• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2023: Sprijin Cuplat pentru vaca de lapte – condiții, plăți pe cap de animal

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA 2023: Sprijin cuplat pentru vaca de lapte – condiții, plăți pe cap de animal. Crescătorii de bovine pot cere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția cuplată pe cap de animal iar cuantumul estimat în Planul Național Strategic (PNS) pentru 2023 este de 338 euro.

    PD-21 – Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte presupune acordarea unei plăți cuplate de producție unice pe cap de animal eligibil.

    Fermierii care cresc vaci de lapte pot cere pentru campania 2023 subvenția pe cap de animal, în intervalul 1 martie – 15 mai, fără penalizări prin depunerea cererii unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Crescătorii de animale trebuie să dețină minim 10 capete de vaci de lapt eligibile e sau 5 capete eligibile, în cazul zonelor montane. Plata pe fermă pentru subvenția APIA este limitată la 250 de capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar.

    În acest an subvențiile se acordă în baza Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023.

    Subvenția cuplată pentru vacile de lapte (foto: rynek-rolny.pl)

    Subvenții APIA 2023 – Sprijin cuplat pe vaca de lapte. Condiții de eligibilitate 

    Fermierii care cer sprijinul cuplat pentru vacile de lapte trebuie în primul rând să depună cererea unică pentru sprijinul acordat pe cap de animal în intervalul în care se derulează campania APIA, 1 martie – 15 mai, fără penalizări sau 16 mai – 9 iunie cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

    În plus crescătorii de animale trebuie să respecte următoarele condiții de eligibilitate:

    – exploataţia de vaci de lapte pentru care beneficiarul solicită SCVZ  trebuie să aibă cod ANSVSA;
    – vacile de lapte trebuie să fie înscrise/înregistrate în Registrul Genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară;
    – vacile de lapte trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii de plată (15 mai n.r), în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
    – efectivul de animale pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în BND – Baza Națională de Date la data depunerii cererii de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere (16 mai n.r);
    – să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 429/2016.

    Citiți și: Bunăstarea bovinelor – ordin ANSVSA 2023. Condiții obligatorii în ferma de vaci

    Subvenții APIA 2023 – Sprijin cuplat pe vaca de lapte. Documente necesare

    Pentru a beneficia de subvenția ”mare” pe cap de vacă de lapte, pe lângă cererea unică, fermierii trebuie să depună și o serie de documente specifice intervenției, la APIA. Acestea sunt:

    – copie de pe paşaportul/documentul de identificare unic pe viaţă aferent fiecărei vaci de lapte pentru care se solicită sprijin;
    – adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea/înregistrarea vacilor de lapte, pentru care se solicită sprijin, în Registrul genealogic al rasei secţiunea principală sau suplimentară;

    Citiți și: Câte vaci de lapte au dispărut din fermele românești

    Subvenții APIA 2023 – Sprijin cuplat pe vaca de lapte. Vârsta vacilor de lapte

    Vacile pentru care se cere sprijin cuplat trebuie să fi fătat cel puţin o dată până la data-limită de depunere a cererii unice fără penalizări (15 mai n.r) şi au cel puţin un produs înregistrat în BND.

    În privința vârstei maxime, vacile trebuie să aibă maximum 10 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări (15 mai n.r).

    Subvenții APIA 2023 – Sprijin cuplat pe vaca de lapte. Numărul minim și maxim de capete eligibile

    Pentru subvenția cuplată pe cap de animal fermierii trebuie să dețină la depunerea cererii unice un efectiv de minimum 10 capete vaci de lapte şi maximum 250 de capete vaci de lapte, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA. Vacile trebuie înscrise într-un Registru Genealogic al rasei iar sprijinul nu se limitează la o rasă anume dacă pentru aceasta este înființat un Registru.

    Subvenții APIA 2023 – Sprijin cuplat pe vaca de lapte. Număr de vaci eligibile pentru zona montană

    Fermierii din zona montană fac excepție de la pragul de minim 10 capete de animale și pot solicita subvenție pentru 5 capete. Pragul maxim este aplicabil și pentru zona montană, adică fermierii pot cere plata pentru 250 de capete, inclusiv.

    Unitățile administrativ-teritoriale din zona montană sunt prevăzute în Planul strategic PAC 2023-2027, aprobat prin Decizia Comisiei C(2022) 8.783 din 7 decembrie 2022, publicate pe site-ul www.madr.ro. 

    Subvenții APIA 2023 – Sprijin cuplat pe vaca de lapte. Condiții privind livrarea laptelui

    Crescătorul de vaci de lapte care solicită la APIA sprijinul cuplat pentru venit trebuie să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii de plată, cu un prim-cumpărător recunoscut de APIA şi cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui.

    În cazul în care producătorul deţine unitate proprie de procesare a laptelui, acesta trebuie să deţină copie de pe cel puţin un aviz de însoţire a mărfii şi de pe o notă de intrarerecepţie care atestă livrarea laptelui la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC – Oficiul Național al Registrului Comerțului din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte.

    În cazul valorificării laptelui către consumatorul final, să deţină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, precum și documentele specifice prevăzute de legislația sanitar–veterinară în vigoare, care reglementează activitățile de obținere a produselor alimentare de origine animală.

    Subvenții APIA 2023 – Sprijin cuplat pe vaca de lapte. Plăți pe cap de animal

    Cuantumul unitar planificat prevăzut în Planul Național Strategic (PNS) pentru sprijinul cuplat la vaca de lapte este de 338 euro/cap de animal. Pentru anul 2023, alocarea financiară orientativă este de 101.400.000,00 euro, plafon ce ar acoperi plățile pentru circa 300.000,00 de animale.

    Cuantumul indicativ maxim estimat de 440,10 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul ipoteza scăderii efectivelor datorită volatilității prețurilor de comercializare și a creșterii cheltuielilor de producție.

    Cuantumul indicativ minim estimat de 296,12 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a efectivelor.

    Plată anuală rezultată ca raport între plafonul anual al intervenției şi numărul de animale eligibile determinate de APIA, pentru fiecare măsura de sprijin cuplat.

    Estimări de plată pe cap de animal la sprijinul cuplat pentru vaca de lapte


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd