• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rase de găini de carne. Cele mai bune rase de găini pentru carne

    Violina Gorcinschi -

    Cele mai bune rase de găini de carne – cum să alegi o găină potrivită pentru producția de carne. Topul celor mai bune găini pentru carne în funcție de rasă ține cont de greutatea indivizilor, rapiditatea cu care cresc, dar și calitatea cărnii.

    Cum să alegi cele mai bune rase de găini de carne pentru gospodărie și pentru fermă. În acest articol sunt prezentate rase grele de găini potrivite pentru producția de carne, atât din punctul de vedere al cantității, cât și în ceea ce privește calitatea.

    Kabir, o rasă de găini bune pentru carne

    Rase de găini de carne. Kabir

    Rasa de găini Kabir este o rasă mixtă, adică păsările sunt crescute atât pentru producția de ouă, cât și pentru cea de carne. Avantajul acestor găini este că sunt foarte rezistente, au un sistem imunitar foarte bun și nu se îmbolnăvesc ușor.

    Găinile Kabir au o talie mare, sunt păsări masive, care au nevoie de un adăpost pe măsură. Sunt păsări liniștite, ușor de crescut.
    Avantajele rasei de găini Kabir pentru producția de carne este că păsările iau în greutate rapid și valorifică foarte bine furajele. La vârsta de 5 luni, o găină Kabir poate atinge greutatea de 4 kilograme, în timp ce un cocoș poate ajunge la greutatea de 5,5 kilograme.

    Cocoșul Kabir poate avea o greutate de până la 2,5 kilograme în doar nouă săptămâni, în timp ce o găină Kabir poate avea o greutate de până la două kilograme în același interval.

    În mod normal, găinile Kabir încep să depună ouă după 26 de săptămâni sau 6 luni și jumătate, cu o producție anuală de 200 de ouă, fiind apreciate datorită conținutului scăzut de colesterol.

    Găini de carne din rasa Cochinchina

    Rase de găini de carne. Cochinchina

    Cochinchina este o rasă grea de găini crescute pentru carne. Rasa este originară din China, de una a fost adusă în Europa în secolul al XIX-lea. Despre această rasă de găini se știe că s-a format în mod natural, fiind astăzi crescută în cinci varietăți de culoare: albă, neagră, barată, pestriță și galbenă.

    Puii de Cochinchina sunt masivi, greoi, dar ca rasă să adaptează ușor la noi condiții de creștere și au un temperament liniștit.
    Rasa de găini Cochinchina este crescută pentru carne și are o producție scăzută de ouă, de 80-110 de ouă pe an. Un ou de Cochinchina cântărește de 55 de grame. Avantajul găinilor din această rasă este că sunt cloști bune și încep să ouă de la vârsta de 10-12 luni.

    Păsările din rasa Cochinchina ajung la maturitate la vârsta de 18 luni. Greutatea la care ajunge un cocoș este de 4,5 – 5 kilograme, în timp ce găinile pot atinge greutatea de 3,5-4 kilograme.

    De cele mai multe ori, găinile din rasa de carne Cochinchina sunt folosite pentru obținerea unor hibridări. Puii obținuți au de asemenea un randament bun în producția de carne.

    Găini de carne din rasa Brahma

    Rase de găini de carne. Brahma

    Brahma este una dintre cele mai bune rase de găini de carne. Originară din Asia, rasa a fost adusă în Europa și în America în aceeași perioadă ca și Cochinchina.

    Găinile Brahma sunt de obicei păsări liniștite, dar unele exemplare pot manifesta agresivitate, în special masculii.

    Producția de carne a unei găini Brahma este ridicată. Cu o talie impunătoare, aceste păsări iau repede în greutate. Cocoșii Brahma pot atinge o greutate de 5 kilograme, în timp ce găinile Brahma ajung la 3,5-4,5 kilograme, încheindu-și procesul de creștere mai devreme de 18 luni.

    Găinile Brahma încep să facă ouă la vârsta de 10 luni și sunt cloști bune. Producția de ouă este de 120-140 de ouă pe an. Un ou de găină Brahma cântărește 60 de grame.

    Rase de găini de carne. Poularde du Périgord

    Rasa de găini Poularde du Périgord este o rasă cu o calitate foarte bună a cărnii. Aceste găini sunt crescute pe scară largă în Franța, în regiunea Perigord. În Hexagon și nu numai, puii de carne din rasa Poularde du Périgord sunt apreciați pentru randamentul crescut, producția ridicată și aspectul marmorat al cărnii datorat grăsimii intramusculare și a unui strat de grăsime subcutanat.

    La rasa de carne Poularde du Périgord trebuie subliniat că se urmărește calitatea, nu cantitatea. Creșterea acestor găini se face în aer liber, pe pășune, iar sacrificarea puilor se face după 120 de zile.

    La sacrificare un pui de carne Poularde du Périgord cântărește până la 2 kilograme.

    Din 2016, carnea de pui Poularde du Périgord este produs protejat la nivelul Uniunii Europene, fiind un produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP).

    Plymouth Rock, o rasă de găini crescute pentur carne

    Rase de găini de carne. Plymouth Rock

    Rasa de găini Plymouth Rock a fost obținută în SUA, prin încrucișarea populațiilor locale cu rasele: Dominicana – varietatea barată, Brahma și Cochinchina. Plymouth Rock are 6 varietăți de culoare: albă, albastră, argintie, potârnichie, barată, herminată și cărămizie. Astăzi, încrucișările de Plymouth Rock cu Cornish alb sunt baza fermelor de pui de carne din SUA.

    Caracteristicile rasei Plymouth Rock includ creasta foarte roșie, ciocul galben sau de culoarea cornului, iar picioarele nu au pene și sunt întotdeauna de culoare galbenă.

    Plymouth Rock este o rasă grea de găini, apreciată pentru producția de carne și randamentul bun de valorificare a furajelor. Cocoșii au o greutate de 3,5 – 4 kilograme, în timp ce găinile de Plymouth Rock ajunge la 2,5 – 3 kg.

    Găinile din rasa Plymouth Rock încep să depună ouă la vârsta de 6-7 luni, având o producție de 150-200 de bucăți pe an. Greutatea medie a unui ou este de 55 de grame.

    Plymouth Rock este o rasă mixtă de găini, folosită atât pentru producția ridicată de carne, cât și pentru cea de ouă, precum și pentru rezistența la boli.

    Cornish, o rasă de găini de carne

    Rase de găini de carne. Cornish

    Cornish este o rasă grea de găini, creată pentru lupte. În ultimele decenii, a devenit și o cunoscută rasă de găini pentru carne, având un randament ridicat la sacrificare.

    Rasa de găini Cornish a fost obținută prin încrucișarea mai multor rase de luptă, cum ar fi Engleza Malaeză și Assel. Cel mai adesea, în crescătorii întâlnim Cornish alb.

    Găinile din rasa Cornish ajung la maturitate la greutatea de 3,5-4 kilograme, iar cocoșii la 4,5-5 kilograme.

    Producția de ouă la găini Cornish este scăzută 100-110 de ouă pe an, iar ouatul începe de la vârsta de 7 luni.

    Rasa de găini Dorking pentru producția de carne

    Rase de găini de carne. Dorking

    Rasa de găini de carne Dorking este originară din Marea Britanie. Este populară atât pentru creșterea puilor de carne, cât și pentru ouăle albe depuse de găini

    Greutatea unei găini din rasa Dorking ajunge la 3,6-4,5 kilograme, dar cocoșii pot atinge 4,5-6 kilograme.

    Rasa de găini de carne La Bresse

    Rase găini de carne. La Bresse

    Rasa La Bresse este apreciată pentru gustul cărnii ce aduce a carne de fazan. Veche rasă originară din Franța, păsările La Bresse sunt disponibile de obicei în trei varietăți de culoare: albă, neagră și argintie/cenușie.

    La rasa La Bresse, culoarea penajului este și un semn al productivității. Găinile și cocoșii de La Bresse alb au o greutate mai mare decât varietățile negre sau cenușii. Astfel, o găină albă de La Bresse poate atinge greutatea de 1,7-2 kilograme, iar un cocoș 2,5-3 kilograme.

    Productivitatea la ouă a găinilor La Bresse este de 160-180 de ouă pe an. Fiecare ou este alb, cu o greutate de până în 70 de grame.

    Rasa de găini de carne Faverolles

    Rase de găini de carne. Faverolles

    Rasa de găini Faverolles a fost creată în anii 1860 în partea de nord a Franței. Linia de carne a rasei a fost perfectată în Germania, unde s-a obținut o rasă cu un randament bun la sacrificare, dar și o producție mai bună de ouă.

    Greutatea unui cocoș Faverolles poate atinge cinci kilograme, dar de obicei, greutatea medie este de 3,5-4,5 kilograme. Găinile Faverolles au o greutate de 3-4 kilograme. Există mai multe varietăți de Faverolles, însă că cea mai întâlnită culoare a rasei Faverolles este culoarea somonului, exemplarele putând avea penajul și negru, albastru, maroniu si alb.

    Carnea de pui Faverolles este deosebită, similară cu cea de fazan.

    Creșterea găinilor Faverolles pune o serie de probleme crescătorilor pentru că aceste păsări sunt docile, aproape niciodată agresive, din acest motiv având nevoie să fie protejate de exemplare din alte rase care le pot ataca.

    Producția de ouă a găinilor din rasa Faverolles este de 150-180 de ouă pe an. Fiecare ou cu o greutate de 55-60 de grame. Găinile nu sunt bune cloști.

    Citiți și: Câte găini trebuie la un cocoș. Raportul perfect între cocoși și găinile din ogradă!

    Găini de carne rasa Mătase japoneză

    Rase de găini de carne. Mătase japoneză

    Găinile din rasa Mătase japoneză sunt spectaculoase prin penajul lor, dar au și un randament bun în producția de carne. Rasa este originară din Asia, fiind adusă în Europa de olandezi și comercializată pe tot continentul.

    Găinile din rasa Mătase japoneză nu au o greutate foarte mare și depășesc rar 2 kilograme, în timp ce cocoșii pot ajunge la 2,5 kilograme.

    Ce este inedit la carnea găinilor Mătase japoneză este culoarea închisă a pielii – aproape neagră. De asemenea, carnea este bună la gust, moale, suculentă. De precizat că această rasă nu are grăsime, iar pielea este groasă.

    Găinile Mătase japoneză încep să se ouă încă de la 5 luni, având o producție anuală ce variază în funcție de diverși factori de la 80 la 180 de ouă. Greutatea oului este de doar 35 de grame, dar gustul este foarte bun.

    Găini de carne din rasa Orpington

    Rase de găini de carne. Orpington

    Rasa de găini Orpington este o rasă mixtă de ouă și de carne. A fost dezvoltată în Anglia, din încrucișarea raselor Minorca, Langhans și Plymouth Rock. Inițial, toate găinile Orpington erau negre, ulterior fiind devoltate linii de precum orpington auriu, orpington alb și orpingon albastru

    Greutatea unei găini Orpington este, în medie, de 3,8 kilograme, în timp ce greutatea unui cocoș este de 3,6-5 kilograme.
    Producția de ouă a găinilor Orpington este de 175-200 de ouă pe an.

    Creșterea găinilor Orpington trebuie să se facă în ferme și gospodării care pot asigura păsărilor acces la iarbă și posibilitatea de a face mișcare. Păsările Orpington iau ușor în greutate și pot ajunge supraponderale, ceea ce le afectează mobilitatea și fertilitatea.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd