• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piatra vânătă la vița de vie. Când și cum stropim via cu zeamă bordeleză

    Violina Gorcinschi -

    Piatra vânătă la vița de vie este un tratament eficient. Stropirea viei fie direct cu tratament de piatră vânătă – sulfat de cupru, sau cu zeamă bordeleză, trebuie făcută în anumite perioade, conform unui calendar de tratamente, urmând recomandările specialiștilor. Când și cum stropim via cu piatră vânătă, vă spunem în acest articol.

    Tratamentul cu piatră vânătă (sulfat de cupru) la vița de vie se face la momentul potrivit poate spori producția și calitatea fructelor. Stropirile se administrează în vie cu piatră vânătă diluată în apă, ori sub formă de zeamă bordeleză (cu var stins), în funcție de modul și momentul în care se aplică. Sulfatul de cupru la vița de vie previne bolile fungice și bacteriene, dar poate fi și un îngrășământ util.

    doua persoane care pulverizeaza cu solutie vita de vie
    Beneficiile aplicării de piatră vânătă la vița de vie

    Piatra vânătă la vița de vie – beneficii

    De ce folosim piatră vânătă la vița de vie nu reprezintă un mister pentru viticultorii experimentați. Zeama bordeleză se utilizează frecvent în perioada de repaus vegetativ la vița de vie, dar și foliar pentru a preveni tratarea bolilor fungice și bacteriene. Aceasta are eficiență maximă dacă este aplicată preventiv.

    Menținerea unei valori optime de cupru în sol este extrem de importantă pentru plante, inclusiv pentru vița de vie. Solurile cu un deficit de cupru sunt cele turboase și acide. Dacă solul prezintă deficiențe de cupru, e recomandată administrarea de zeamă bordeleză (sulfat de cupru) ca fertilizant, reprezentând un nutrient important pentru creșterea și dezvoltarea viței de vie.

    Carența de cupru la vița de vie prezintă semne evidente și ușor de recunoscut:

    Astfel, pentru a evita astfel de efecte, e bine să administrăm piatră vânătă foliar sau la sol, ca îngrășământ.

    Calendar tratamente cu piatră vânătă la vița de vie

    Perioada în care se stropește vița de vie cu piatră vânătă depinde de rezultatele pe care vrem să le obținem de la acest tratament. La vița de vie, piatra vânătă sub formă de zeamă bordeleză se poate aplica atât în perioada de vegetație, cât și în cea de repaus vegetativ. Trebuie să fim atenți la modul de preparare a soluției, pentru a nu arde lăstarii tineri, frunzele și florile.

    Primul tratament cu piatră vânătă la vița de vie se face toamna și iarna. După căderea tuturor frunzelor, în perioada de repaus vegetativ, sulfatul de cupru poate fi aplicat direct în diluție cu apă, fără a se adăuga var în soluție.

    Al doilea tratament cu piatră vânătă la vița de vie se face în perioada de vegetație, când vom stropi via cu zeamă bordeleză. Tratamentul trebuie aplicat numai după ce creșterile lăstarilor se atenuează (sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie).
    Aplicarea de zeamă bordeleză în prima fază de dezvoltare a lăstarilor este greșită și are ca efect oprirea/încetinirea din creștere a acestora.

    Mare atenție la soiul pe care îl creșteți și la momentul aplicării. De exemplu, zeama bordeleză (și orice fungicide cuprice) distruge aroma strugurilor de Tămâioasă românească dacă tratamentul a fost aplicat după sfârșitul lunii mai.

    Citiți și: Tratamente la vița de vie înainte și după înflorit

    Când se stropește vița de vie cu zeamă bordeleză

    Când se stropește vița de vie cu piatră vânătă

    Stropirea viței de vie cu zeamă bordeleză sau cu piatră vânătă – sulfat de cupru – se face într-o zi fără vânt și fără precipitații. Este indicat ca tratamentul să fie efectuat dimineața devreme sau după-masă, niciodată în timpul zilei când este foarte cald.

    Zeamă bordeleză la vița de vie: rețetă și mod de aplicare

    Rețeta de zeamă bordeleză pentru vița de vie necesită aceleași ingrediente ca și în cazul aplicării stropirii cu zeamă bordeleză la roșii. La vița de vie, cel mai bine se aplică zeamă bordeleză în concentrație de 1% de sulfat de cupru.

    Pentru prepararea unei soluții de 1% zeamă bordeleză pentru stropirea viței de vie, este nevoie de:
    – 100 de grame de piatră vânătă (sulfat de cupru);
    – 40 de grame de var nestins/120 de grame de var stins;
    – vase de lemn sau de plastic;
    – 15 litri de apă;
    – 1 cântar.

    Pentru a prepara soluția, amestecați cele 100 de grame de piatră vânătă în 10 litri de apă călduță. Apoi, într-un vas separat, se adaugă 40 de grame de var nestins sau 120 de grame de var stins în 5 litri de apă. Pentru o mai bună aderență a tratamentului, se poate completa rețeta cu 20 de grame de aracet la fiecare 10 litri de apă.

    Citiți și: Tăieri de primăvară la vița de vie

    La final, se amestecă cele două soluții și se obține zeamă bordeleză cu concentrație de 1%. Soluția trebuie aplicată în aceeași zi
    O alternativă la această rețetă este folosirea produselor din fitofarmacii care se găsesc sub formă de pulbere de culoare albastră care trebuie doar amestecate în apă.

    Cum se aplică piatra vânătă la vița de vie

    Aplicarea tratamentului cu zeamă bordeleză la vița de vie se face prin stropirea sau îmbăierea plantelor. În cazul aplicării în perioada de repaus vegetativ, se aplică piatră vânătă direct în sol.

    Deoarece este o soluție corozivă, zeama bordeleză nu se prepară niciodată în recipiente metalice, doar în containere de plastic sau lemn.

    Citiți și: Zeama californiană – preparare. Tratamente cu polisulfura de calciu la pomi și viță de vie

    În ceea ce privește utilizarea, aceasta nu trebuie folosită în paralel cu alte pesticide și e nevoie de un echipament special care să împiedice inhalarea vaporilor și contactul cu pielea.

    Pentru a determina pH-ul soluției de zeamă bordeleză se apelează la hârtia de pH care, în contact cu soluția, ar trebui să se coloreze într-o nuanță ușor albăstruie, care denotă că pH-ul este neutru sau alcalin.

    Excesul de sulfat de cupru în sol, pericol pentru plante

    Deficiențele de sulfat de cupru nu sunt bune pentru plante, dar și excesul are efecte dăunătoare. Solurile cu exces de cupru determină schimbarea culorii frunzelor la plante din verde în albăstrui, apoi galben-maroniu, reduce germinarea semințelor și reduce vigoarea plantelor din cauza daunelor provocate sistemului radicular. Din cauza solubilității scăzute a cuprului, acesta poate să persiste în sol mai mulți ani.

    Excesul de sulfat de cupru se poate constata și la fructe, al cărui conținut în zaharuri scade și gustul se depreciază. Pentru a avea struguri gustoși și aromați, trebuie dozată cu mare atenție cantitatea de Sulfat de cupru folosită sau utilizarea numai a produselor standardizate și omologate din fitofarmacii care poartă denumirea de „Zeama bordeleză”.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun”