• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri de primăvară la vița de vie

    Violina Gorcinschi -

    Tăieri de primăvară la vița de vie sunt tăieri în uscat, esențiale pentru o producție bună de struguri. Tăierile la vie sunt de mai multe tipuri, în funcție de scopul lor: tăieri de formare, tăieri de rodire, dar și tăieri de „reparație” în cazul în care iarna a produs daune plantelor. În funcție de scopul pentru care se efectuează, există metode diferite de lucru.

    Citiți și: Cum se face tăierea în uscat la vița de vie. Tehnici și sfaturi

    o persoana care taie vita de vie
    Cum și când se taie vița de vie

    Termeni utili și noțiuni când vorbim despre tăierea viței de vie:

    Tăieri de primăvară la vița de vie – perioadă. Când se efectuează

    Perioada în care se efectuează tăierile de primăvară la vie, în uscat, este importantă și este asociată cu apropierea primăverii. Tăierile în uscat se fac în perioada în care via este (încă) în repaus vegetativ, adică începând cu toamna târzie până primăvara devreme (până la dezmuguritul viței de vie).

    Citiți și: Tăieri de primăvară la vița de vie: reguli de aur pentru a obține o recoltă bogată în toamnă

    În cazul în care plantațiile se află în zone în care riscul de îngheț este crescut sau soiurile sunt dintre cele sensibile la temperaturi scăzute, tăierile ar trebui realizate în timpul primăverii.

    Importanța tăierilor de primăvară la vița de vie

    Tăierile de primăvară la vița de vie sunt cruciale deoarece influențează dezvoltarea lăstarilor, cantitatea și calitatea producției de struguri.

    Dacă nu este tăiată, vița de vie va avea creștere mai mult în lungime, frunzișul se va dezvolta mai mult, iar roada de struguri nu va fi bogată. Acest lucru este cauzat pe faptul că planta își va folosi energia și nutrienții în creșterea frunzelor și tulpinilor, iar restul resurselor vor merge la struguri, care vor crește mai mici, mai puțini și mai acri. De asemenea, tăierile permit întărirea butucului, făcându-l mai rezistent împotriva bolilor, dăunătorilor și a condițiilor meteo nefavorabile.

    Tipuri de tăieri la vița de vie

    Există mai multe tipuri de tăieri la vița de vie, în funcție de nevoile plantelor și ale cultivatorilor.

    Cum se fac tăierile de primăvară la vița de vie

    Tăierile de primăvară la vița de vie se fac după ce se face normarea numărului de ochi viabili și compensarea acestora. Pentru acest procedeu veți avea nevoie de:

    – foarfece;

    – ferăstrău;

    – dezinfectant.

    Tăierea de primăvară a viei necesită cea mai mare grijă, deoarece executarea necorespunzătoare a acestei proceduri poate distruge planta.

    vita de vie
    Tipuri de tăieri ale viței de vie (foto: vasha-teplitsa.ru)

    Tipuri de tăieri la vița de vie primăvara

    Tăierea viței de vie în verigi de rod

    Se face la plantațiile clasice, unde butucii sunt plantați des (la distanțe de 1,5 – 2 m unii față de alții), cu susținere pe araci sau spalier. Veriga de rod este combinația dintre cep și coardă. La un butuc cu vârstă mai înaintată (de 5-6) ani, care rodește, se lasă 2-3 cepi cu câte 2-3 fiecare și 3-4 coarde, cu câte 10-12 ochi viabili.

    Cepii se lasă din lemnul tânăr, provenit direct din butuc. Astfel de cepi trebuie să fie cât mai jos și orientați în direcția rândului.

    Tăierea viței de vie pe spalier

    Dacă vița de vie este înaltă, condusă pe spalier, tăierile sunt mai scurte. Pe fiecare cordon se lasă verigi de rod formate din cepi cu 1-2 ochi și cordițe la 5-6 ochi. Sarcina de rod se apreciază în funcție de cât de viguros este butucul și poate avea 50-60 de ochi pe butuc.

    Tăierea viței de vie pe boltă

    Un alt tip de tăietură se face la vița de vie pe bolte. În acest caz, se recomandă tăieturi scurte, care să lase verigi de rod din cepi la 1-2 ochi și cordițe la 4-5 ochi viabili. Sarcina de rod poate fi de peste 100 de ochi la un butuc puternic și bine întreținut. Coardele tăiate se adună după efectuează procedeul, iar cele care au rămas sunt legate cu rafie sau sfoară de sistemul de susținere.

    o schita cu metoda de taiere cordonul Cazenave
    Cordonul Cazenave

    Cordonul Cazenave

    Tăierea de formare – la cordonul Cazenave, elementele de rod sunt verigile de rod formate din cordiță (4-6 ochi) și cepul de înlocuire.

    În anul al II-lea de la plantare, la tăiere se lasă o cordiță de 5-6 ochi.

    În anul al III-lea de la plantare se proiectează tulpină semiinaltă, scurtându-se sub prima sârmă a spalierului sau se realizează și un cordon, dacă grosimea coardei depășește 8 mm (în diametru). În afară de doi ochi din vârful tulpinii, restul se orbesc, ca și ochii de pe partea inferioară a cordonului, dacă s-a realizat.

    În anul al IV-lea se formează cele două cordoane sau, în cazul când s-a format deja un cordon în anul anterior pe acesta, coardele se scurtează la cepi de 2-3 ochi.

    În anul al V-lea, coardele crescute din cordoanele proiectate în anul anterior se scurtează la cepi de 2-3 ochi. În cazul cordonului pe care anul trecut au fost lăsați cepi, în acest an se formează primele verigi de rod. De pe fiecare cep coarda cu poziție superioară se scurtează la 4-6 ochi (cordița), iar cea cu poziție inferioară la 2-3 ochi (cep).

    Citiți și: Tăieri la vița de vie după îngheț. Recomandările specialiștilor ASAS!

    În anul al Vl-lea se poate considera încheiată formarea prin lăsarea pe ambele cordoane a corditelor și cepilor de înlocuire.

    Tăierea de fructificare – în fiecare an, la tăiere se va avea în vedere lăsarea elementelor de rod cât mai aproape de nivelul cordonului și, în măsură posibilităților, reîntinerirea formațiilor de rod prin cepii lăsați direct pe cordon.

    Tăierile de formare pot fi reduse cu 1-2 ani, dacă plantele sunt uniforme că vigoare, cu creșteri normale, încât să fie tratate toate în mod asemănător. În această situație, tulpinile – că și o parte a cordoanelor – pot fi realizate încă din anul al II-lea, iar în anul al III-lea să se formeze complet cordoanele.

    În cazul în care se practică cultură semi-protejată (mușuroind butucii), la baza tulpinilor se formează câte un cep de siguranță de 2 ochi, iar coardele rezultate din acesta se protejează toamna, prin acoperire cu pământ.

    mugurii vitei de vie
    Tăierea de primăvară (foto: yara.ro)

    Tăierea de primăvară a viței de vie

    Pentru a tăia vița de vie care a început deja să producă, este necesar să îndepărtați toți lăstarii fructiferi, deteriorați, slabi, subțiri sau, dimpotrivă, îngroșați, lăsând vițe mature, dezvoltate, de grosime medie (6- 10 mm).

    Tăierea de primăvară și toamnă, împreună, reprezintă un singur set de proceduri. Tăierea de toamnă este un tratament preliminar care precede protejarea viței de vie pe timpul iernii. Aceasta implică îndepărtarea părților necoapte ale lăstarilor pentru a minimiza daunele și pentru a ajuta planta să supraviețuiască iarna în siguranță. Toamna, vița de vie este tăiată astfel încât să fie mai mulți ochi decât lăstarii planificați (în cazul în care o parte nu supraviețuiește iernii).

    Dacă după iarnă găsiți semne de degerături la vița de vie, nu disperați – puteți restabili planta (cel puțin parțial) cu ajutorul unor tăieturi speciale.

    Tăieri la vița de vie care a înghețat în timpul iernării

    Dacă aveți de făcut tăieri la vița de vie care a înghețat pe timpul iernii, în primul rând, verificați starea mugurilor. Faceți incizii pe ochi, deplasându-vă de la baza ramurii spre vârf: dacă mugurii sunt verzi, atunci sunt sănătoși, iar culoarea neagră sau maro închis indică deteriorarea. Numărați mugurii afectați și calculați ce procent din volumul total al ochilor alcătuiesc.

    Tăieri la vița de vie pentru a înlătura degerături ale rădăcinilor

    Adesea, o iarnă geroasă cu puțină zăpadă duce la deteriorarea sau moartea unei părți a sistemului radicular al viței de vie. Săpați cu grijă pământul în mai multe locuri în jurul viței de vie, la diferite adâncimi, faceți incizii pe rădăcinile plantei – rădăcinile sănătoase trebuie să fie albe pe tăietură, iar cele cu degerături – maro închis.

    Dacă diametrul degerăturilor rădăcinii nu este mai mare de 2,5 mm, acest lucru nu este dăunător plantei, important este ca partea principală a sistemului radicular să fie păstrată, ceea ce înseamnă că vița de vie se va recupera anul viitor. În primăvară, reduceți-i solicitarea prin tăierea scurtă a viței de vie.

    Tăieri la vița de vie afectată de grindină

    Dacă, după grindina de primăvară, planta a pierdut o parte semnificativă din frunze, tăiați cepii la 1-2 ochi. Mai târziu, din ele vor apărea cepi noi, care trebuie subțiați. Acest lucru va ajuta la activarea ochilor de rezervă, care vor începe să dea roade anul viitor.

    Tăieri la vița de vie după o perioadă de ger

    Înghețurile de primăvară, care coincid adesea cu perioada de înmugurire, pot distruge nu numai lăstarii și mugurii tineri, ci și vița de vie anuală. Dacă se întâmplă acest lucru, tăiați ramurile de anul trecut scurt pentru a încuraja o nouă creștere din mugurii latenți.

    Dacă verdeața și inflorescențele au avut de suferit, atunci pentru a trezi mugurii adormiți, va fi suficient să scurtați lăstarii anuali. Acest lucru va restabili parțial recolta. Dacă doar vârfurile ramurilor sunt deteriorate, precum și un număr mic de frunze și inflorescențe, nu este necesară tăierea specială.

    Citiți și: Plantarea viței de vie primăvara – când și cum se efectuează corect această lucrare


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina – suspect într-un caz de corupție cu terenuri agricole Ce așteptări au fermierii de la viitorii europarlamentari. Manifestul în 7 puncte al Copa-Cogeca O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini