• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dihor la găini. Cum protejăm păsările de atacul unui dihor

    Violina Gorcinschi -

    Atac de dihori la găini – metode de a scăpa de dihorii care pun în pericol păsările din gospodărie. Este bine de știut cum să recunoaștem prezența unui dihor în cotețul de găini, dar și când au loc aceste atacuri pentru a le putea preveni și pentru a alunga animalele sălbatice din preajma adăpostului de păsări de curte.

    Dihorul – Mustela putorius, în ciuda dimensiunilor și aspectului său drăgălaș, nu este deloc inofensiv, în special pentru păsările de curte crescute cu greu în gospodării. Acest animal sălbatic este viclean, silențios, rapid și se apără bine, ceea ce îl face un vânător veritabil ce poate ucide un întreg efectiv de păsări de curte într-o singură noapte.

    Citiți și: Se pot crește găini și rațe împreună? Condiții de îngrijire

    Cum arată un dihor (foto: wikipedia.com)

    Dihorul – caracteristici

    Dihorul este un animal carnivor de mici dimensiuni, din familia Mustelidelor, fiind întâlnit în aproape toată Europa. Fiind un animal sălbatic, acesta poate pătrunde în curțile oamenilor pentru a se hrăni cu iepuri și păsări. Jderii și vulpile sunt crezute deseori cauza problemelor, însă dihorii sunt responsabili pentru majoritatea pagubelor făcute în cotețele de găini. Datorită flexibilității și dimensiunii corpului său, dihorul poate pătrunde cu ușurință în încăperi, fără a fi observat.

    Nici câinii de pază nu sunt prea eficienți împotriva acestui animal. Fuge repede și se apără bine, respingând câinii prin pulverizarea unui lichid puturos. De regulă, trăiește în gropi săpate la marginea pădurilor sau pe câmpii și se hrănește cu rozătoare, pești, albine și alte insecte. Tocmai din acest motiv, dihorul este și benefic în gospodărie, reducând populația de șoareci, reptile și alte păsări. Dacă este dresat de mic, poate chiar apăra cotețul de găini, însă există riscul să le atace pe cele ale vecinilor.

    Cum recunoaște un dihor după aspect: are corpul subțire, lung, cu membre scurte și puternice, gheare lungi, coadă pufoasă, bot ușor turtit. Greutatea unui dihor adult variază de la 400 de grame la 2,5 kg, în funcție de vârstă și de sex.

    La dihor, culoarea blănii variază și poate fi cenușie, maro sau bej pe spate cu lăbuțele și burta de culoare neagră. În jurul botului și în vârful urechilor prezintă niște dungi albe în dosul ochilor.

    În sălbăticie, un dihor trăiește 3-5 ani, însă dacă este crescut în captivitate, ca animal de companie, poate supraviețui până la 15 ani în condiții de îngrijire corespunzătoare.

    În general, dihorul nu prezintă pericol pentru oameni, însă atunci când se simte amenințat poate mușca și poate transmite boli.

    Citiți și: Hrănirea găinilor ouătoare în funcție de vârstă: recomandări

    dihor langa oua de gaina
    Dihorul în cotețul de găini (foto: mediastorehouse.co.uk)

    Semne că dihorul mănâncă găini sau a pătruns în coteț

    Sunt mai multe semne care vă anunță că un dihor a pătruns în cotețul găinilor. Astfel, înainte de a pune în practică metodele de combatere a dihorului, este importantă confirmarea că acesta a umblat în adăpostul păsărilor. Pe lângă semnul destul de clar, în care sunt găsite găini sugrumate în coteț, mai sunt și altele.

    În cazul unui atac de dihori la găini, comportamentul păsărilor se va schimba dacă anterior au fost doar „vizitate” de animalul sălbatic. Găinile refuză să iasă afară și chiar să se coboare din locurile amenajate la înălțime.

    Problema este că, odată intrat în cuib, dihorul va reveni să atace din nou pentru a ucide în masă toate păsările, din cauza instinctului său teritorial și de prădător, considerând că este stăpân peste curte. Apoi, va căra câte va putea și le va ascunde.

    În cazul în care se observă aceste semne, păsările trebuie mutate urgent în alt loc și se iau măsuri pentru combaterea prădătorului și pentru izolarea mai bună a adăpostului.

    Când atacă dihorul

    Dihorii atacă pe timpul nopții. La protecția întunericului, animalul carnivor va pătrunde în curte și se va apropia de adăpostul păsărilor. Un dihor atacă singur, nu acționează în grup.

    Nefiind un animal foarte mare, dihorul va supraveghea cu grijă prada înainte de a ataca. Își va alege în primul rând puii și păsările mai tinere care nu pot opune rezistență foarte mare. Dihorii mănâncă și ouă și atentează inclusiv la adăpostul iepurilor, dacă poate avea acces la ei.

    Citiți și: Canibalism la găini: cauze și tratament pentru găinile care se ciupesc între ele

    Găini mâncate de dihor (foto: cluckin.net)

    Dihor la găini – ce mănâncă dihorul la găini

    Într-o singură noapte, un dihor poate ucide tot efectivul de găini. Deși are nevoie doar de o pasăre pentru a se hrăni, va căra câte va putea și le va ascunde pentru depozitare.

    Dihorul atacă găinile pe care le lasă fără cap și le suge o parte din sânge. La cele pe care le mănâncă le sparge cutia toracică pentru a le devora organele interne.

    Din poze cu dihori care mănâncă găini reiese că animalului îi place să se lupte cu păsările pentru a le ucide. În cotețe veți găsi pene răvășite, bucăți devorate și doar o parte dintre păsări lăsate în urmă. Atât cât va putea, dihorul își va duce prada într-un loc sigur de unde să o poată lua mai târziu, când i se face din nou foame.

    dihor in cusca
    Combaterea dihorilor (foto: invasivespeciesscot.home.blog)

    Metode de a scăpa de dihori

    Pentru a scăpa de dihor, acesta trebuie prins sau alungat într-un fel sau altul. Animalul prădător poate fi prins cu ajutorul capcanelor mecanice speciale sau se pot folosi repelenți care să descurajeze dihorul să se mai apropie.

    Capcane speciale pentru dihori. Cum funcționează

    Capcanele speciale pentru dihori sau cuștile pentru dihori se pot cumpăra de la magazine speciale și se tratează înainte cu infuzie de frunze de pelin sau îngrășământ organic pentru a scăpa de mirosul uman, de care aceștia se sperie.

    Pentru a prinde un dihor, capcana se plasează într-un loc din curte mai izolat, pentru a nu atrage animalele de companie. Înăuntrul capcanei se pune carne, pene de păsări, coji de ouă sau chiar o găină moartă, pe post de momeală. Pot fi plasate chiar mai multe capcane în jurul momelii care vor prinde cu siguranță animalul sălbatic. Dacă capcanele sunt plasate direct în coteț, este nevoie de sigilarea tuturor căilor de ieșire sau crăpăturilor. În acest caz, animalul este prins purtând mănuși de protecție și eliberat departe de fermă, în sălbăticie.

    Lanternă pentru alungarea dihorilor

    O altă metodă de a respinge dihorii este utilizarea unei lanterne puternice cu senzori de mișcare. În momentul în care va detecta mișcarea dihorului, lanterna se va aprinde și îl va speria.

    Se recomandă instalarea mai multor lanterne, pentru a acoperi întregul perimetru al cotețului.

    Dispozitive cu ultrasunele care alungă dihorii

    Tot din categoria repelenților fac parte și dispozitivele electronice care emit sunete de frecvențe joase, ce deranjează foarte mult animalele sălbatice care le percep ca pe un cutremur, dar nu sunt auzite și de oameni.

    Câini și pisici pentru a alunga dihorii

    Animalele de companie pot fi un ajutor în prevenirea apariției dihorilor în curte. Câinii, având simțurile dezvoltate, îi pot sesiza ușor și încep să latre și să fugărească animalul.

    Pentru a alunga dihorul se pot folosi pisici, însă doar unele dintre ele pot face față animalului.

    Gâștele alungă dihorii

    Gâștele sunt, din nou, un ajutor neașteptat în alungarea unui dihor. Acestea sunt alerte chiar și în timpul somnului, iar dacă simt că ceva este în neregulă, devin foarte gălăgioase, alertând toți membrii gospodăriei.

    Tratamente naturiste contra dihorilor

    Crescătorii de păsări mai obișnuiesc să stropească pereții adăpostului cu gudron și să pună piei de oaie și de capră în jurul acestuia. Acele mirosuri specifice nu sunt preferate de dihori.

    Muzică de la radio ține dihorii la distanță

    Pentru a ține un dihor la distanță puteți folosi și un aparat de radio. Efectul este unul limitat pentru că animalul se obișnuiște cu sunetul și va ataca fără a-i fi teamă.

    Otravă contra dihorilor

    Unii crescători folosesc otravă de șobolani împotriva dihorilor, însă nu se recomandă deoarece se pot otrăvi alte animale și oricum nu este mereu eficientă.

    Pentru a preveni atacul unui dihor, iată câteva recomandări:

    – Inspectați adăpstul păsărilor, întăriți pereții și reparați crăpăturile prin care ar putea intra dihorul;
    – La construirea adăpostului de găini, umpleți fundația cotețului cu beton pentru a preveni săpatul prădătorilor;
    – Construirea podelei cotețului cu bază metalică și acoperirea acesteia cu scânduri;
    – Nu se depozitează cutii sau alte lucruri inutile în coteț deoarece dihorilor le place să se ascundă în ele. Dacă nu are unde să se ascundă, se va gândi de două ori înainte să atace;
    – Închiderea ermetică a adăpostului și încuierea acestuia noaptea;
    – Instalarea sistemului de ventilație la 2 metri deasupra solului, închizând orificiile de circulație a aerului cu grătare;
    – Monitorizarea atentă a păsărilor.

    Citiți și: Igienizarea adăposturilor de animale: când și cum trebuie efectuată


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Viscol, ceață și polei. Alertele meteo, emise pentru mai multe județe! De ce nu înflorește Crăciunița. Sfaturi pentru a stimula înflorirea unei Poinsettia Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri