• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • COPA-COGECA reacționează după semnalul din Agrointeligența și critică Comisia Europeană: Prea târziu, insuficient, incoerent!

    agrointeligenta.ro -

    Organizația COPA-COGECA a emis astăzi, sâmbătă – 18 martie 2023, o declarație publică în care cere Comisiei Europene să modifice propunerea privind ajutorul de urgență pentru fermierii afectați de exportul de cereale din Ucraina. Reacția structurii europene a unei mari părți a mediului asociativ agricol vine după ce vicepreședinte COPA-COGECA, Marius Micu, a făcut o declarație, în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, în care susținut necesitatea unei reacții puternice la nivel european față de propunerea CE.

    Micu a dorit să ofere o explicație publică în urma editorialului președintelui Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei, care chestiona modul în care Alianța pentru Agricultură și Cooperare a reprezentat, în acest caz, interesele fermierilor români la Bruxelles.

    Reacția vicepreședintelui COPA-COGECA o puteți citi AICI

    Comentariul președintelui AFF îl puteți citi AICI

    Documentul oficial al Comisiei Europene poate fi consultat AICI

    În comunicatul COPA-COGECA este manifestată surprinderea față sumele propuse a fi acordate fermierilor, care sunt complet disproporționat de mici față de perturbările pieței în țările din vecinătatea Ucraine și față de pierderile suferite de producătorii agricoli. COPA-COGECA solicită, de asemenea, Comisiei Europene să nu se limiteze doar la un singur ajutor și doar pentru pierderile din trecut, ci trebuie să ia în calcul ce se va întâmpla și în perioada următoare, în condițiile în care se așteaptă ca această situație să nu se încheie în viitorul imediat.

    Iată, integral, comunicarea COPA-COGECA:

    ”Prea târziu, insuficient, incoerent – ​​Comisia UE trebuie să-și revizuiască propunerea de sprijin de urgență pentru fermierii afectați de exporturile ucrainene

    Copa și Cogeca au susținut comunitățile agricole ucrainene de la lansarea războiului de către Rusia, acceptând căile solidare și eliminarea tarifelor la importurile de mărfuri agricole. În consecință, creșterea importurilor din Ucraina ridică provocări serioase fermierilor și cooperativelor din regiunile limitrofe prin care tranzitează mărfurile. În acest context, sprijinul Uniunii Europene în aceste regiuni de vecinătate este crucial și a fost promis de Comisia Europeană. Pe măsură ce se discută primul regulament de implementare, astăzi este clar că sprijinul promis nu corespunde așteptărilor și va lipsi în mod clar de consecvență.

    Terenurile agricole europene din jurul Ucrainei au o importanță strategică pentru întreaga Europă. Fermierii și cooperativele din aceste regiuni au trebuit să facă față impactului cumulativ al crizei COVID, creșterii prețurilor la energie și a inputurilor cheie și secetelor severe în 2022. În plus, perturbările legate de exporturile ucrainene au făcut situația tensionată în țări precum Cehia. Republica, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

    În acest context, Comisia Europeană a anunțat, la prezentarea inițiativelor sale privind „căile de solidaritate UE-Ucraina”, înființarea unui sprijin excepțional de urgență fermierilor afectați de această politică comunitară. Astăzi se discută despre primele elemente ale regulamentului de implementare și sunt vehiculate primele cifre. Copa și Cogeca sunt consternate de sumele propuse, care sunt complet disproporționate având în vedere amploarea perturbărilor cu care se confruntă fermierii din țările din jurul Ucrainei! Mai mult, nu toate țările afectate au fost luate în considerare pentru a primi ajutor de urgență. În cele din urmă, se așteaptă ca fondurile să fie doar o plată unică, eliberată în al treilea trimestru al anului, lăsând fără sprijin până atunci comunitățile de fermieri din aceste regiuni.

    Deși Comisia Europeană trebuie să fie consecventă în sprijinul său de urgență pentru fermierii ucraineni, nu trebuie să-și uite propriii fermieri! Această propunere de regulament de punere în aplicare trebuie revizuită pe deplin pentru a fi luată în serios de comunitatea agricolă. În plus, fermierii nu trebuie doar să fie compensați pentru pierderile deja suferite, dar va fi nevoie de ajutor suplimentar în viitor, deoarece situația nu va dispărea prea curând. În cele din urmă, pentru a limita impactul viitor, trebuie făcute investiții în infrastructura benzilor de solidaritate, în timp ce trebuie menținute controale sanitare și fitosanitare riguroase”, se arată în comunicarea COPA-COGECA, emisă în limba engleză (traducerea aparține Agrointeligența – n.r.)

    Reamintim că fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, a decis ca la COPA-COGECA, din partea României, cu cotizația plătită din bugetul de stat, să fie prezentă o structură fără personalitate juridică, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, care cuprinde Federația Pro Agro, LAPAR, APPR și UNCSV.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă