• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primii castraveți românești – în piețe! Fermierul Valentin Vasile a încălzit solarul cu coji de nucă și a tratat solul cu leonardită

    Angelica Lefter -

    Primii castraveți românești din producția 2023 au ajuns în piețele din București. Ei sunt din solariile legumicultorului Valentin Vasile din comuna Scărișoara, sat Plăviceni, județul Olt.

    Producător de legume, inginerul horticol Valentin Vasile din județul Olt a vorbit despre primii castraveți din producția din acest an la ”În Grădina Danei”, realizată de Dana Constantinescu și care se difuzează în fiecare joi, de la ora 10:30, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    ”Am două solarii pline de castraveți, mai avem și tomate și încă trei solarii cu castraveți mai târzii”, a vorbit inginerul Valentin Vasile despre afacerea sa cu legume.

    Munca pentru a obține primii castraveți românești a început în luna ianuarie și a inclus și pregătirea terenului cu un tratament pe bază de leonardită. Semănatul culturii de castraveți pentru răsad a început pe 15 ianuarie, răsadurile au fost plantate pe 15 februarie, iar din 16 martie s-a dat startul la recoltare.

    Valentin Vasile, legumicultor în județul Olt

    Solul solarelor a fost tratat cu un produs pe bază de leonardită. Practic, acesta a înlocuit fertilizarea prealabilă cu gunoi de grajd care în anii trecuți i-a cauzat fermierului probleme cu dăunătorii.

    ”De trei ani de zile folosesc leonardita, un mineral care ajută foarte mult solul pentru îmbunătățirea calităților lui, îngrașă, deblochează substanțele pe care le avem în sol. Tratamentul se încorporează în sol. Trec o dată cu freza, apoi dau cu leonardita și vin cu freza din nou. Este foarte importantă pregătirea terenului, dacă nu ai terenul pregătit și plantele nu au substanțele care trebuie în sol, rămân blocate, degeaba îi dai mâncare că nu fac nimic. Solul trebuie aerisit, mărunțit bine, planta să poată absorbi toate substanțele pe care le ai în sol”, a spus legumicultorul oltean care utilizează în solar Naturcomplet G de la Daymsa, cu un conținut de 30% acizi humici și 5% acizi fulvici.

    Citiți și: 10 secrete pentru o recoltă bogată de castraveți

    Centrala din solar a fost alimentată cu coji de nucă

    Solariile cu castraveți au fost încălzite cu coji de nucă

    Valentin Vasile a recunoscut că plantelor de castraveți le trebuie căldură mare pentru a se putea dezvolta atât de timpuriu, dar și aerisire foarte bună.

    ”Este o cultură rapidă, dar trebuie să-i asiguri condițiile de temperatură, un 25 – 30 de grade Celsius. Pentru încălzire am folosit coajă de nucă și acum merg pe peleți. Mai picură, face condens dar de 2 zile plouă și nu putem să aerisim. Aerisirea e foarte importantă, încălzesc solul cu furtunele apoi merg pe ventilator, ca să aerisesc bine solarul. Am încălzire și la sol pentru că dacă nu asigur 14 grade la sol, planta moare, se îmbolnăvește. Picăturile care cad fac stricăciuni, asigură dezvoltarea ciupercilor și bacteriilor. Trebuie să avem o plantă super-puternică pentru a face față condițiilor care pot apărea la un moment dat. După 15 ianuarie nu stăm deloc, toată familia lucrează din plin”, a declarat Valentin Vasile, legumicultor din Scărișoara, județul Olt.

    Citiți și: Cum să rămâi profitabil în monocultura castraveților cu ajutorul biostimulatorilor Daymsa

    Aminoacizii liberi, necesari pentru sistemul radicular al castraveților

    Cu facultate și masterat în domeniul agricol, Valentin Vasile este un fermier care știe cum să își trateze plantele și știe exact substanțele care trebuie plantei pentru dezvoltare. El alege să folosească acele produse care sunt certificate și pentru agricultura ecologică.

    ”Folosim aminoacizi care asigură dezvoltarea rădăcinii, sunt produse naturale pentru înrădăcinare. Sunt mai multe substanțe cu aminoacizi pe piață, dar degeaba dacă nu sunt liberi. După ce am ajutat-o la înrădăcinare, merg cu echilibratul 20-20, și cu magneziul mult ca să-i dea culoare la castravete, calciu ca să-i dea consistență. Toate tratamentele ne ajută în continuare până când planta ajunge la maturitate. Planta are nevoie de magneziu pentru a avea o frunză curată și fructul să aibă culoare, calciul îi dă consistență la fruct și gust. Sunt fermieri care dau substanță dublu, poate de 3 ori cât dau eu și nu fac nimic”, a adăugat legumicultorul care a utilizat, pentru înrădăcinare, biostimulatorul Raiza Mix de la Daymsa.

    Primii castraveți românești din solarul lui Valentin Vasile, culeși pe 16 martie

    Castraveții n-au nevoie de tratamente dacă nu sunt dăunători

    Valentin Vasile a menționat că în două solarii a avut probleme cu nematozii, pentru că a utilizat îngrășământ natural, gunoi de grajd. Cu greu a reușit să scape, și nu integral încă, de nematozii care au persistat chiar și după dezinfecții.

    ”Castravetele este o plantă destul de pretențioasă, are niște boli anume și dăunători, dar, în general, dacă îi asiguri ce trebuie din pornire, atunci nu trebuie să faci tratament. Am avut probleme cu nematozii. Am folosit gunoiul de grajd, am avut nematozi în el și am două solarii în care de doi ani încerc să scap și este foarte greu. Am făcut dezinsecție în două solarii și tot nu reușesc să scap de ei, am folosit destule substanțe. În loc de gunoi de grajd se poate folosi leonardita, de asta am trecut pe ea. Dacă asiguri condițiile care trebuie, trei-patru tratamente fac pe an, nu mai mult. Fac tratamente pentru dăunători în general am Tripsul la castravete și păduchele verde al castraveților – Cerisipha gossypii. Am încercat cu prădători, dar este prea scump și câteodată nu își fac treaba”, a mai arătat Valentin Vasile, legumicultor oltean, în cadrul rubricii ”În Grădina Danei”.

    Cultivarea castraveților timpurii – încălzire cu coji de nucă, fertilizare cu leonardită


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!