• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât lapte dă o vacă. Producția de lapte în funcție de rasă

    Violina Gorcinschi -

    Cât lapte dă o vacă pe zi, pe săptămână, pe an sau pe lactație. Producția de lapte a unei vaci diferă în funcție de vârstă, de rasă și de condițiile de creștere. Mai mulți factori pot determina obținerea unui randament mai ridicat în perioada de lactație.

    Producția de lapte la vaci diferă în primul rând în funcție de rasă și de vârstă. Ca urmare a programelor de selecție, au fost obținute rase specializate pentru producția de lapte, care înregistrează rezultate foarte bune pe toată perioada lactației.

    Informații generale despre producția de lapte la vaci

    Cel mai important aspect cu privire la producția de lapte la vaci este perioada de lactație. O vacă nu dă lapte tot timpul anului, ci perioada de lactație la bovine este de 305 zile. Mulsul de oprește cu două luni, 6-8 săptămâni înainte de fătare.

    Vacile tinere, junincile, încep să dea lapte după prima fătare, eveniment ce are loc când animalul a atins o vârstă de 1,5-2 ani.

    Câți ani dă lapte o vacă. Acest lucru depinde chiar de fermier. Teoretic, o vacă poate da lapte până la moarte, dar productivitatea ei scade odată cu vârsta. Cu cât vaca este mai bătrână, cu atât va produce mai puțin lapte. De obicei, în fermele profesioniste, vacile de lapte se ține 7-9 lactații, ceea ce corespunde unei vârste de 10-13 ani.

    Citiți și: Cât trăiește o vacă. Durata de viață după rasă și tipul fermei

    Factori care influențează producția de lapte la vaci

    Factori de care depinde producția de lapte la vaci

    O serie de factori influențează producția de lapte a unei vaci. Acești factori sunt, o parte, independenți de intervenția crescătorului, iar o parte pot fi ”ajutați” de acesta.

    Producția de lapte a unei vaci depinde de:

    Cu privire la momentul fătării, s-a observat că vacile care fată iarnă au o producție cu 10% mai mare decât cele care fată vara.
    Randamentul producției de lapte la o vacă este susținut de furajare. Se estimează că performanța unei vaci este dată în procent de 20% de rasă, în timp ce furajarea poate influența producția de lapte în procent de 70%.

    Cât lapte produce o vacă în funcție de vârstă

    Cât lapte produce o vacă în funcție de vârstă

    Cantitatea de lapte produsă de o vacă depinde de vârsta acesteia. Vacile foarte tinere au o productivitate mai mică, mai ales după primele fătări. Se consideră că vârsta optimă pentru prima însămânțare este de 20 de luni. Fertilizarea prea timpurie afectează negativ dezvoltarea vacilor și lactația.

    Cea mai mare producție de lapte la vaci apare de obicei la a cincea fătare.

    O vacă tânără după prima fătare dă, în medie, aproximativ 9 litri de lapte pe zi. După fătarea ulterioară și odată cu vârsta, productivitatea vacilor crește și, până în al cincilea sezon, ajunge la 12 litri pe zi.

    Situația este diferită în cazul raselor specializate pentru producția de lapte, cum ar fi Holstein, care pot produce peste 40 de litri pe zi.

    Producția de lapte la vaci pe zi

    Cât lapte produce o vacă pe zi

    Producția de lapte a unei vaci, pe zi, depinde mult de vârsta animalului, de genetică și de furajare.

    Producția de lapte pentru o vacă medie este de 4.000 – 6.000 de litri pe an. Din această medie putem calcula cât lapte produce o vacă zi. Se obține următorul rezultat: o vacă produce pe zi, între 13 și 20 de litri de lapte. Media este undeva la 15-16 litri. Dacă fermierul sesizează fluctuații mari ale cantității de lapte la muls sau chiar oprirea lactației, el trebuie să anunțe imediat medicul veterinar.

    Producții mai mari se obțin în condiții de fermă cu rase specializate pentru producția de lapte, despre care puteți citi mai jos în acest articol.

    Cât lapte produce o vacă pe săptămână

    Dacă știm producția zilnică a unei bovine, este ușor de calculat cât lapte produce o vacă pe săptămână. De exemplu, dacă o vacă tânără dă aproximativ 12 litri de lapte pe zi, atunci se obține o medie de aproximativ 85 litri pe săptămână.

    Pentru o vacă ce dă 19 litri pe zi, producția săptămânală de lapte este de 133 de litri.

    În cazul vacilor performante cu medii de 30 de litri pe zi, cantitatea de lapte pe care această vacă o dă pe săptămână ajunge la 280 de litri.

    De precizat că vacile se mulg în fiecare zi a săptămânii.

    Producția lunară de lapte la vaci

    Cât lapte produce o vacă pe lună

    Rata lunară de muls a unei vaci este dificil de calculat, deoarece randamentul depinde mai mult de hrănire. În diferite zile, în funcție de nutriție, o vacă poate produce de la 9 la 15 litri/zi. Prin urmare, producția lunară de lapte este considerată aproximativă – mai mult de 300 de litri.

    Cât lapte produce o vacă pe an

    Cât lapte produce o vacă pe an este un indicator important pentru randamentul fermei. O vacă de vârstă mijlocie dintr-o rasă universală are un potențial de producție anuală de aproximativ 4.000 – 5.000 de litri.

    În schimb, reprezentanții rasei Holstein arată producții record de lapte – până la 12.000. În fermele performante, această producție se menține și iarna.

    Cum fluctuează producția de lapte în timpul lactației

    Producția de lapte a unei vaci nu este uniformă pe parcursul lactației. După fătare, cantitatea de lapte la muls crește treptat, iar vârful de producție este atins în a doua lună și se menține timp de două luni.

    Din luna a patra după fătare, producția de lapte scade treptate, iar până la luna a zecea, ea se pierde.

    Exemplu de fluctuație la producția de lapte pe perioada lactației

    Diferența la producția de lapte a unei vaci în funcție de anotimp

    Producția de lapte este influențată la vaci și de anotimp. Deoarece productivitatea laptelui depinde într-o măsură mai mare de nutriție, iarna, în absența unei cantități mari de furaje suculente și verdeață, randamentul scade. Este și un motiv important pentru care cei mai mulți crescători optează pentru fătări în sezonul rece.

    Dacă iarna o vacă dă 10-12 litri de lapte pe zi, atunci producția zilnică vara ajunge la 18-25 litri.

    Pe timpul iernii, vacilor trebuie să li se asigure apa la o temperatură de 8-15 grade Celsius pentru a evita problemele de sănătate.

    Vara, preocupările crescătorului de vaci trebuie să includă și combaterea insectelor, mai ales a muștelor, care pot stresa animalele, iar producția de lapte poate scădea cu 20-40%.

    De asemenea, un punct important este momentul fătării. De exemplu, femelele care au fătat în noiembrie-decembrie dau cu 300-700 de kilograme mai mult lapte decât cele care au fătat vara. De regulă, în multe gospodării și ferme mai mici, vițeii se nasc în februarie. Fermele mari își pot programa fătările pe tot parcursul anului.

    Cum recunoști o vacă care dă mult lapte

    Cum recunoști o vacă cu producție mare de lapte

    Caracteristicile unei vaci pot fi un indicator pentru productivitatea ei de lapte. Cum arată o vacă ce produce mult lapte este o chestiune ce ține de specificul rasei, dar și de aspecte corporale.

    Iată cum recunoști o vacă ce dă mult lapte:

    Comportamentul unei vaci care dă mult lapte este ușor diferit. Aceste exemplare rămân pe loc o perioadă mai lungă, le poți determina să se miște dintr-un loc numai după ce ele au terminat de rumegat acolo. Vacile productive evită un efort prelungit, deci nu trebuie obligate să parcurgă distanțe prea lungi.

    Producția de lapte la vaci în funcție de rasă

    Cele mai bune rase de vaci de lapte au un randament ridicat și pot aduce profituri semnificative fermelor agricole, în special dacă au parte de o hrănire corespunzătoare.

    Citiți și: Top 12 rase de vaci de lapte care dau cele mai mari producții

    Cât lapte produce pe zi o vacă Holstein

    Cât lapte produce o vacă din rasa Holstein

    Corpul vacilor Holstein este adaptat pentru o producție mare de lapte, având un uger mare și bine dezvoltat. Rasa Holstein este cea mai bună rasă de vaci pentru lapte, însă un rol extrem de important îl joacă și alimentația, linia genetică și condițiile de creștere.

    Cât lapte produce o vacă din rasa Holstein. În fermele intensive, rasa Holstein are o productivitate medie de 10.000 – 12.000 de litri de lapte pe o lactație, adică în 305 zile. Astfel, o vacă din rasa Holstein cu genetică bună dă pe zi circa 32-39 de litri de lapte.

    Dacă bovinele nu beneficiază de o furajare bună, producția medie poate scădea de 4.000 – 5.000 de litri de lapte pe lactație.
    În România, cea mai mare producție la o vacă Holstein este de 96,9 litri pe zi.

    Cât lapte produce o vacă din rasa Bălțată cu Negru Românească

    Rasa Bălțată cu Negru Românească este una dintre cele mai răspândite și productive rase de vaci de lapte din România. S-a format prin ameliorarea raselor locale cu Holstein-Friză, iar omologarea rasei s-a făcut în 1987.

    La fel ca și Holstein, conformația animalelor din această rasă este adaptată pentru a susține o producție ridicată de lapte și este preferata fermelor din România, în special în partea de sud a țării.

    Productivitatea vacilor de lapte Bălțată cu Negru Românească este de 8.000 de kilograme pe lactație, iar cu genetică și alimentație bună se poate depăși ușor pragul de 10.000 de kilograme de lapte la o lactație.

    Bălțata Românească – producție de lapte pe zi

    Cât lapte produce o vacă din rasa Bălțata Românească tip Simmental

    Este o rasă mixtă de vaci, însă este crescută, în special, pentru producția de lapte, care are o calitate foarte bună.

    Randamentul rasei de Bălțată Românească de tip Simmental este de 5.000 de kilograme de lapte într-o lactație normală, iar laptele are o calitate foarte bună, cu un nivel mediu de 3,90 % grăsime, 3,30 % proteină ș 195 kg grăsimeșsi 170 kg proteină (365 kg substanță utilă).

    Producția de lapte la vaci din rasa Bălțată Românească depinde mult de furajare. Se poate ajunge la producții medii de peste 50 de litri de lapte pe zi.

    Vaci Jersey – producție de lapte pe zi

    Cât lapte produce o vacă din rasa Rasa Jersey

    Producția de lapte a vacii Jersey poate atinge 10.000 de litri pe lactație. În condiții de furajare mai slabă, o vacă Jersey produce maximum 5.000 – 6.000 de litri pe lactație.

    Randamentul zilnic de lapte este de până la 30-32 litri, cu un conținut ridicat (5-8%) de grăsimi.

    Producția de lapte crește de la a doua fătare, iar lactația maximă se obține la a cincea fătare, apoi scade începând cu a opta fătare. O vacă Jersey este considerată bătrână după 10 viței, unele animale rămânând productive până la 13-15 ani.

    Cât lapte produce o vacă din rasa Bruna de Maramureș

    Producția de lapte a vacilor din rasa Brună de Maramureș este de circa 10 litri pe zi, deci 3.200 – 3.500, chiar 3.800 de kilograme de lapte la o lactație, însă nici furajarea nu este una intensivă. O brună elvețiană atinge ușor o productivitate de 5.000 de kilograme de lapte, așa că potențial genetic de creștere există și la varietatea de Maramureș.

    Recordul producției de lapte pentru această rasă a fost de 11.662 litri, cu 4,33% grăsime.

    Cât lapte produce o vacă din rasa Fleckvieh sau Bălțata Germană

    Producția de lapte a unei vaci de lapte din rasa Fleckvieh ajunge la 8.500 de kilograme, cu grăsime de 4,2% și proteină de 3,7%. Producția de lapte pe a acestor vaci crește până la a cincea lactație.

    Cu o alimentație potrivită, o vacă din rasa Fleckvieh produce în jur de 25-30 de litri de lapte pe zi. În medie, o vacă Fleckvieh are 8-10 lactații.

    Cât lapte produce o vacă din rasa Rasa Ayrshire

    Originară din Scoția, rasa are o productivitate ridicată de lapte. La o lactație, un exemplar din această rasă poate depăși 9.000 de kilograme de lapte.

    Calitatea laptelui obținut de la vacile din rasa Ayrshire este ridicată. În medie, un kilogram de lapte are 3,4% proteină și puțin sub 4% grăsime.

    Cât lapte produce o vacă din rasa Rasa Guernsey

    Calitatea laptelui produs de vacile din rasa Guernsey este una ridicată. Pe lângă conținutul ridicat de vitamina A dat de betacaroten, acest lapte are un conținut de 5% grăsime și 3,7% proteină.

    Productivitatea medie a unei vaci de lapte din rasa Guernsey este de 6.000 de kilograme de lapte la o lactație, producția zilnică de situându-se între 18 și 26 de kilograme.

    Cât lapte produce o vacă din rasa Rasa Angeln

    Producția medie de lapte pe care o dă o vacă Angeln este de 7.570 de kilograme de lapte la o lactație, cu un nivel mediu de grăsime de 4.81%.

    Cât lapte produce o vacă din rasa Bruna elvețiană

    Bruna elvețiană este situată pe al doilea loc la producția de lapte din lume, după rasa Holstein.

    Productivitatea unui vaci din rasa Brună elvețiană este între 10.000 și 12.000 de litri per lactație. Are cel mai ridicat nivel de proteine din lapte și oferă fermierilor o foarte bună conversie a furajelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”