• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce un cais nu face flori: cauze, soluții

    Violina Gorcinschi -

    De ce un cais nu face flori – cauze, soluții Florile mari și dese din cais vestesc recolte bogate de fructe, iar atunci când acestea întârzie să apară, se stârnește îngrijorarea pomicultorului. Acesta se întreabă de ce nu rodesc caișii, de ce nu înfloresc caișii, unde s-a greșit și cum se poate problema.

    Caișii, pe lângă alți pomi fructiferi, sunt sensibili la condițiile de mediu și de îngrijire, astfel că lipsa florilor primăvara nu este chiar rară la această specie pomicolă. Iată 6 motive pentru care nu înfloresc caișii.

    De ce nu înfloresc caișii? Cauză: Pomii sunt prea tineri

    Pomii care nu au atins încă o anumită vârstă pot să treacă prin primăvară neînfloriți. Unele soiuri de caiși își încep înflorirea completă în al treilea an, însă există specii care produc fructe abia după al 6-lea sau chiar al 8-lea an. Cel mai bine e să aveți răbdare pentru că înfloririle timpurii sunt, de cele mai multe ori, fără rod.

    În plus, se poate întâmpla să alegeți sau să vi se ofere puieți nepotriviți, în cel mai nefericit caz, de caise sălbatice. În astfel de cazuri, înflorirea și recolta de fructe sunt așteptate mulți ani.

    Cumpărați material săditor numai de la comercianții sau pepinierele de încredere, studiați caracteristicile soiului ales și aveți încredere în procesul natural de creștere.

    De ce nu înfloresc caișii? Cauză: Soiul este greșit ales

    Pomii de cais necesită diferite condiții de climă, sol, îngrijire etc, în funcție de soi. Unii caiși preferă temperaturi mai mari decât cele din țara noastră. Dacă doriți să vă înfrumusețați grădina cu multe flori și să obțineți recolte bogate, trebuie să alegeți soiuri compatibile cu zona în care vor fi plantați pomii.

    Înainte de plantare, verificați caracteristicile anumitor soiuri de caise și alegeți-l pe cel mai potrivit pentru zona înființării culturii.

    o persoana care planteaza un pom
    Plantarea greșită a caișilor (foto: jardina.eu)

    De ce nu înfloresc caișii? Cauză: Plantarea incorectă a răsadului de cais

    Un alt motiv pentru care pomii de cais nu înfloresc este plantarea necorespunzătoare. Există 3 astfel de greșeli: momentul greșit, locul greșit și modalitatea greșită de a planta.

    Un moment greșit de plantare ar fi toamna. Caișii prind mai ușor rădăcini în pământ dacă solul este mai cald. În cazul României, cea mai bună perioadă de plantare a caișilor este primăvara.

    În ceea ce privește locul nepotrivit de plantare, trebuie să ținem cont că pomii de cais iubesc căldura, astfel că răsadurile trebuie așezate într-un loc însorit și protejat de vânt. Solul ar trebui să fie fără apă stagnantă (apele subterane să nu fie mai aproape de 2 m), afânat (lut nisipos, lut), hrănitor.

    Există, de asemenea, și modalități greșite de plantare pe care ar trebui să le evitați:

    1. Săparea unor gropi prea adânci pentru plantare – răsadurile trebuie plasate la o adâncime de 30-60 de cm.
    2. Săparea gropilor într-o zonă lutoasă – în astfel de cazuri, rădăcinile răsadului se sufocă, putrezesc, iar iarna pot îngheța.
    3. Aplicarea în exces a îngrășămintelor (de exemplu, prea mult gunoi de grajd proaspăt).

    Alegeți cu atenție locul de plantare, ținând cont de caracteristicile pomilor și urmați cu atenție toate regulile de plantare.

    un cais inghetat
    Înghețul la caiși (foto: phys.org)

    De ce nu înfloresc caișii? Cauză: Caisul a înghețat

    Caisul este cea mai iubitoare de căldură dintre sâmburoase, astfel că are o sensibilitate ridicată la condițiile de temperatură. Pe lângă atenția acordată soiului și zonei de plantare, trebuie să luați în considerare și capriciile vremii.

    Iernile geroase, în special cele fără zăpadă, precum și schimbările bruște de temperatură pot afecta procesul de înflorire – mugurii florali îngheață și nu se mai deschid. Acest lucru este valabil și toamna, când tranzițiile bruște de la burniță caldă prelungită la îngheț real dăunează pomilor.

    Primăvara este și ea o perioadă delicată pentru dezvoltarea caișilor. Schimbările bruște de temperatură și înghețurile de primăvară sunt capabile să vă priveze de recoltă. Florile de cais nu suportă temperaturile care ajung la -1-2 ° C.

    Stimulați înflorirea ulterioară de exemplu, prin stropirea pomilor primăvara sau prin tăierile de vară. În primul caz, stropirile se efectuează la începutul primăverii, la o temperatură de cel puțin 5 ° C, caișii fiind pulverizați cu 3% lichid Bordeaux, care îi va proteja și de atacurile ciupercilor.

    În al doilea caz, imediat după recoltarea fructelor în august, creșterile anuale sunt scurtate cu 1/3 și ramurile în exces sunt îndepărtate. Și, în sfârșit, dacă iernile sunt aspre, trebuie să oferiți pomilor o protecție bună pentru această perioadă.

    o ramura de cais cu clei
    Bolile și dăunătorii caisului (foto: mandycanudigit.com)

    De ce nu înfloresc caișii? Cauză: Atacurile bolilor și dăunătorilor

    Daunele cauzate de boală și atacurile dăunătorilor pot opri procesul de înflorire al caișilor.

    Cleiul la pomi – această boală se manifestă prin secreția abundentă de lichid vâscos întunecat, care se întărește într-o masă vitroasă. Acesta răspunsul pomilor la diverși factori dăunători – tăieri incorecte, arsuri solare, degerături, infecții fungice.

    Tratați zonele bolnave prin îndepărtarea lemnului afectat, curățați tăieturile cu un cuțit ascuțit și dezinfectați cu o soluție de sulfat de cupru 1%.

    Monilioza – Această boală se caracterizează prin ofilirea masivă și căderea florilor și a frunzelor, precum și prin crăpare, provocând o „arsură” vizuală a lemnului. Dacă există semne ale bolii, tratați pomii cu preparate speciale: înainte de înflorire, pulverizați caisul și pământul de sub el cu un amestec Bordeaux 3%. După înflorire, tratați cu 1% lichid Bordeaux. Dacă este necesar, utilizați suplimentar medicamentele adecvate. Colectați și ardeți în timp util părțile afectate ale pomului – ramuri, frunze, flori, fructe.

    Pe lângă acestea, există și alți dăunători care pot afecta caișii, cum ar fi tripsul californian sau molia vărgată a caisului. Utilizați insecticidele adecvate conform instrucțiunilor. Zonele infestate, cum ar fi frunzele, trebuie îndepărtate pentru prevenirea extinderii atacului.

    De ce nu înfloresc caișii? Cauză: Îngrijirea necorespunzătoare

    În etapa de plantare am vorbit despre îngrijirea necorespunzătoare a pomilor de cais. Măsurile corecte pentru a stimula creșterea și atenția acordată culturii sunt absolut necesare pentru înflorirea pomilor și obținerea unor roade bune.

    Trebuie să fiți atenți să nu exagerați cu aplicarea îngrășămintelor. Caișii nu au nevoie de hrănire atât de frecventă. Aplicarea de 3-4 ori pe an a îngrășămintelor organice și de 2 ori pe an a celor minerale este suficientă. Dacă plantele sunt suprafertilizate (mai ales în stadiul de pomișor și mai ales cu prea mult îngrășământ cu azot), este foarte probabil să întârziați debutul înfloririi. Caisul „îngrășat” va crește lăstari mari și nu va avea timp de flori. Aplicați îngrășământ cu moderație. Dacă pomul este deja „îngrășat”, nu îl mai hrăniți în acest sezon.

    Un alt factor important pentru lipsa florilor este tăierea incorectă a pomului. Atât momentul, cât și modul greșit în care se taie caișii determină acest fenomen. Ramurile pot suferi răni și se formează clei, despre care am menționat mai sus. Astfel, respectați regulile de tăiere ale caisului.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA