Testul pe care trebuie să îl faceți răsadurilor de roșii pentru a vedea dacă sunt sănătoase
Denisa Gelatu -Cum poți afla dacă răsadurile tale sunt sănătoase – recomandarea lui Laurențiu Rînchiță. Horticultorul vine cu sfaturi utile pentru legumicultorii sau pasionați de grădinărit care au obținut primele răsaduri de legume din acest an și doresc să se asigure că vor avea o cultură frumoasă.
Laurențiu Rînchiță, horticultor, a fost invitat joi, 9 martie, în rubrica „În grădina Danei” realizată de Dana Constatinescu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, unde a venit cu o serie de sfaturi pentru a avea răsaduri bune de tomate.
„Substratul nutritiv care poate fi ori din turbă, ori amestecuri de mai multe pământuri. Cel de aici e format din două pământuri: turbă și pământ de mraniță. E bine să amestecăm pământurile pentru că ne asigură necesarul de elemente nutritive pentru plăntuțele de tomate în faza asta. Roșiile au nevoie de un pH cuprins între 6, 5 și 7. Ele nu sunt pretențioase, dar având în vedere că vorbim de plante mici e bine să respectăm acest interval al pH-ului”, a spus Laurențiu Rînchiță.
Horticultorul a vorbit la „În gradina Danei” despre dăunătorii care pot să apară după repicarea răsadurilor de roșii și a dat soluții pentru eliminarea acestora.
„Acum răsadul este răsad repicat de una, două zile. El iese din faza de stres de după repicare. În faza asta, planta urmează să își dezvolte ușor-ușor sistemul radicular. Aici trebuie să intervenim cu detalii tehnice, care îi vor ajuta pe legumicultori. Imediat după plantare, după prinderea răsadului la o săptămână e bine ca o dată cel puțin la 3-4 zile dimineața legumicultorul să dea cu mâna pe răsaduri sau cu o scândură, pentru că dacă în urma acestei verificări îmi apar plante care cad, atunci am simptom de Pythium (căderea sau putrezirea plăntuțelor de răsad – n.r). Ciuperca poate să apară din cauza faptului că există acolo agentul patogen în substratul nutritive. În situația aceasta trebuie eliminată planta respectivă, pentru că reprezintă sursă de contaminarea a celorlalți”, a explicat horticultorul.
Putregaiul cenușiu, un pericol pentru răsadurile de tomate
Tot în această perioadă pot apărea primele semne ale putregaiului cenușiu – Botrytis cinerea. ”În cazul Botrytis apar pete fie pe tulpină, fie pe frunze. În cazul în care avem atac de septorioză, apar pete mici maronii numai pe frunze, care se negresc cu timpul. Septorioza e foarte periculoasă dacă apare în faza de răsad. Indicat este să eliminăm plantele, să facem un tratament preventiv curativ și să mergem mai departe. Tratamentul îl facem cu fungicide sistemice”, a recomandat Laurențiu Rînchiță.
Când plantăm răsadurile pentru a avea roșii timpurii
Dacă vorbim de vârsta răsadurilor și de repicare, trebuie să fim atenți la planificarea producției și anume, spațiul unde urmează să le plantăm, în câmp sau în solar, după care perioada când noi ne dorim să apărem cu legumele pe piață.
”De aici în acolo mergem în amonte, ținând cont de vârsta răsadului pe care trebuie să o avem, de exemplu la tomate o vârstă optimă este între 50 și 75 de zile. De ce zic între 50 și 75 de zile… În cazul în care noi vrem să plantăm după perioada asta în câmp, atunci mergem pe o vârstă a răsadului mai mică de 50-60 de zile. Dacă ne dorim să avem o cultură timpurie de tomate în care să ieșim primii cu ele pe piață, undeva la sfârșit de mai, vârsta răsadului trebuie să fie mai mare de 60, 75 de zile”, a mai transmis horticultorul Laurențiu Rînchiță pentru ”În Grădina Danei”, rubrică realizată de Dana Constantinescu și pe care o puteți urmări în fiecare joi, de la ora 10:00, la Agrostrategia, pe TVR 1.
În Grădina Danei. Răsaduri de tomate – primele boli ce pot apărea, semne