• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lemne de foc. Cel mai bun lemn de foc pentru încălzirea cu sobe, șemineu sau gătit

    agrointeligenta.ro -

    Cel mai bune lemn de foc în funcție de tipul de încălzire, de tipul sobei sau de utilizarea lemnelor. Care lemne de foc ard mai bine și dau mai multă căldură, dar și ce lemne de foc se recomandă pentru încălzirea cu sobe pe timpul iernii, pentru gătit sau pentru focul în șemineu.

    Înainte de cumpăra lemnele de foc, alegeți tipul lemnelor în funcție de modul în care ele vor fi utilizate. Dacă ați ales lemnul de foc greșit, atunci riscați să nu vă bucurați de capacitatea sa maximă de încălzire și să vi se înfunde hornul de la funingine.

    În funcție de tipul lemnului de foc, există o serie puncte forte și de puncte slabe care vă ajută să alegeți acel lemn care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

    Cel mai bun lemn de foc în România este considerat a fi lemnul de carpen. Acesta are o putere calorică mai mare decât a fagului, care este apreciat ca fiind al doilea cel mai bun lemn pentru încălzire. Urmează apoi lemnul de stejar sau de salcâm. De asemenea, și bradul este foarte bun pentru aprinderea focului. Deci cel mai bun lemn de foc este lemnul de esenta tare, ce are o putere calorică mare, oferind randamentul dorit.

    Puterea calorică a lemnelor de foc

    Lemnele de foc au fiecare o putere calorică. Aceasta reprezintă cantitatea de căldură degajată la arderea unui kilogram de lemn de foc. Se măsoară în kcal/kg, în kJ/kg sau kWh/kg, valorile fiind diferite în funcție de unitatea de măsură.

    Puterea calorifica este cantitatea de căldură degajată la arderea unui kg de lemn de foc. Se măsoară în kcal/kg, în kJ/kg sau kWh/kg, valorile fiind diferite în funcție de unitatea de măsură. Puterea calorifică maximă este determinată la umiditate 0% – puterea calorică absolută, însă niciodată nu se poate atinge nivelul zero de umiditate, așa că umiditatea la care se face referință este cea de 15%, stabilită în mod natural de lemn la uscarea în mediul ambiant.

    Guvernul a plafonat prețul lemnelor de foc la 400 lei/mc și la 2.000 lei/tonă pentru peleți 

    Înainte de a fi pus pe foc, lemnul se recomandă să fie ținut în interior, lângă sobă sau șemineu minim 24 de ore. Umiditatea va scădea în acest interval și lemnul va arde mai bine.

    Puteri calorice la diferite specii de copaci pentru lemne de foc:

    În exemplele de mai sus, puterea calorifică este raportată la masă. Dacă raportarea de face însă la unitatea de volum, lemnul dens – stejar, salcâm, fag – va fi cel cu puterea calorifică mai mare.

    Lemne de foc din mesteacăn

    Lemne de foc – tipuri. Mesteacăn: avantaje și dezavantaje

    Lemnele de foc din mesteacăn sunt bune pentru încălzirea casei cu sobe. În plus, lemnul de mesteacăn are un miros plăcut.

    Mesteacănul este un lemn de esență tare și, dacă se iau în considerare puterea sa calorică și timpul de ardere, putem spune că lemnele de foc din mesteacăn sunt cele mai bune pentru încălzire.

    Încălzire solar: soba pe lemne sau centrala. Cele mai bune sisteme și costuri

    Lemne de foc din mesteacăn – avantaje

    Lemnele de foc din mesteacăn prezintă numeroase avantaje. În primul rând, sunt ușor de pregătit, de tăiat. Fibrele, deși puternice, sunt dispuse longitudinal, așa că tăierea lemnului de foc de mesteacăn este facilă.

    Mesteacănul arde cu o aromă plăcută, se spune chiar că atunci când este ars, dezinfectează aerul fiind bun pentru a preveni răceli și are un efect benefic asupra organismului.

    Lemnele de foc din mesteacăn se aprind ușor. Buștenii de mesteacăn sunt acoperiți cu scoarță, care este foarte inflamabilă. Din scoarță, focul trece la buștean, așa că pentru aprindere rapidă, stivuiți lemne de foc cu scoarță de mesteacăn. Chiar și atunci când este umed, lemnul de mesteacăn nu pune probleme la aprindere.

    Preț pentru lemne de foc. Cu cât se vinde metrul cub în fiecare județ

    Lemnul de mestească oferă căldură bună. În ceea ce privește caracteristicile termice, este al doilea după stejar. Arde cu o flacără uniformă, nu face scântei. Arderea îndelungată și puterea calorică ridicată fac să nu fie nevoie de o cantitate mare de lemn pentru încălzire.

    Lemne de foc din mesteacă – dezavantaje

    Lemnele de foc din mesteacăn au și câteva dezavantaje. Ele nu se țin bine, nu se păstrează mult timp – după doi ani, încep să își piardă aroma și încep să putrezească.

    Lemnul de foc din mesteacăn face multă cenușă. Este un motiv principal pentru care mesteacănul nu este folosit la lemnele pentru grătar întucât cenușa se împrăștie și se așează pe carnea sau legumele puse la prăjit.

    Mesteacănul conține mult gudron, un reziduu nociv al ardeii, care înfundă pereții coșului de fum, depunându-se pe ei sub formă de funingine.

    Lemne de foc – caracteristici. Stejar: avantaje și dezavantaje

    Stejarul este un lemn de foc scump, așa că se folosește mai ales pentru focul din șemineu sau la grătar și mai puțin pentru încălzirea locuinței.

    Să găsești un stejar potrivit pentru a face lemne de foc nu este atât de ușor. Stejarii tineri oferă puțină căldură, iar cei bătrâni formează multă cenușă, emit puțină căldură și fac ca aerul din cameră să fie greu și învechit. Cea mai bună opțiune sunt stejarii de „de vârstă mijlocie”.

    Lemne de foc din stejar

    Lemne de foc din stejar – avantaje

    Lemnele de foc din stejar au cea mai mare putere calorică, de încălzire. Lemnul de stejar este foarte rezistent, poate arde mult timp și oferă o căldură puternică. Cărbunii mocnesc încet. Cantitatea de căldură generată este cu 15% mai mare decât din mesteacăn și cu 35% mai mult decât din molid. Asta înseamnă că puteți reduce consumul de bușteni din stejar.

    Lemnele de foc din stejar se țin bine timp de mulți ani, chiar și când sunt depozitate afară. În plus, stejarul arde fără a emite substanțe nocive, cu conține rășini, iar lemnul arde în proporție de 89%, eliberând doar dioxid de carbon și fără a pune probleme pe căile de aerisire.

    Lemne de foc din stejar – dezavantaje

    Lemnul pentru foc din stejar prezintă dezavantajul că este foarte puternic și rezistent, deci greu de spart, de despicat.

    Cel mai mare minus al lemnului de stejar pentru încălzire este prețul acestuia, care este foarte ridicat.

    Lemne de foc din cireș

    Lemne de foc din pomi fructiferi – caracteristici

    Lemnul de foc din pomi de fructiferi se utilizează pentru afumare și grătar, mai rar pentru șemineu, sobe în casă sau băi (din cauza complexității de a strânge în volume mari).

    Lemnele de foc din măr, păr, cireș sau prun sunt mai greu de găsit pentru că livezile se defrișează destul de rar. Dacă se taie pomii bătrâni sau bolnavi, atunci lemnul poate fi utilizat.

    Lemne de foc din pomi fructiferi – avantaje

    Lemnul de foc din cireș, măr, prun sau păr este ușor de pregătit – se taie ușor, fără prea mult efort. El conține un număr mic de rășini. Doar lemnul de cireș afumă, dar funinginea sa nu se depune pe coșul de fum.

    Puterea calorică a lemnelor din pomi fructiferi este ridicată. Lemnul de măr este caloric, eliberează mai multă energie decât lemnul de mesteacăn. Pentru o aprindere mai ușoară, lemnul de prun este cel mai bun – are puțină umiditate (aproximativ 30-35%), datorită căreia arde cu o flacără curată.

    Lemnul de foc din pomi fructiferi arde mai mult timp. Lemnul de măr arde cel mai mult, iar cel de par arde mai puțin. De asemenea, cireșul poate arde un timp îndelungat. Toate acestea, fiind combinate cu o putere calorică bună, puteți reduce consumul de combustibil pentru a menține casa caldă.

    În plus, când ardeți lemne de foc din pomi, acestea au o aromă plăcută. Ramurile de măr, cireș și alte fructe cu sâmburi sunt adesea folosite pentru afumare și pentru a găti la grătar.

    Pentru soba de gătit, lemnele de foc cele mai bune sunt cele de la păr. Au o temperatură de ardere mai mică (670 de grade) față de lemnul de măr sau mesteacăn, ceea ce ajută să nu se ardă sau să nu se usuce mâncarea.

    Lemne de foc din pomi fructiferi – dezavantaje

    Lemnul de foc din cireș afumă foarte mult, așa că nu se prea folosește la încălzire. Alt dezavantaj este disponibilitatea acestor lemne și prețul lor ridicat.

    Lemne de foc – caracterictici. Lemne de foc din arin

    Lemnele de foc din arin se folosesc mult la gătit, la pregătirea cărnii pe grătar, la afumat, pentru șemineu. În combinație cu mesteacăn și stejar, arinul este bun și pentru soba de încălzit.

    Se crede că arborele de arin a fost folosit pentru sobe în moșii bogate. De asemenea, dacă folosiți acest lemn pentru băi, previne răceala.

    Lemne de foc din arin – avantaje

    Lemnele de foc din arin se prelucrează ușor. Cu fierăstrăul se taie ușor și fără prea mult efort.

    Nu formează funingine: lemnul de foc de arin, dimpotrivă, „arde” funinginea din coș, curățându-l.

    Lemnul de arin conține puțină rășină. Când arde, nu este emis fum acru, iar cnținutul scăzut de rășină de arin este un bonus pentru cei care încălzesc o saună cu acest lemn de foc. Aerul din baia de aburi nu se umple cu funingine și nu veți fi nevoiți să deschideți ușile și să eliberați căldura împreună cu fumul.

    Arinul este un lemn bun și de lungă durată. Lemnele de foc din buștenii de arin se aprind rapid, dau o flacăra mică, deci este numai bun pentru șemineu și mai ales pentru grătare. Arzând, se prăbușesc într-o masă de foc încins, de lungă durată.

    Lemnele de foc din arin au o aromă plăcută. Lemnul acestei specii este foarte bun pentru încălzirea băii. Ramurile de arin, împreună cu ramurile de mesteacăn, sunt adesea folosite pentru mături.

    Arinul este un lemn care se păstrează bine. În condiții naturale, se păstrează cel puțin 3 ani fără a pierde din proprietăți naturale, inclusiv din aromă. Se usucă repede când este ud, în comparație cu stejarul și mesteacănul.

    Lemne de foc din arin – dezavantaje

    Când căutați lemne de foc din arin există siscul de a cumpăra lemn de foc de calitate scăzută. Dacă arborele de arin crește într-o mlaștină, se transformă din combustibil „regal” într-o opțiune nu chiar bună pentru aprinderea sobei și a șemineului.

    Arinul are un nivel scăzut de transfer de căldură. Lemnul de arin este rar folosit ca principal tip de combustibil. Cel mai adesea este combinat cu mesteacăn.

    Lemne de foc din pin sau molid

    Lemne de foc – caracteristici. Lemne de foc din conifere – pin, molid

    Lemnul de foc din conifere se folosește pentru sobe, cu respectarea strictă a normelor de siguranță, deoarece acest tip de lemn dă o scânteie puternică, iar cărbunii pot cădea din sobă; este necesară și curățarea regulată a coșului de fum.

    Molidul și pinul sunt cele mai comune printre conifere. De aceea, anume aceste tipuri de copaci sunt cele mai des propuse atunci când se oferă lemne pentru foc din conifere. Sunt ieftine, dar nu e un motiv de bucurie. Pentru aprindere, acestea sunt de departe de a fi ideale.

    Lemne de foc din conifere (pin, molid) – avantaje

    Lemnele de foc din conifere precum pin sau molid ard rapid și dau multă căldură. Pinul este superior în disiparea căldurii față de molid datorită conținutului său mai mare de rășină. Cu toate acestea, acest tip de lemn formează și mai multă funingine.

    Lemnele de conifere pocnesc frumos atunci când ard. Caracteristicile căldurii de la arderea coniferelor superioare nu se confundă cu nimic. Creează confort în casă, mai ales în serile reci.

    Coniferele au o aromă plăcută la ardere, fiind apreciate pentru aroma lor unică, care are un efect pozitiv asupra tractului respirator superior.

    Lemne de foc din conifere – dezavantaje

    Lemnele de foc din conifere – molid, pin – au dezavantajul că ard foarte repede și aveți nevoie de o cantitate mai mare pentru încălzirea casei. Aceste lemne afumă mai mult la ardere, iar din cauza conținutului ridicat de rășină, fac multă funingine.

    Prin faptul că ard cu scântei, coniferele sunt un lemn de foc cu risc mare de incendiu, așa că focul trebuie atent supravegheat.

    Lemne de foc – caracteristici. Lemne de foc din tei

    Lemnul de foc din tei se folosește mult la băi, saune, pentru focul în șemineu și pentru pregătirea cărnii din porc și miel, mai ales.

    Lemnul de foc de tei este are o culoare deschisă, cu un subton de roz deschis și o textură uniformă, nefibroasă.

    Lemne de foc din tei – avantaje

    Lemnul de foc din tei oferă o căldură stabilă fără scântei. Acest tip de lemn produce căldură stabilă pe parcursul întregului proces de ardere. Acesta este ideal pentru încălzirea băilor de aburi.

    Teiul are aromă vindecătoare. Aburul de tei are un efect benefic asupra sistemului respirator, ajută la prevenirea gripei și răcelilor și îmbunătățește tonusul pielii. Carnea gătită pe grătar dă o aromă ușor dulce.

    La ardere, lemnul de foc din tei nu trosnește și oferă o flacără frumoasă cu nuanțe de liliac-verzuie.

    Lemne de foc din tei – dezavantaje

    Teiul este un lemn care se aprinde greu și dă mai bătăi de cap la ardere. De aceea, trebuie să folosiți așchii subțiri, apoi se pun bușteni mici.

    Lemnul de tei are o putere calorică mai scăzută, așa că nu este recomandat pentru încălzirea casei în iernile geroase.

    Teiul este un lemn care arde repede, astfel că din cauza densității sale scăzute, timpul său de ardere este mediu. Nu este tipul de lemn care pooate fi pus la foc și să uitați jumătate de zi de griji.

    Teiul este un lemn care putrezește ușor. Se ține aproximativ 2 ani, dar are nevoie de zonă uscată și ventilată.

    Cum se alege cel mai bun lemn de foc

    Cum se alege cel mai bun lemn de foc este o întrebare pe care și-o pun gospodarii în prag de iarnă. Pentru a folosi lemne pentru foc, trebuie mai întâi să stabiliți pentru ce aveți nevoie, la ce le veți întrebuința. Apoi, trebuie să urmăriți și să înțelegeți exact prin acel beneficiu, costul lemnului și caracteristica lemnului de foc pentru puterea calorică. Cel mai logic este să comparați eficiența materiilor prime alegând o unitate convențională. Alegeți să fie 1 metru cub din cel mai popular material de lemn – mesteacăn. Deci, 1 metru cub de bușteni de mesteacăn din punct de vedere al eficienței este egal cu:

    Conținutul de umiditate al lemnului afectează și puterea calorică. Lemnul uscat pentru foc se aprinde mai repede, produce mai puțină cenușă și dezvoltă o temperatură mai ridicată și, prin urmare, este mai economic.

    Cumpărarea și depozitarea lemnului de foc: Ce tipuri de lemne să căutați

    Pentru orice tip de lemne pentru foc alegeți, buștenii trebuie să fie sunt uscați. Umiditatea reduce conductivitatea termică, deoarece, atunci când apa se evaporă, ia o parte din energie cu ea.

    Când cumpărați lemne de foc, aveți în vedere următoarele aspecte:

    La fel de important sunt și condițiile de depozitare a lemnului pentru foc. Materiile prime pentru aprindere ar trebui să fie pliate astfel încât să fie bine ventilată, să nu putrezească și să nu acumuleze umiditate. În mod tradițional, lemnul de foc este depozitat în locuri special amenajate sub un acoperiș.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd