Lucrări la pomii fructiferi în luna martie. Tăieri, tratamente, fertilizare
agrointeligenta.ro -Lucrări în livadă în luna martie: tăieri la pomi, tratamente fitosanitare, plantări, fertilizare și curățarea frunzelor și fructelor mumificate rămase pe ramuri.
În acest articol:
După valul de frig din această săptămâna, se anunță vreme frumoasă, perioadă în care trebuie să intervenim în grădini și plantații, anunță ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați, județul Ilfov. Specialistul face o trecere în revistă a lucrărilor ce trebuie realizate în livadă în această lună, până când pomii fructiferi vor intra complet în vegetație.
Citiți și: Calendar pomicol: Lucrări la pomii fructiferi în fiecare lună
În perioada următoare, adică până la sfârșitul lunii martie, încercați să definitivați o serie de lucrări esențiale în livadă.
Citiți și: Tabel tratamente pomi fructiferi. Schema de stropiri în livadă în fiecare anotimp
Lucrări în livadă în luna martie. Tăieri de rodire și fructificare în cazul pomilor pe rod, până la pornirea în vegetație
Dacă nu ați reușit până acum să faceți tăierile de iarnă la pomi, vremea rece de afară vă mai acordă un răgaz pentru a finaliza această lucrare importantă. Acum se pot tăia (tăieri de formare a coroanelor) și desface mușuroaiele la pomii proaspăt plantați în toamna anului anterior.
Lucrări în livadă în luna martie. Tratamente după tăieri la pomii fructiferi
După efectuarea tăierilor la pomi, se recomandă aplicarea imediată a unui tratament fitosanitar cu Ovipron – 1,5% + Funguran 0,4%. Stropirea este de preferat în apropierea fenofazei de dezmugurit, până la apariția florilor sau a frunzuliței, iar pe viitor se va continua tratamentele fito la interval de circa două săptămâni, primele 4-5 tratamente fiind hotarâtoare pentru o producție de calitate a fructelor, dar mai ales pentru starea de sănătate/longevitate a pomilor.
Lucrări în livadă în luna martie. Plantări de primăvară
Pomii fructiferi se pot planta și primăvara devreme dacă nu ați reușit să faceți această lucrare în toamnă. Pentru ultimele plantări se recomandă prima parte a lunii martie, până la pornirea în vegetație a pomilor.
Lucrări în livadă în luna martie. Supraaltoiri
Pomiculorii cu experiență efectuează acum supraaltoirile, prin diverse metode, cu ramura detașată, folosindu-se ramuri altoi recoltate în sezonul rece și păstrate în frigider sau beciuri astfel încât acestea să nu fie dezmugurite.
Lucrări în livadă în luna martie. Tratarea rănilor la pomi cu mastic
Tratarea rănilor suferite de pomi în timpul tăierilor se face cu mastic horticol. Tot cu acest produs se pot trata rănile care survin în urma acțiunii unor factori mecanici sau chiar atacului de agenți patogeni și dăunători. Această intervenție se realizează după ce în prealabil sau executat tratamente de dezinfecție a zonelor afectate cu sulfat de cupru în concentrație de 3%.
Lucrări în livadă în luna martie. Igienizarea livezii
În luna martie, în livadă se continuă lucrarile agrotehnice din gradini, inclusiv măsurile de igienă agrotehnica, respectiv strângerea fructelor mumifiate din pomi sau de pe jos și arderea acestora, deoarece reprezintă sursă de infecție, privind agenți patogeni și chiar dăunători. În același timp se vor grebla frunzele și se vor composta, deoarece și acestea pot fi sursă de infecție.
Lucrări în livadă în luna martie. Văruirea pomilor
În luna martie, tulpinile pomilor se pot igieniza cu var sau Zeamă Bordeleză.
Lucrări în livadă în luna martie. Fertilizarea pomilor
În luna martie se poate face o fertilizare a pomilor. Îninate se face prelucrarea solului, cel putin pe o suprafață de 1 metru pătrat în jurul pomilor tineri.
Fertilizarea pomilor, în situația în care, nu au aplicat îngrășăminte organice in perioada de toamnă, nu este rău sa aplice în prima parte a lunii martie circa 100 grame de îngrășăminte pe bază de azot/pom tânăr, de până la 3 ani. În cazul pomilor care au peste 3 ani se pot aplica circa 150 – 200 grame/pom.