• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri la cireș. Cum se fac tăierile la cireș pentru o producție mare de fructe

    Violina Gorcinschi -

    Tăieri la cireș – cum se fac corect tăierile la cireș pentru a avea o producție mare de fructe. Principiul de bază la tăierilor la această specie de sâmburoase este să fie eficientizat fluxul de nutrienți astfel încât să fie păstrate ramurile pe care vom avea fructe.

    Pomii de cireș nu necesită un volum mare de tăieri, comparativ cu alte specii. Cu toate acestea, pentru a obține o recoltă bogată, dar și pentru a-l proteja de boli și de a-i oferi vitalitate, cireșul are nevoie de un procedeu specific prin care se curăță tot ce nu mai este necesar și consumă nutrienți fără vreun rezultat, iar ramurile sunt organizate pentru cea mai bună producție. Acest articol conține sfaturi și indicații despre cum se face tăierea la pomii de cireș, urmând recomandările din lucrarea ”Tăierea pomilor de specii sământoase” aparținând lui C. Dadu, doctor habilitat în ştiinţe agricole, conferenţiar.

    Citiți și: Crăparea cireșelor și a vișinelor: cauze și prevenire

    o persoana care efectueaza taieri la un pom
    Indicații privind tăierile la cireș (foto: renovat.ro)

    Tăieri la cireș – recomandări

    Cireşul este o specie cu capacităţi de lăstărire slabă şi care rodeşte pe ramuri buchet, ramuri mijlocii şi lungi.  Ramurile buchet supraviețuiesc și produc recolte mai mult de 10 ani, ceea ce duce la o degarnisire mai lentă a ramurilor.

    Având în vedere portul natural al pomilor, inclusiv, si procedeul de etajare a ramurilor pentru cireş, specialiștii recomandă piramida pe etaje. Deoarece ramurile anuale care apar pe şarpante şi subşarpante sunt, de obicei, împărțite câte 3-5 în etaje naturale, se alege cea de prelungire și 1-2 laterale, din care se vor forma elementele de semi-schelet.

    Tăierile la pomii de cireș se efectuează cu mai puțin volum față de celelalte specii de pomi fructiferi. Eforturile depuse pentru tăierile de fructificare la pomii tineri sunt reduse la minimum. Prelungirile anuale ale semi-scheletului sunt scurtate, în vederea obținerii unui număr mai mare de ramuri de rod viguroase și se înlătură ramurile anuale din etajele formate în mod natural, care sunt orientate în interiorul coroanei.

    Citiți și: Fertilizarea la cireș și vișin. Schemă de îngrășăminte în funcție de vârsta pomilor

    Cum se fac tăierile la pomii de cireș

    Numărul mare de ramuri amplasate spre vârful șarpantelor vor fi rărite, iar cele rămase se scurtează la un sfert sau o treime din lungimea lor, pe măsură ce pomii cresc în vârstă și se supraîncarcă cu buchete de mai. În urma acestui proces, are loc egalizarea creșterilor vegetative, care se dezvoltă sub formă de rozete. Pentru a evita acest neajuns și pentru a menține productivitatea recoltelor, lungimea ramurilor anuale trebuie să fie de 30-40 de cm.

    Citiți și: Cireșe amare sau acre: cauze, tratamente

    Aceste lungimi ale ramurilor anuale se obţin numai atunci când se efectuează reîntinerirea eşalonată a semi-scheletului garnisit cu buchete de mai în curs de epuizare, prin reducţia sa în lemn de 4-5 ani, în funcţie de vigoarea de creştere.

    În ceilalți ani, se înlătură ramurile frânte, concurente, verticale, care îndesesc coroana fără vreun folos.

    De asemenea, fermierii trebuie să intervină cu tăieri de scurtare a ramurilor anuale la o treime sau un sfert din lungimea lor, dacă aceasta depășește 50 de cm.

    Ramurile lacome trebuie să fie tăiate la 8-10 muguri, pentru a fi transformate în ramuri de rod. Deoarece capacitatea de regenerare a pomului de cireș este mult mai mică, ramurile de rod din zona expusă degarnisirii nu trebuie suprimate şi nu se scurtează la cep de înlocuire. În plus, nu se recomandă scurtarea și suprimarea ramurilor mai groase de 6 cm în punctul tăierii, pentru a nu produce răni care generează gome. Odată cu diminuarea creşterilor vegetative la pomii de cireş, se aplică tăieri de reducţie mai severe a şarpantelor şi subşarpantelor.

    Citiți și: Îngrijirea cireșilor tineri: tăieri, udare, fertilizare, tratamente


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Când se seamănă semințele de roșii Păduchele alb de ceară, un nou dăunător pe pomi. Cum se combate

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina