• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijirea prunilor după recoltare. Lucrări necesare

    Violina Gorcinschi -

    Îngrijirea prunilor după recoltare – cum se îngrijesc prunii după culesul fructelor. După perioada de fructificare, pomii rămân slăbiți și necesită anumite proceduri pentru a se reface și pentru a se pregăti de iarnă. În acest articol veți descoperi care sunt principalele lucrări care trebuie făcute la pruni după recoltarea producției de prune.

    Prunii, dar și alți pomi din livadă, au nevoie de atenție specială după recoltarea fructelor. Aceștia trebuie să își refacă rezervele de nutrienți, pentru a avea suficientă putere să reziste iernii care bate la ușă. În plus, este nevoie de protecție împotriva bolilor sau dăunătorilor care pot rezista și în sezonul rece și atacă odată cu încălzirea vremii. Astfel, se recomandă lucrări de igienizare și fertilizare a pomilor.

    Îngrijire pruni după recoltare. Prelucrarea solului din jurul pomului

    Pentru a accelera procesul de refacere a prunului după fructificare, se recomandă îngrijirea cercului din jurul tulpinii pomului.

    Folosind o greblă, se strâng toate fructele căzute, precum și frunzele și ramurile. Acestea sunt periculoase deoarece pot deveni gazde pentru dăunători și agenți patogeni. Dacă nu există urme de deteriorare cauzate de boli sau dăunători pe fructe, frunze sau ramurile de la sol, acestea pot fi folosite pe post de compost, stropite cu cenușă sau cu făină de dolomit. Frunzele și fructele marcate de boală se strâng și se distrug în afara livezilor sau se stropesc cu var și se îngroapă la o adâncime de cel puțin 50 de cm.

    Pentru afânarea solului din jurul prunului, se ia o lopată și se sapă cu grijă cercul din jurul trunchiului, evitând deteriorarea rădăcinilor pomilor. Solul se sapă la o adâncime de circa 10 centimetri, fiind suficientă doar slăbirea solului, pentru o aerisire mai bună. Gunoiul de grajd verde și florile anuale care cresc în apropiere pot fi integrate în sol, la adâncime mică. În timpul săpării se elimină din pământ și buruienile.

    Citiți și: De ce cad prunele înainte de coacere. Soluții

    Totodată, se recomandă mulcirea solului din jurul prunilor cu fân, paie, rumeguș putrezit, turbă sau compost sau se seamănă gunoi de grajd – trifoi dulce, facelia, lupin – înainte de venirea iernii, vor avea timp să crească masa verde. Săparea cercurilor trunchiului nu numai că va îmbunătăți accesul oxigenului la rădăcinile plantelor, dar ajuta la protecția împotriva dăunătorilor.

    Îngrijire pruni după recoltare. Irigarea

    Îngrijirea prunilor după recoltare nu înseamnă că aceștia nu mai trebuie irigați. La sfârșitul sezonului, cantitatea de apă pentru udarea pomilor este, de obicei, redusă. Acest lucru se face pentru a încetini creșterea lăstarilor tineri, altfel încât aceștia să nu aibă timp să se dezvolte și să înghețe iarna.

    Cu toate acestea, dacă temperaturile sunt ridicate și vremea este secetoasă, pomii au nevoie, totuși, de apă. În plus, umiditatea are un efect pozitiv asupra depunerii mugurilor florali din recolta sezonului următor. Dacă nu a plouat multă vreme, prunii trebuie să fie udați în cantități moderate. După udare, solul se sapă.

    o persoana cu pamant in maini
    Fertilizarea prunilor (foto: ozbreed.com.au)

    Îngrijire pruni după recoltare. Fertilizarea

    În timpul fructificării, prunii pierd o cantitate mare de nutrienți și necesită suplimentare. Fertilizarea este procedeul prin care pomii își recapătă vigoarea și rezistența, lucruri de care au deosebită nevoie pentru a trece peste iarnă și pentru a produce recolte bogate anul următor.

    După recoltare, prunii se fertilizează cu îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu. În această perioadă nu se administrează azot deoarece acesta accelerează creșterea masei vegetative. Aplicarea îngrășămintelor la pruni se va face după ploaie sau după udare.

    Dintre îngrășămintele organice, humusul complet putrezit este potrivit pentru fertilizarea prunelor. Rata de fertilizare pentru un prun tânăr este de 2-3 kg la 1 mp de cercul trunchiului. Pentru un pom adult se pun 5-6 kg la 1 mp. Îngrășământul organic se îngroapă la o adâncime de aproximativ 10 cm. Înainte de aplicarea îngrășământului, solul din jurul trunchiului se udă și se afânează.

    Dintre îngrășămintele minerale, se folosește sulfat de potasiu și superfosfat dublu. În 10 litri de apă, se diluează 30-40 g de sulfat de potasiu și 20 g de superfosfat dublu (la 1 mp de cercul trunchiului) și se udă plantele.

    Prunului nu-i place solul acid. Prin urmare, după utilizarea unor astfel de îngrășăminte, este necesară aplicarea varului în jurul pomilor, la fiecare 5 ani, în timpul săpăturilor de toamnă. Rata de aplicare a varului pe soluri acide este de 0,5 kg la 1 mp.

    o persoana care taie ramuri dintr-un pom
    Tăierile sanitare la prun (foto: growgreatfruit.com)

    Îngrijire pruni după recoltare. Tăieri de curățare

    După recoltarea prunelor, este un moment prielnic pentru tăierile sanitare, tăieri de curățare. În această perioadă, se îndepărtează ramurile uscate, rupte și bolnave. De regulă, tăierile de toamnă la prun se efectuează după căderea frunzelor și înainte de îngheț, însă dacă ramurile s-au uscat, s-au rupt sau prezintă semne de boală, acest procedeu nu poate fi amânat.

    Procedura se efectuează pe vreme uscată, la temperaturi moderate, fiind nevoie de un instrument bine ascuțit și dezinfectat. Lăstarii deteriorați se taie până la țesuturi sănătoase, după care se tratează cu substanțe care dezinfectează și tratează rana.

    Citiți și: Tăieri la prun – ghid complet. Calendar, scheme de tăieri la pruni

    Lăstarii sănătoși pot fi compostați sau utilizați pentru a crea așternuturi calde. Ramurile cu semne de boală se strâng și se distrug în afara livezii.

    Citiți și: Tratamente de toamnă la pruni. Cu ce stropim prunii după recoltarea fructelor

    Îngrijire pruni după recoltare. Prevenirea bolilor și dăunătorilor

    După încheierea fructificării, prunii sunt inspectați cu atenție pentru semne de boală și dăunători. Dacă se observă orice semne specifice bolilor, pomii se tratează cu fungicide.

    De asemenea, încercați să protejați livezile de pruni trebuie proteșate și de dăunători. Pentru a face acest lucru, se administrează insecticide.

    Citiți și: Tratamente la pruni și la peri în iulie și august


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an