• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prima reactie a lui Daea în scandalul compensărilor UE: Este revoltător cum s-au împărțit banii! Voi discuta luni cu comisarul!

  agrointeligenta.ro -

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut prima reacție în cazul despăgubirilor derizorii pe care ar urma să le primească fermierii români afectați de războiul din Ucraina, mai exact de importurile de cereale ieftine provenite din țara vecină.

  România ar urma să primească un ajutor de numai 10,05 milioane de euro pentru a-i sprijini pe fermierii români care au înregistrat pierderi din cauza prețurilor prăbușite de importuri. La această sumă, conform unui draft de regulament prezentat în exclusivitate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, statele membre mai pot suplimenta bugetul cu un sprijin de până la 100%, care să fie achitat în aceleași condiții. Cu alte cuvinte, de la bugetul național se mai poate completa sprijinul european cu încă 10,05 milioane de euro, suma rămânând însă în continuare una derizorie în raport cu pierderile raportate de fermierii români.

  Petre Daea se va întâlni luni cu comisarul UE pentru Agricultură

  Ministrul Petre Daea a avut o primă reacție pe acest subiect fierbinte care a revoltat întreaga comunitate agricolă. În primul rând, Daea a precizat că că nu cunoaște modul în care au fost realizate aceste „calcule preliminare”. Șeful MADR a anunțat că că va avea luni o întâlnire pe această temă cu comisarul european pentru Agricultură deoarece, din punctul său de vedere, ”România a făcut eforturi extraordinare și fermierii au fost afectați”.

  ”Nu este în acest moment Petre Daea în situația de a cunoaște detaliile mecanismelor care au stat la baza acestor calcule preliminare, motiv pentru care sunt la Bruxelles și am solicitat o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură. Întâlnirea va avea loc luni (…) Am avut discuții cu domnul comisar în data de 26 septembrie 2022 privind această situație deosebită creată de conflictul pe care-l știm cu toții, cu implicații asupra statutului fermierilor, știindu-se că au fost afectați. Din acea dată am avut tot timpul comunicări cu experții de la Comisia Europeană. Aștept luni care este situația concretă. Acum sunt aceste informații care încă nu sunt validate de Comisie”, a precizat Petre Daea în cadrul unei intervenții telefonice la Euronews.ro.

  Petre Daea: ”Este revoltător o asemenea sumă”

  Despre banii care ar urma să fie alocați țării noastre, Daea a spus: ”Este revoltător o asemenea sumă. Nu are rost să discutăm despre această sumă. Aștept o întâlnire cu domnul comisar și în momentul în care voi veni în România voi face o conferință de presă pentru a informa exact ce s-a întâmplat. România a făcut eforturi extraordinare și fermierii au fost afectați”.

  Petre Daea a răspuns atacului lui Dacian Cioloș: ”Altul care nu are de-a face cu meniul României”

  Petre Daea a fost ținta mai multor atacuri, cel mai incisiv venind din partea fostului comisar pentru agricultură și actualul europarlamentar REPER Dacian Cioloș. Acesta i-a cerut liderului PSD Marcel Ciolacu să îl retragă din funcție pe Petre Daea din cauza căruia fermierii români ar fi fost nedreptățiți în chestiunea compensațiilor.

  ”Lăsați-l pe domnul Dacian Cioloș în sosul lui, altul care nu are de-a face cu meniul României”, a reacționat Petre Daea cu privire la comunicarea lui Dacian Cioloș.

  Vă reamintim că, potrivit unor surse de la Bruxelles, România ar urma să primească o sumă derizorie pentru despăgubirea fermierilor afectați de războiul din Ucraina. Sprijinul din fondul de criză ar urma să fie alocat la un nivel total de circa 56 de milioane de euro, bani din care 30 de milioane de euro ar urma să fie atribuite Poloniei, 16 milioane Bulgariei și numai 10 milioane României.


  Te-ar mai putea interesa

  Amendă uriașă încasată de un fermier de la Garda de Mediu pentru că avea prea mulți porci Dan Negru: Zăpada care cade acum face ca România să fie pe primele locuri la producția de cereale Coșmar alb în cele 4 județe unde meteorologii au emis cod roșu de viscol puternic!

  Ultimele știri

  Românii își pot recupera garanția de 50 bani/sticlă la punctele de colectare din magazinele Carrefour Echipa Nufarm: Dorin Pricope, omul din spatele cifrelor Subvenții APIA 2023 – calendar cu plățile pentru fermieri până la finalul anului