• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea: Am prezentat CE situația celor 30.056 de mijloace de transport intrate în România cu cereale

    Oana Timar -

    Comisia Europeană a fost informată cu privire la situația tuturor celor 30.056 de mijloace de transport care au intrat în România cu cereale, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acesta a arătat că planul de măsuri propuse de premierul Nicolae Ciucă, alături de premierii din Ungaria, Polonia și Slovacia, precum și de președintele Bulgariei, vine să protejeze fermierii afectați de importul masiv de cereale, cu scutiri vamale, din afara UE, din Ucraina.

    „Eu m-am dus cu 2.000 de pagini arătând foarte clar care este prețul pentru cele 30.056 de mijloace de transport care au intrat în România cu cereale. Spuneam foarte clar în comunicarea mea și în susținerea în fața comisarului: iată ce avem în România, iată ce preț avem când a intrat produsul respectiv, iată cât era prețul la bursă, iată cât era prețul în port la Marea Neagră. România este principala țară exportatoare de cereale din bazinul Mării Negre, din UE. Nu putem să o lăsăm descoperită în acest moment, în această luptă, să spunem că România nu ne interesează. Ba da, ne interesează, și iată că acest interes se materializează prin forța deciziei luată de premieri și de președintele bulgar, pentru a transmite exact CE care ar putea fi căile de rezolvare a situației”, a declarat ieri, sâmbătă – 1 aprilie, Petre Daea în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3 CNN.

    Ministrul Agriculturii a menținonat că în România au intrat 3 milioane de tone de cereale și de oleaginoase, țara noastră transformându-se, în ultimul an, dintr-un exportator net, într-un importator net.

    Cerealele acestea care au venit în România au închis cererea din partea achizitorilor locali pentru producția fermierilor noștri, iar în al doilea rând, canalele de aprovizionare precum cel din portul Constanța au fost aglomerate de cerealele din Ucraina, a mai precizat Daea.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în direct la Antena 3 CNN

    Trei soluții propuse Comisiei Europene pentru sprijinirea fermierilor români

    Șeful de la Ministerul Agriculturii a arătat că există un efort susținut pentru o sprijinire a producătorilor agricoli din România, dar și pentru găsirea unei soluții corecte la problema creată de importul masiv de cereale din Ucraina.

    ”Este cel de-al treilea val de intervenție instituțională. Primul val a fost în 30 ianuarie, când șase state, sub semnătura miniștrilor Agriculturii, între care m-am aflat și eu, am depus în Consiliul de miniștri o informare care spunea despre acest fenomen care se întâmplă ca urmare a conflictului și impactul asupra țărilor aflate în proximitate, evident impactul negativ asupra fermierilor. A doua etapă de intervenție instituțională a fost când domnul președinte a intervenit la Consiliul European și a spus, a prezentat corect și nemulțumirea noastră față de nivelul sprijinului pe care l-am primit vizavi de această situație. Acum este a treia etapă de intervenție instituțională, când patru premieri și un președinte de țară fac această solicitare la Comisiei, spunând foarte clar ce se întâmplă și evident, solicitând concret anumite intervenții care vizează în mod deosebit trei lucruri”, a explicat Petre Daea.

    Ministrul Agriculturii a explicat și care sunt cele trei propuneri importante susținute de țările care au semnat adresa comună către Comisia Europeană.

    Primul este acela că trebuie bani suplimentari, că nu prin PAC putem susține acest impact negativ asupra fermierilor români. Știindu-se că rezerva de criză la care s-a apelat până acum este limitată (…), acest buget este limitat și este de 450 milioane de euro, în prima fază s-a decupat o sumă de 56 de milioane de euro, avem informații conform căreia se lucrează – ca urmare a solicitării domnului președinte (Klaus Iohannis – n.r.) și a solicitării subsemnatului privind situația concretă și modul de calcul care a condus la o repartizare a unei sume derizorii pentru România – se lucrează acum și știindu-se că se va decupa o altă sumă, dar și cu această sumă nu se pot rezolva problemele ce sunt generate de acest aflux, de acest import masiv de cereale în România. Soluțiile pe care le stabilesc cele 5 state vizează creșterea, pe de-o parte, a sumelor, pe de altă parte alte soluții care înseamnă și acest program alimentar mondial. În colaborare cu Comisia trebuie să se stabilească exact care sunt țările care au nevoie de aceste cereale, aceste cereale să pornească acolo și să aibă destinație precisă și pe culoarul de transport să își urmeze cursul până la destinația finală”, a spus Petre Daea.

    Despre cea de-a doua propunere importantă, cea legată de reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina, Petre Daea a precizat: ”În al doilea rând, în condițiile în care se pun condiții de salvgardare privind taxele vamale, ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că se stabilește o anumită cantitate (cu facilități fiscale – n.r.), în momentul în care cantitatea respectivă crește, imediat se crește și nivelul taxelor vamale, în așa fel încât să obtureze dorința de cumpărare a celor care s-ar afla în proximitatea acestei oferte”.

    În al treilea rând, se pune un mecanism rapid și automat în funcțiune. Dacă stabilim că există un impact, și el există, în momentul în care desenăm acest drum al cerealelor și vedem că impactează țările din jur, acest impact calculat să fie susținut imediat de Comisie, fără să se mai ceară țărilor solicitări de tipul dați-ne atâția bani că ne-a afectat. Nu, se calculează acest impact automat. Există o precizare importantă acolo: să monitorizeze exact cantitățile care intră în țările respetice în funcție de situația concretă și monitorizarea cantităților, să vină și banii automat. Toate aceste decizii luate la nivelul CE trebuie să aibă o comandă unică și împreună cu programul alimentar mondial, să se cunoască, să se dirijeze exact produsul la destinația care vizează asigurarea hranei pentru țările respective”, a punctat Petre Daea.

    Vă reamintim că cinci state membre, inclusiv România, au cerut Comisiei Europene să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos preţurile pe pieţele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace. Solicitarea a fost semnată, din partea țării noastre, de premierul Nicolae Ciucă. Alți semnatari sunt premierii din Polonia, Slovacia şi Ungaria, în timp ce din Bulgaria, unde Ministerul Agriculturii este condus prin interimat, adresa a fost semnată de președintele țării.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații