• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avansul APIA – în pericol! Ce se întâmplă acum cu prima tranșă din subvenții

    Roxana Dobre -

    Avansul APIA este în pericol. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai are la dispoziție numai 7 zile, cu tot cu weekend, să demareze plata în avans a subvențiilor pe hectar și cap de animal din campania 2023. Pe 16 octombrie primii fermieri ar trebui să intre pe listele de plată, cu 70%  din plățile directe și 85% din măsurile compensatorii.

    Procedura care asigură plata avansului este întârziată în acest an comparativ cu perioadele similare din campaniile trecute. Cu numai 5 zile lucrătoare rămase înainte de 16 octombrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nu a publicat încă în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern care stabilește plafoanele alocate și cuantumurile pe hectar și cap de animal după finalizarea controalelor din campania 2023. Conform legislației naționale, proiectul de act normativ trebuie să stea în dezbatere publică timp 10 zile, să fie aprobat de Guvern și ulterior publicat în Monitorul Oficial. Doar după acești pași APIA poate începe oficial plata avansului.

    Citiți și: Liste avans APIA. Primii fermieri care vor intra la plată din 16 octombrie

    Pe 16 octombrie, APIA ar trebui să înceapă plata subvențiilor pe hectar și cap de animal. Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, funcționarii APIA au finalizat controalele din acest an și au introdus rapoartele în aplicația pentru subvenții. În curând, APIA va anunța și cuantumurile pe hectar și cap de animal, stabilite după ce au finalizare verificările și s-au stabilit numărul de hectare eligibile și numărul de capete. Plafoanele alocate se împart la acestea și APIA stabilește cuantumurile.

    Ceea ce se știe până în prezent este că APIA va plăti în avans 70% din plățile directe și 85% din măsurile compensatorii. Primele liste de fermieri au fost deja pregătite dar funcționarii agenției urmează să introducă cuantumurile în aplicația pentru plăți.

    Citiți și: Liste avans APIA. Primii fermieri care vor intra la plată din 16 octombrie

    Procedura pentru avansul APIA 2023 este întârziată

    Subvențiile minime pe care le vor primi fermierii 

    Peste doar o săptămână fermierii vor fi autorizați la plată pentru subvențiile din campania 2023 iar sumele vor fi transferate în conturile acestora în lei. Ca și în anii trecuți, conform regulamentelor europene, pentru achitarea subvențiilor se aplică cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie a anului de cerere, curs ce este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Banca Centrală Europeană a stabilit vineri – 29 septembrie care va fi cursul de referință după care se vor achita plățile directe în agricultură. Pentru fiecare euro din plățile directe, fermierii români vor încasa în conturi echivalentul a 4,9735 lei. Subvențiile APIA de anul trecut s-au plătit la un curs de 4,9490 lei pentru un euro, deci producătorii români sunt ușor mai câștigați acum din acest punct de vedere.

    Despre cuantumurile minime pe care le vor primi fermierii, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici:

    Avans APIA 2023. Plata minimă pe hectar care se achită la prima tranșă

    Avans APIA 2023 pe cap de animal. Plata minimă care se achită la primă tranșă

    Reamintim că potrivit secretarului de stat în MADR, Adrian Pintea, suma disponibilă pentru plata subvențiilor în avans este de 1 miliard de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!