• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Victorie a fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr membri ai AFF! Au semnat acordul pentru a cumpăra fabrica de la Luduș!

  Roxana Dobre -

  Victorie a cultivatorilor de sfeclă de zahăr membri ai AFF! Fabrica de la Luduș rămâne la fermierii români. Pe 12 octombrie producătorii agricoli din zona Transilvaniei au avut o nouă întâlnire cu patronatul francez al unității de producție și au semnat un memorandum privind achiziționarea fabricii de zahăr de la Luduș, județul Mureș. Documentul a fost semnat din partea fermierilor români și mai are nevoie doar de avizul companiei-mamă din Franța, Tereos.

  Fermierii români membri ai Asociației Forța Fermierilor, prin intermediul cooperativei în care s-au reunit, au reușit să salveze de la demolare fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș. Producătorii de sfeclă de zahăr au făcut eforturi aproape supraomenești să achiziționeze fabrica ce urma să fie demolată de patronii francezi după ce aceștia au decis să își retragă investiția din România. Hotărârea francezilor de la Tereos a venit ca un trăznet peste fermierii care au investit în utilaje și tehnologie pentru sfecla de zahăr de aceea au decis să se reunească într-o cooperativă și să cumpere fabrica unde până anul trecut livrau materia primă de pe culturile lor.

  Cultivatorii de sfeclă de zahăr au decis să se reunească într-0 cooperativă agricolă ca să poată prelua fabrica de zahăr de la Luduș. Ulterior, pe 27 septembrie aceștia s-au înscris în Asociația Forța Fermierilor (AFF) pentru o mai bună  reprezentare și ”vizibilitate” în discuțiile cu autoritățile.

  Asociația Forța Fermierilor și Agrointeligența au susținut în permanență eforturile și negocierile purtate de fermieri iar victoria acestora este o mare reușită pentru piața internă a zahărului și producătorii agricoli care în prezent mai cultivă sfeclă pe circa 7.000 de hectare.

  Producătorii agricoli au dus mai multe negocieri cu patronii de la Tereos, iar miercuri, 12 octombrie, au reușit să ajungă la un acord și să semneze un memorand de achiziție a fabricii de la Luduș, document ce mai are nevoie doar de acordul companiei-mamă din Franța. Memorandumul se va schimba ulterior într-un contract de vânzare-cumpărare iar fermierii vor putea intra în posesia fabricii de la Luduș, realizarea fiind imensă atât pentru ei cât și pentru consumatorii români care vor găsi pe rafturile magazinelor zahăr românesc, produs din sfecla cultivată pe terenurile din țara noastră.

  De precizat că un aport important în salvarea fabricii de la Luduș au avut și Adrian Chensoiu, ministru al Agriculturii la momentul în care s-a anunțat că fabrica va fi închisă și ulterior când a preluat mandatul, Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii.

  Cronologic, închiderea fabricii Luduș a început în luna ianuarie când francezii de la Tereos au anunțat că aceasta se va închide. 350 de fermieri care aveau contract cu fabrica unde dădeau recolta de sfeclă de zahăr s-au confruntat atunci cu grave probleme.

  Despre acest subiect aici: Dorel Istrate: ”Fabrica de zahăr de la Luduș se închide definitiv. Noi, fermierii, rămânem cu pierderile”

  O primă propunere privind naționalizarea fabricii a venit din partea fermierului Teodor Aflat (69 ani), cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din centrul Transilvaniei, cel care a investit 1,3 milioane de euro în tehnică agricolă pentru sfecla de zahăr.

  ”E păcat de investiția pe care a făcut-o cândva România, ca acum să lăsăm un investitor privat aflat în dificultate, să îi pună cruce, în loc să o cedeze cuiva care vrea să o opereze pe mai departe. Reprezentanții patronatului au zis că au negociat cu multe firme, dar nimeni n-a dat banii pe care i-au cerut. Eu aș zice că acum ar trebui să intervină primul ministru și Guvernul, să o evalueze și să o naționalizeze cu o justă despăgubire, la prețul real. Ea e funcțională. Anul trecut a lucrat. Nu poți să zici că e o epavă. Dacă instalațiile stau și nu lucrează, fabrica ruginește. Asta a lucrat. Acum, pe vremea asta, în mod normal trebuia să intre în reparații și lucrări de întreținere, ca din toamnă să poată începe să proceseze din nou. Însă în loc de întreținerea uzuală, acum se pregătește dezmembrarea ei în bucăți. Statul român nu poate sta mut pe margine și să privească cum ultima fabrică rămasă în Ardeal e stricată și dusă la fier vechi”, a spus la acel moment Aflat.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici: Teodor Aflat, AFF: ”La fabrica de zahăr din Luduș trebuie să intervină Guvernul, să o naționalizeze. Ea e funcțională”

  Din parte statului a venit în luna martie un semnal din partea statului, când ministrul Agricultuii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că organizat o ședință în format online cu reprezentanții sectorului sfeclă de zahăr. Ulterior, în ședința Guvernului din 4 mai a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost mandatat în demararea negocierilor pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș – SC Tereos RO SA.

  Despre acest subiect aici: În urma campaniei Forța Fermierilor, Ministerul Agriculturii – mandatat de Guvern să salveze fabrica de zahăr Luduș

  Fermierii demarează negocierile pentru preluarea investiției de la fabrica de zahăr Luduș

  În luna septembrie, un grup de fermieri din zona Transilvaniei, cultivatori de sfeclă de zahăr, au lansat un nou ape


  Te-ar mai putea interesa

  Un fermier acuză Primăria că vrea să îl lase fără terenurile agricole pe care le-a cumpărat Avans APIA 2023. Prima tranșă din subvenție – mai mare în acest an! Reconstituirea dreptului de proprietate la terenuri în 2023. Termen limită, acte necesare

  Ultimele știri

  Bursă orz 2023, recolta nouă. Prețuri pe tonă la fermieri în câmp și în portul Constanța Atenție la dăunătorii din culturile agricole și horticole! Cum arată rapița lui Teodor Pătroi și ce părere are despre hibrizii aleși