Profesională a Ciobanilor în favoarea pârâţilor”, a decis instanța.

    Adrian Oros și Gheorghe Dănulețiu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor11 asociații de crescători, citate în Instanță

    Asociațiile Crescătorilor de Ovine și Caprine care se judecă cu MADR și ANZ sunt: Asociația crescătorilor de ovine “Păstorul Crișana”- Arad, Asociația județeană a crescătorilor de ovine “Dacia”- Hunedoara,  Asociația Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, Asociația Crescătorilor de ovine și caprine «Moldoovis» Botoșani, Asociația Națională a Crescătorilor de Capre din România (Caprirom), Asociația Crescătorilor de ovine și caprine Bacău, Asociația Crescătorilor de ovine și caprine  Teleorman, Asociația Crescătorilor de ovine Reghin, Asociația Crescătorilor de ovine și caprine Miorița Moldavis, Asociația Crescătorilor de ovine și caprine 2003 Călărași,  Asociația Crescătorilor de ovine și caprine Chișineu-Criș.

    Reamintim că oierii au avut mari nemulțumiri privind ordinul care prevede modul în care se va desfășura monta autorizată. În ciuda întâlnirilor repetate la MADR, din 2020, dar și după ce au tras semnale puternice de alarmă în presa agricolă, crescătorii au pierdut în fața deciziilor luate de autorități. Astfel, conform noilor reguli în vigoare dar momentan suspendate de instanță, pentru autorizarea reproducătorilor masculi oficiile județene de zootehnie sunt obligate să întocmească la începutul fiecărui an necesarul de reproducători pentru montă naturală, iar societățile de ameliorare recunoscute, pe specii, asociațiile de crescători pe specii, autorizate ca părți terțe, asigură, după caz, reproducătorii necesari pentru montă naturală.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre procesul oierilor și ordinul privind monta naturală aici:


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!