• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea care obligă fermierii să-și raporteze stocurile, atacată la Curtea Constituțională

    Violina Gorcinschi -

    Uniunea Salvați România (USR) și partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțioanală a României (CCR) cu privire la legea care obligă fermierii să raporteze stocurile de produse agricole către stat.

    Legea votată de Parlament a fost atacată la CCR, astăzi, miercuri – 15 februarie. Printre argumentele înaintate de către partidele care au făcut sesizarea se numără faptul că actul normativ încalcă în mod arbitrar drepturile și libertățile persoanelor. Această soluție legislativă, nemaiîntâlnită în niciun strat membru al Uniunii Europene, a fost adoptată cu 206 voturi pentru, 42 de voturi contra și 41 de abțineri, acum o săptămână.

    Legea privind raportarea stocurilor, atacată la CCR

    Uniunea Salvați România (USR) și partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, au contestat astăzi – miercuri, 15 ianuarie, la Curtea Constituțională, proiectul de lege privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor de produsele agricole.

    Cei care au inițiat sesizarea au susținut că proiectul de lege adoptat recent încalcă prevederile constituționale referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, cele privitoare la concurența într-o economie de piață, precum și principiul securității juridice, previzibilității și clarități normelor juridice.

    „În fapt, proiectul deschide, în mod nejustificat și fără rațiuni obiective, posibilitatea oficialităților guvernamentale de a utiliza date și informații obținute printr-o restrângere arbitrară a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor, afectând în mod grav libertatea economică. Această soluție legislativă, care nu este întâlnită în niciun alt stat membru UE, este cu atât mai puțin justificată, în condițiile în care există deja cadru legal în vigoare prin care autoritățile beneficiază de informații referitoare la producția agricolă, precum și de posibilitatea constituirii de rezerve de stat”, au argumentat cele două formațiuni politice.

    Legea, susținută de Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD), Uniunea Democrată Maghiară din România(UDMR) și neafiliați, a fost adoptată cu 206 voturi „pentru”, 42 de voturi „contra” și 41 de abțineri, acum exact o săptămână.

    Acum, urmează ca Curtea Constituțională urmează să analizeze argumentele inițiatorilor sesizării și conținutul legii și să stabilească dacă acesta este în concordanță cu normele constituționale și dacă respectă drepturile și libertățile cetățenilor.

    niste randuri de saci
    Fermierii care nu respectă legea riscă amenzi e 5.000 – 20.000 de lei

    Fermierii riscă amenzi mari dacă nu raportează stocurile

    Practic, legea stabilește modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel național și comercianți.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se ocupă cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole și alimentare, în condițiile respectării confidențialității datelor în ceea ce privește aceste produse.

    Pentru a asigura trasabilitatea produselor provenite din agricultură și alimentare pe piață, operatorii economici din domeniul agroalimentar sunt obligați să ofere date statistice de evidență a stocurilor o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Persoanele care nu respectă legea și nu raportează stocurile riscă să primească amenzi între 5.000 și 20.000 de lei.

    De la această lege sunt exceptate persoanele care dețin magazine sub 400 de mp și operatorii care au stocuri sub 10 tone (pentru fructe și legume), 25 tone (cereale), 20 tone (pentru semințe) și 50 kg (miere).

    Astfel, fermierii sunt constrânși să respecte prevederile acestei legi, în cazul în care îi vizează, însă urmează să se stabilească dacă CCR va admite sau va respinge excepția de neconstituționalitate înaintată de USR și Forța Dreptei.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!