• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ciupitul lăstarilor la pomi și arbuști fructiferi – tăiere în verde pentru o producție mai bună

  agrointeligenta.ro -

  Ciupitul lăstarilor sau ciupirea lăstarilor la pomi și arbuști fructiferi ajută la formarea coroanei și la obținerea unei producții mai bune. Ciupirea lăstarilor este o tăiere în verde ce se face în perioada de vegetație, iar tehnica ciupitului la pomi este similară cu cea a ciupitului la arbuști precum zmeurul sau murul.

  În acest articol vă prezentăm informații utile despre ciupirea lăstarilor la pomi fructiferi și la arbuști fructiferi:

  Beneficii ale ciupirii lăstarilor

  Ciupitul lăstarilor la pomi și arbuști: beneficii

  Ciupitul lăstarilor este o lucrare ce prezintă numeroase beneficii pentru pomi și arbuști fructiferi. Prin ciupire, substanțele nutritive și apa sunt direcționate spre lăstarii fructiferi, sporind producția și calitatea fructelor. De asemenea, vindecarea rănilor la pomi se va face mai repede datorită circulației mai intense și în cantități mai mari a sevei.

  Citiți și: Când se fac tăierile la pomi. Perioada optimă de tăieri în funcție de specia pomilor

  După ciupirea pomilor, lumina și aerul circulă mai ușor prin coroană, reducându-se riscul de instalare a bolilor fungice.

  Pomii și arbuștii ciupiți vor fi mai ușor de curățat ulterior, când se fac tăierile. Astfel, prin ciupirea lăstarilor se împiedică formarea de ramuri în poziții nedorite, care vor trebui apoi suprimate prin tăieri, ceea ce înseamnă o risipă uriașă de substanțe sintetizate.

  Când se face ciupirea lăstarilor la pomi și arbuști

  Ciupirea lăstarilor intră în categoria tăierilor în verde la pomii fructiferi și arbuști.

  Perioada în care se face ciupitul pomilor și arbuștilor este cea în care pomii sunt în vegetație, de regulă începând cu finele lunii mai.

  De regulă, în iunie, ciupitul lăstarilor se face în vederea ramificării și formării lăstarilor anticipat. Ulterior, în lunile iulie și august, ciupirea lăstarilor are drept scop diferențierea mugurilor de rod și maturarea mai bună a lemnului.

  Ciupirea nu se face în zilele caniculare pentru a limita deshidratarea puternică.

  Cum se face ciupirea lăstarilor la pomi și arbuști fructiferi

  Ciupirea lăstarilor la pomi și arbuști: cum se face

  Ciupirea lăstarilor se face mai ales la pomii tineri, în perioada de formare a coroanei.

  Prima ciupire a lăstarilor se face când ei au atins lungimea de 40 cm. După aceea, din punctul ciupirii, vor porni alți lăstari, care vor fi ciupiți când vor ajunge la 30 cm fiecare. Lăstarii se ciupesc diferențiat, în funcție de momentul în care ating lungimea indicată.

  Ciupirea lăstarilor este este important să se facă deasupra unei frunzulițe care este orientată spre exteriorul coroanei.

  De regulă, după ciupire, creșterea încetează pentru o perioadă de 10-15 zile. Apoi puteți repeta operațiunea.

  Ciupirea este o lucrare ce se face cu o foarfecă horticolă, foarfecă simplă, cuțit sau pur și simplu cu mâinile în cazul lăstarilor foarte tineri.

  Ciupitul lăstarilor în funcție de forma coroanei la pomi

  Ciupirea lăstarilor în funcție de forma coroanei

  Ciupirea lăstarilor se face și în funcție de forma coroanei pomului sau arbustului. Iată care sunt recomandările pentru ciupitul lăstarilor la diferite tipuri de coroane:

  Ciupirea lăstarilor în funcție de specia de pomi fructiferi

  Ciupirea lăstarilor în funcție de specia pomilor fructiferi

  Ciupirea lăstarilor în funcție de specia pomilor fructiferi prezintă o serie de caracteristici.

  Ciupirea lăstarilor la speciile pomicole sâmburoase – cireș, vișin, cais, este mai importantă decât la semințoase – măr, păr sau gutui.

  Ciupirea lăstarilor la cireș

  Ciupirea lăstarilor la cireș este importantă. La pomii tineri de cireș, este indicat ca formarea coroanei să se facă pe cât posibil prin tăieri în verde pentru a grăbi intrarea pomilor pe rod.

  După ce pomii au intrat pe rod, având creșteri puternice în prima parte a perioadei de vegetație, se vor evita scurtările, iar întreținerea se va face prin rărirea lăstarilor.

  Ciupirea lăstarilor la vișin

  Ciupirea lăstarilor la vișin se fac pentru grăbirea formării coroanei și a intrării pe rod. Ca lucrări în verde, se înlătură unii lăstari verticali inutili sau se răresc, deoarece vișinul are tendința de a lăstări puternic în primii ani.

  La vișin, ca și la cireș, se recomandă ca ramurile anuale viguroase destinate formării scheletului să fie ciupite la 50-60 cm, în vederea ramificării.

  Ciupirea lăstarilor la cais

  Ciupirea lăstarilor la cais se face mai mult după recoltarea fructelor. În lunile iulie și august se răresc lăstarii la 15-20 cm unul de altul, se elimina lăstarii slabi și se scurtează deasupra a 3-4 lăstari anticipați mai viguroși.

  Ciupirea lăstarilor la piersic

  La piersic, după o plivitul lăstarilor în primăvară, se recomandă ciupirea lăstarilor care depasesc 20-30 cm, mai puțin cei care prelungesc ramurile de semischelet. Lucrarea de ciupire se face la pomii a căror coroană nu a atins volumul maxim.

  Ciupirea lăstarilor la măr, păr sau gutui

  Ciupirea lăstarilor la speciile de semințoase: măr, păr sau gutui, se face prin rărirea lăstarilor la inel. Tăierile principale sunt lăsate însă pentru momentul ieșirii din vegetație.

  Ruperea lăstarilor

  Ruperea lăstarilor la pomi și arbuști fructiferi

  Pe lângă ciupirea lăstarilor se face și ruperea lăstarilor, o lucrare ce constă în îndepărtarea din coroană a lăstarilor nelemnificați.

  Dacă baza lăstarului e lemnificată, se recomandă tăierea deasupra inelului.

  Se rup lăstarii care nu sunt necesari pentru formarea ramurilor schelet și semi-schelet (în primul rând cele concurente).

  Ruperea lăstarilor se face când lăstarii ating lungimea de 5-10 cm.

  Rănile provocate copacului după rupere se vindecă rapid, scade posibilitatea unor infecții.

  Dacă ați ratat momentul și lăstarii deja s-au lemnificat, ruperea de vară oricum va da un rezultat mai bun decât tăierile ulterioare.


  Te-ar mai putea interesa

  Udare răsaduri. Cum se pune apă la răsaduri pentru a evita căderea plăntuțelor Testul pe care trebuie să îl faceți răsadurilor de roșii pentru a vedea dacă sunt sănătoase De ce se pun pietre în pomi. Metoda bătrânească pentru a crește producția livezii

  Ultimele știri

  Sfaturi iscusite pentru erbicidarea culturilor de cereale păioase Carmen Avram, eurodeputat: Fermierii afectați de interzicerea neonicotinoidelor vor primi despăgubiri Șefa Comisiei Europene confirmă anunțul Agrointeligența: Vom majora ajutorul pentru fermierii români!