• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA în august. Termene și bani care se achită fermierilor în această lună

    Roxana Dobre -

    Calendarul plăților și termenelor limită la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru luna august. În ultima lună de vară, funcționarii APIA trebuie să autorizeze la plată dosarele pentru subvenții care au mai rămas cu restanțe, dar încep și verificările în teren pentru subvențiile acordate pe suprafață și cap de animal.

    Luna august este o perioadă importantă pentru APIA și fermierii care au solicitat subvenții, mai ales prin prisma controalelor în teren pe care agenția le pregătește. Și la Direcțiile Agricole fermierii au de respectat termene limită iar o plată importantă așteptată de producătorii agricoli este cea pentru secetă, ajutor de stat gestionat de această instituție.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a analizat situația și datele oficiale și vă prezintă un calendar pentru perioada următoare cu activitățile ce țin de APIA și Direcțiile Agricole, pentru termene limită și plăți pentru fermieri.

    Citiți și: Subvenții APIA: Perioada în care terenul trebuie să stea acoperit după recoltare

    Iată care este graficul plăților și termenelor la APIA în luna august:

    9 august: termen limită pentru depunerea cererii la subvenția de 73 euro/vacă adultă

    Fermierii au termen până miercuri, 9 august, să depună la APIA cererile și documentele obligatorii pentru cea de-a doua sesiune de solicitare aferentă schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră, de acest ajutor beneficiază doar fermierii care nu s-au încadrat în criteriile de eligibilitate în prima sesiune și nu au beneficiat de ajutor.

    Despre acest subiect citiți le larg aici: Anunțul șefului APIA pentru fermierii care au încasat subvenția de 73 euro/vacă!

    Beneficiarii sunt crescătorii de animale, care au în posesie permanentă bovine înscrise în Baza Naționale de Date (BND), în calitate de proprietar de animale și/sau proprietar de exploatație, respectiv:

    – Persoane fizice;
    – Persoane fizice autorizate;
    – Întreprinderi individuale;
    – Întreprinderi familiale;
    – Persoane juridice;
    – Societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre condițiile pentru ajutorul de 73 euro/cap de vacă adultă, aici: Ajutor pentru crescătorii de vaci – condiții. Cererile se depun la APIA, până pe 9 august

    APIA extrage eșantionul de control pentru subvențiile din campania 2023

    În luna august APIA trebuie să extragă eșantionul de control pentru cererile care au fost depuse de fermieri, în campania 2023. Fermierii vor fi verificați atât prin control clasic pe teren dar și prin teledetecție.

    Anul trecut eșantionul de control a fost extras pe 15 iulie, și a inclus 56.177 dosare unice pentru care au fost realizate verificări din perspectiva respectării normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic.

    Astfel:

    – 51.050 dosare eșantion scheme de sprijin pe suprafață;
    – 5.233 dosare eșantion scheme de sprijin sector zootehnic;
    – 15.112 dosare eșantion ecocondiționalitate.

    În cadrul verificărilor, tot în luna august fermierii sunt controlați și pentru respectarea normelor de condiționalitate GAEC 3, care le interzice arderea miriștilor și resturilor vegetale.  În vigoare funcționează un protocol de colaborare între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda de Mediu prin care cele 3 instituții fac verificări în teren. Fermierii care sunt depistați că nu respectă această regulă pot primi sancțiuni până la pierderea totală a subvenției.

    Mai multe despre controalele pentru GAEC 3, aici: Șef APIA anunță controale în ferme. Fermierii pot rămâne fără subvenții!

    Plăți în august la APIA: se face plata subvențiilor către fermierii care au avut probleme la dosare

    Oficial campania de plăți s-a încheiat la 30 iunie dar funcționarii APIA mai achită subvenții pentru acei fermieri care aveau diverse spețe la dosare, ce au fost rezolvate pe parcurs. Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO agenția de plăți deblochează zilnic dosare pentru subvenții, care încă nu au fost plătite fie că au lipsit o serie de documente justificative sau decizii în instanță obținute de fermieri.

    Potrivit datelor publicate de directorul general al APIA, Adrian Pintea, în perioada 16 octombrie 2022 – 14 iulie 2023 au fost autorizate la plată 3 miliarde euro aferente Campaniei 2022.

    Citiți și: Ordin MADR: Sistem de sancțiuni pentru o parte dintre fermierii care au cerut subvenții de la APIA

    Luna august la APIA: se face plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor pentru luna mai

    La finalul lunii iunie, APIA a autorizat la plată subvențiile pentru ajutorul de stat pentru creșterea animalelor, aferente lunii mai. Potrivit unei informări remise către Agrointeligența-AGROINTEL.RO pe 28 iunie, suma autorizată la plată a fost de 1.346.686,59 lei.

    Astfel, APIA trebuie să achite în conturile asociațiilor care derulează programe de ameliorare sau gestionează Registre Genealogice și sumele aferente lunilor mai, iunie și iulie.

    Citiți și: Șeful APIA – anunț pentru fermierii care așteaptă subvențiile pe suprafață și animale

    Fermierii așteaptă banii pentru motorina utilizată în agricultură

    Luna august la APIA: Fermierii așteaptă banii pentru motorină

    Fermierii au avut termen până la data de 31 iulie inclusiv să depună la APIA cererile de plată care vizează rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie – 30 iunie 2023 (trimestrul II al anului 2023).

    După încheierea perioadei și centralizarea cererilor, fermierii așteaptă banii în conturi pentru acest ajutor de stat. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor  mecanizate în agricultură a cărei valoare unitară este de 1,529 lei/litru.

    Citiți și: Subvenția APIA la motorină în 2023 – ghid complet: condiții, acte necesare, plăți

    Luna august la APIA: Fermierii pot cere adeverințe-punte pentru credite, vegetal și zootehnie

    Și pe parcursul lunii august APIA eliberează adeverințe fermierilor care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA. Adeverințele se obțin directe de fermieri în urma unei cereri pe care aceștia o depun la APIA iar cuantumurile aferentelor schemelor de plată la care au dreptul producătorii agricoli sunt cele din 2022.

    Schemele pentru sectorul vegetal, care pot fi solicitate să fie înscrise în adeverință sunt:

    – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS);
    – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS);
    – Măsura 10 – Agro-mediu şi climă;
    – Măsura 11 – Agricultură ecologică;
    – Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice;
    – DR – 10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative.

    Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate în baza suprafețelor înscrise în adeverința eliberată de APIA.

    Din 11 iulie, APIA eliberează în premieră astfel de adeverințe și pentru crescătorii de vaci, oi și capre. Schemele din sectorul zootehnic pentru care fermierii pot solicita adeverințe sunt:

    -PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte
    -PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită
    -PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte
    -PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine
    -PD-25 Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de mătase.

    Adeverințele-punte care pot fi solicitate de fermieri, atât pentru vegetal cât și pentru zootehnie, se eliberează de APIA până la începerea plăților în avans, adică 16 octombrie, după această dată nemaiputând fi posibilă cererea lor.

    Citiți și: APIA a început eliberarea adeverințelor pentru plata în avans a subvențiilor pe cap de animal

    Luna august la APIA: Fermierii sunt așteptați să semneze fizic cererea de plată

    Fermierii sunt așteptați de funcționarii agenției de plăți să semneze cererea pentru subvenții dacă au depus formularul online. De precizat că fără semnătura fizică fermierii nu pot primi subvențiile pentru campania 2023.

    Luna august la APIA: 31 august – termen pentru vizarea carnetului de rentier agricol

    Fermierii care au de vizat carnetul de rentier pot merge personal ori prin mandatar/curator/tutore, la oricare Centru judeţean al APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti pentru a viza carnetul de rentier agricol.

    Fermierii trebuie să prezinte o serie de documente în original, astfel:

    1) carnetul de rentier agricol;
    2) actul de identitate al solicitantului;
    3) decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I și II / decizia de la comisia de expertiză medicală și decizia de pensionare la limită de vârstă – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I și II a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă;
    4) procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal;
    5) contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, cu respectarea prevederilor Legii arendării nr. 16/1994 cu modificările şi completările ulterioare), sau încheiat/încheiate după data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil). Legea nr. 16/1994 a fost abrogată prin art. 230 lit. r) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011;
    6) extras de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei (extrasul se depune opţional);
    7) declarația pentru obţinerea vizei anuale conform modelului din Anexa la Normele metodologice de aplicare a prevederilor „titlului XI Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, norme aprobate prin Ordinul nr. 1272/2005.

    Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul 2019 poate fi încasată de moştenitorii săi, cu condiţia respectării prevederilor art.8 din Legea 247/2005 Titlu XI, și a depunerii la oricare Centru judeţean al APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, până la data limită 15.10.2023, a cererii de moștenitor însoțită de următoarele documente justificative:
    – carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu în original),
    – copie a certificatului de deces,
    – copie a actului de succesiune (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula ”definitivă”),
    – copie B.I/C.I./paşaport al moştenitorului,
    – împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original-dacă e cazul),
    – extras de cont pe numele moștenitorului.

    Luna august la DAJ: Fermierii așteaptă banii pentru ajutorul de stat la secetă

    Fermierii au avut termen până la 20 iulie să depună la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) cererile pentru seceta înregistrată la culturile de primăvară, în anul 2022. Culturile pentru care fermierii urmează să primească banii în conturi sunt porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre.

    Totul despre plata la despăgubirile pentru secetă citiți aici: DAJ: Se depun cererile pentru despăgubirile de secetă! Termenul limită – 20 iulie


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură