• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Producerea răsadurilor de legume: 15 greșeli de evitat

    Violina Gorcinschi -

    Producerea răsadurilor de legume este o activitate mai complexă decât pare. Atunci când lucrurile nu merg cum trebuie, legumicultorii ar trebui să își pună niște întrebări legate de posibilele greșeli făcute în cultivarea plăntuțelor. Aceste erori pot fi reprezentate de calitatea semințelor, de timp, de cantitatea de apă etc.

    Multe legume pot fi cultivate numai prin producerea răsadurilor, așa că trebuie să fie stăpânită această metodă dificilă de creștere a plantelor tinere. Iată aici o listă cu 15 greșeli la care, poate, nu v-ați fi gândit, care pot afecta creșterea și dezvoltarea în mod optim a plantelor pe care doriți să le cultivați și care, odată îndreptate, remediază situația.

    1. Folosirea semințelor de calitate scăzută

    Rezultatul final depinde de calitatea semințelor, așa că acestea trebuie achiziționate de la furnizori de încredere. Dorința de a economisi bani poate să aducă cheltuieli mai mari decât ar fi fost de așteptat. Nu este recomandată achiziționarea seminețelor de legume vândute la reducere prin lichidare de stoc, deoarece un astfel de produs expiră, de obicei, în termen scurt sau nu a fost depozitat în condiții adecvate.

    2. Substratul nepotrivit

    Amestecul sărac de sol sau substratul cu compoziție necorespunzătoare încetinesc dezvoltarea răsadurilor.

    Trebuie evitată reutilizarea unui substrat pentru răsaduri. De exemplu, pentru răsadurile de varză, nu puteți folosi solul pe care au fost cultivate anterior plante crucifere. În acest pământ pot exista infecții care vor distruge răsadurile în stadiul inițial de cultivare.

    Cel mai adesea, substratul nutritiv constă dintr-un amestec de pământ, turbă și humus. În același timp, diferite culturi au nevoie de un substrat cu ​​un raport diferit al acestor părți.

    Pentru răsaduri puteți folosi pahar de plastic, doar să fie suficient de încăpătoare pentru nevoile plăntuțelor

    3. Alveolele pentru răsaduri sunt nepotrivite

    Este important să fie folosite recipiente, alveole potrivite pentru răsaduri. Unele plante nu suportă spațiile restrânse, așa că trebuie să fie puse într-un recipient mai voluminos, astfel încât răsadurile să nu fie replantate prea des. Unele culturi, însă, se simt grozav în alveole foarte mici.

    Cele 14 reguli de urmat în producerea răsadurilor de legume! 

    4. Nepregătirea semințelor pentru semănat

    Semințele achiziționate necesită, de asemenea, prelucrare (de exemplu, murarea cu permanganat de potasiu). Este întotdeauna mai bine să lucrați în siguranță și să dezinfectați materialul pentru a evita bolile, deoarece o singură sămânță poate infecta toate plantele care cresc în vecinătate.

    5. Supra-tratarea semințelor

    Nu încercați să îmbunătățiți calitatea semințelor care au fost deja procesate de producător. Acest lucru poate afecta semințele, care își pierd complet germinația.

    Informațiile despre tratamentul efectuat înainte de însămânțare sunt întotdeauna indicate pe ambalaj.

    6. Nerespectarea distanțelor pentru creșterea de răsaduri

    Timpul recomandat pentru însămânțare este de obicei indicat pe spatele ambalajului și trebuie respectat. În caz contrar, chiar dacă plantele arată bine în recipiente, după transplantare, s-ar putea să nu prindă rădăcini într-un loc nou.

    Dacă semănați semințele prea adânc, acestea nu vor răsări

    7. Semănatul prea adânc

    Pentru majoritatea speciilor de legume, adâncimea optimă de semănat este de două ori diametrul semințelor. Dacă semințele sunt îngropate prea adânc în sol, este posibil să nu germineze deloc. De asemenea, există semințe care germinează foarte ușor și nu au nevoie să fie acoperite cu mult pământ.

    8. Semănatul prea des

    Dacă sunt semănate prea des, răsadurile devin slabe și se alungesc. Se dezvoltă lent și sunt predispuse la diferite boli. Semințele ar trebui să fie semănate astfel încât mugurii încolțiți să nu interfereze între ei, să nu concureze între ei pentru un „loc la soare”, umiditate și nutrienți.

    Distanța recomandată între plante variază, așa că mai întâi trebuie să studiați tehnologia agricolă a culturii care este semănată.

    9. Irigare excesivă

    Am vorbit deja despre importanța respectării adâncimii optime de semănat a semințelor. Dar de multe ori acest lucru nu este suficient. Este necesar să ne amintim că la udare, semințele se scufundă adânc în sol, mai ales dacă este destul de ușor. Prin urmare, în timpul semănării, solul trebuie mai întâi udat, iar apoi semințele trebuie introduse în el. În acest caz, este de dorit să folosiți apă la temperatura camerei (20-23 °C).

    Pentru o irigare optimă, folosiți un pulverizator.

    Cele mai frecvente greșeli la udarea plantelor din grădina de legume 

    O mare atenție trebuie dată condițiilor de creștere a răsadurilor

    10. Condiții de creștere nefavorabile

    În stadiul inițial de dezvoltare al oricăror plante, este deosebit de important să se creeze condiții adecvate pentru ele. Dacă nu se respectă regimul de temperatură, lumină și umiditate, semințele pot să nu încolțească deloc.

    11. Lipsa nutriției

    Fertilizarea este necesară pentru toate răsadurile, dar în primul rând pentru cele care cresc în recipiente mici. Răsadurile trebuie hrănite cu o soluție cu îngrășăminte complexe, de concentrație scăzută (limitele sunt de obicei indicate pe eticheta produsului). De asemenea, puteți folosi și îngrășăminte naturale pentru răsaduri.

    12. Nerespectarea măsurilor de prevenire a bolilor

    Chiar dacă ați ținut cont de toate recomandările de mai sus, răsadurile se pot îmbolnăvi. Pentru a preveni acest lucru, nu uitați de prevenție: adăugați Trichoplant sau Gliocladin în amestecul de sol și pulverizați periodic răsadurile cu fungicide.

    Transplantarea prea devreme a răsadurilor va face ca acestea să nu reziste

    13. Transplantarea prea devreme a răsadurilor

    În cazul în care răsadurile sunt cultivate prea des, plantele se opresc din creștere și sunt întârziate, fragile. În această situație, după transplantarea într-un loc nou, este posibil ca răsadurile să nu supraviețuiască.

    De regulă, culturile de răsad ar trebui transplantate în faza de 2-3 frunze adevărate. În același timp, în primele zile după plantare, răsadurile trebuie protejate de lumina directă a soarelui.

    În plus, unele plante nu tolerează foarte bine transplantarea și au nevoie de o îngrijirea suplimentară.

    Plantarea răsadurilor de legume: perioade, temperaturi, adâncime, distanțe

    14. Nu se face călirea răsadurilor

    Călirea răsadurilor este esențială și nu trebuie uitată. Cu câteva zile înainte de transplantarea răsadurilor în pământ deschis sau într-o seră, răsadurile trebuie să fie călite, astfel încât să nu se streseze din cauza schimbării bruște a habitatului, iar primul val de frig să nu omoare plantele. În fiecare zi, creșteți treptat timpul în care răsadurile stau în aer liber, iar răsadurile vor prinde mai ușor rădăcini într-un loc nou.

    15. Întârzierea transplantării

    Un răsad dimensiuni mare nu este întotdeauna puternic. Creșterea excesivă determină ca răsadurile devină slabe, lăstarii se desfac, așa că este dificil să-i transplantați într-un loc nou fără pierderi. În plus, răsadurile slăbite și crescute în exces riscă să se îmbolnăvească și să moară.

    Dacă a sosit momentul plantării răsadurilor în pământ, dar din anumite motive, nu puteți face acest lucru, limitați udarea plantelor sau reduceți temperatura aerului cu 2-3 grade. Acest lucru va încetini puțin creșterea răsadurilor.

    Creșterea de răsaduri are nevoie de o documentare în prealabil pentru rezultate favorabile.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!